Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Ρεσβερατρόλη: Ένα φυσικό ελιξίριο μακροζωίας

1576D0851F011A621448DEED7405DEA3.jpg
  Μήπως η ρεσβερατρόλη αποτελεί συστατικό για το ελιξίριο της μακροζωΐας, την προστασία από χρόνιες ασθένειες και την καθυστέρηση της γήρανσης;
Διάφορες ενδείξεις της δίνουν έναν πολλά υποσχόμενο ρόλο για την επέκταση του προσδόκιμου επιβίωσης. Είναι, όντως, ένα τόσο επαναστατικό μόριο;
Η ρεσβερατρόλη είναι μια φυσική φαινολική ουσία της κατηγορίας των φυτοαλεξινών. Αποτελεί μια φυτοχημική ουσία με αντιβιοτική
δράση που παράγεται από διάφορα φυτά όταν δέχονται επίθεση από παθογόνους μικροοργανσιμούς, όπως τα βακτήρια και οι μύκητες.
Επίσης, η ρεσβερατρόλη, όπως και άλλες πολυφαινόλες, προστατεύει τα φυτά από επιβλαβείς οξειδώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες. Με την αντιοξειδωτική της δράση προστατεύει βασικά βιομόρια, όπως πρωτεΐνες, σάκχαρα, λιπίδια μεμβρανών των κυττάρων καθώς και το DNA των κυττάρων από πιθανές οξειδωτικές βλάβες.
Η ρεσβερατρόλη, βρίσκεται κυρίως σε υψηλές συγκεντρώσεις στη φλούδα των σταφυλιών και ιδιαίτερα των κόκκινων σταφυλιών, στα φύλλα ευκαλύπτου και ελάτου, στους ξηρούς καρπούς, στα μούρα, και σε μικρότερες ποσότητες έχει βρεθεί σε 70 ακόμη φυτικά προϊόντα
Η περιεκτικότητα στη φλούδα των φρέσκων κόκκινων σταφυλιών σε ρεσβερατρόλη είναι 50-100 μg/g, ενώ στο κόκκινο κρασί μπορεί να βρεθεί σε συγκεντρώσεις 1,5-3 mg/L. Πλέον, έχουν αναπτυχθεί και συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν σημαντικές ποσότητες ρεσβερατρόλης.
Αφορμή για την ενασχόληση της επιστημονικής κοινότητας με την εν λόγω ουσία αποτέλεσε το λεγόμενο «γαλλικό παράδοξο», δηλαδή η σχετικά χαμηλή συχνότητα της καρδιαγγειακής νόσου στο γαλλικό πληθυσμό, παρά τη σχετικά υψηλή κατανάλωση τροφών πλουσίων σε κεκορεσμένα λίπη.  
Αυτή η «καρδιοπροστασία» που εμφάνιζε ο γαλλικός πληθυσμός φάνηκε ότι μπορεί να οφείλεται στην τακτική μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού.
H μέτρια κατανάλωση οινοπνεύματος από οποιουδήποτε τύπου οινοπνευματώδες ποτό φαίνεται να είναι επωφελής. Όμως σε διάφορες μελέτες έχει φανεί ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού είναι περισσότερο προστατευτική για τη στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με τα άλλα οινοπνευματώδη ποτά, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί στις πολυφαινόλες της φλούδας των κόκκινων σταφυλιών, όπως η ρεσβερατρόλη.
Οι επιδράσεις της ρεσβερατρόλης αποτελούν σήμερα αντικείμενο πολλών μελετών σε πειραματόζωα και στον άνθρωπο. Η ουσία αυτή υποτέθηκε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει το «κλειδί» που ανοίγει την πόρτα της μακροζωίας. Βέβαια, τα αποτελέσματά των μελετών για την επίδρασή της στη διάρκεια ζωής πολλών πειραματικών μοντέλων οργανισμών παραμένουν αμφιλεγόμενα.
Οι μελέτες στα πειραματόζωα (κυρίως σε ποντίκια και αρουραίους) αναφορικά με τη δράση της ρεσβερατρόλης έδειξαν τα εξής:
Πρόληψη καρκίνου:
Αντικαρκινικές ιδιότητες. Φαίνεται ότι μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη κάποιων τύπων καρκίνου, κατά βάση καρκίνου του δέρματος και του γαστρεντερικού συστήματος.

Καρδιοπροστατευτικές επιδράσεις: η προστασία επιτυγχάνεται μέσω της παρεμπόδισης της δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας.
Μηχανισμοί είναι η αναστολή της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης, η αύξηση της σύνθεσης αγγειοδιασταλτικών μορίων, η μείωση της πυκνότητας του αίματος (αναστολή συσσώρευσης αιμοπεταλίων και έκφρασης χημειοτακτικών μορίων), καθώς και η ελάττωση του πολλ/σμού των αγγειακών λείων μυϊκών κυττάρων που συσσωρεύονται στην αθηρωματική πλάκα.

Αντιδιαβητικές επιδράσεις:
Οι μελέτες σε τρωκτικά έχουν δείξει ότι η ρεσβερατρόλη κατέχει υπογλυκαιμικές και υπολιπιδαιμικές ιδιότητες. Βελτιώνει συνήθη συμπτώματα του διαβήτη, όπως η πολυφαγία και ο πολυδιψία.

Η ρεσβερατρόλη φάνηκε επίσης ότι έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση με χαρακτηριστική την προστασία από την ανάπτυξη αρθρίτιδας.
Παράλληλα, έχουν αναφερθεί και νευροπροστατευτικές επιδράσεις, όπως ο ανασταλτικός ρόλος της στην παθογένεση νευροεκφυλιστικών παθήσεων (π.χ. νόσος Alzheimer). Επίσης, στα πειραματόζωα υπάρχουν αναφορές και για αντι-ιική δράση της ρεσβερατρόλης. Επιπρόσθετα, κάποιες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί σε κάποιο βαθμό να μετριάσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, αφού η ρεσβερατρόλη είναι ένα φυτοοιστρογόνο, δηλαδή μια ουσία που μπορεί να μιμηθεί τη δράση των οιστρογόνων.
Τέλος, πρόσφατες μελέτες της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ σε ποντίκια έδειξαν ότι η ρεσβερατρόλη αυξάνει τη δραστηριότητα των μιτοχονδρίων, των μονάδων παραγωγής ενέργειας των κυττάρων, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροζωία και τη γενικότερη υγεία.
Ωστόσο, στον άνθρωπο, ενώ αναφέρθηκαν σε γενικές γραμμές θετικές επιδράσεις, η ρεσβερατρόλη μπορεί να έχει μικρότερα οφέλη.

Παρά τα ευρήματα περί αντιγηραντικής δράσης σε πειραματόζωα και εργαστηριακές in vitro μελέτες, μέχρι το 2013 δεν υπάρχει κανένα σοβαρό δεδομένο που να θέτει επιστημονική βάση για αντίστοιχη επίδραση στον άνθρωπο.
Επί του παρόντος, η έρευνα σχετικά με τη ρεσβερατρόλη είναι ακόμα στα σπάργανα, τα σημαντικά αποτελέσματα περιορίζονται στα πειραματόζωα, ενώ οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των συμπληρωμάτων ρεσβερατρόλης στον άνθρωπο δεν είναι γνωστές. Για το λόγο αυτό, η πρόσληψη συμπληρωμάτων ρεσβερατρόλης δε συστήνεται.

Η κατανάλωση τροφίμων και ποτών που περιέχουν τη ρεσβερατρόλη φυσικά και επιτρέπεται, αφού όλες οι πηγές της είναι κατάλληλες και ευεργετικές για μια ισορροπημένη δίαιτα.
Ας ελπίσουμε τα εντυπωσιακά πολλαπλά οφέλη της ουσίας αυτής να επιβεβαιωθούν σύντομα και σε ανθρώπινες μελέτες για να μπορέσουμε δικαίως να της αποδώσουμε σημαντικό ρόλο στην αύξηση της μακροζωίας.
Πηγή: neadiatrofis.gr 
 http://medicalnews.gr

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.