Ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μπύρα, όταν χρησιμοποιηθεί σε μαρινάδα, βοηθά στο να μειωθεί ο σχηματισμός των δυνητικά βλαβερών ουσιών στα ψητά κρέατα.
Παλιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της
κατανάλωσης ψητού κρέατος και της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs) είναι ουσίες που μπορεί να δημιουργηθούν όταν τα κρέατα ψήνονται σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, όπως π.χ. στην ψησταριά. Τα υψηλά επίπεδα των PAHs, που βρίσκονται επίσης στον καπνό των τσιγάρων και στα καυσαέρια των αυτοκινήτων, συνδέονται με καρκίνους σε πειραματόζωα, αλλά δεν είναι γνωστή η επίδρασή τους στους ανθρώπους. Παρ΄ όλα αυτά, ο σχετικός Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει καθιερώσει δείκτες για τον εντοπισμό και την καρκινογενετική δραστικότητα των PAHs στις τροφές και έχει προσδιορίσει τα υψηλότερα επίπεδα των ουσιών αυτών στις τροφές.
Οι ειδικοί γνώριζαν ότι οι μαρινάδες με μπύρα, κρασί ή τσάι μπορούν να περιορίσουν τα επίπεδα ορισμένων δυνητικά καρκινογόνων ουσιών στα ψητά κρέατα, αλλά μέχρι σήμερα λίγα ήταν γνωστά σχετικά με το πώς επηρεάζουν τα επίπεδα των PAHs οι μαρινάδες με διαφορετικά είδη μπύρας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η μαύρη μπύρα έχει τη μεγαλύτερη δραστικότητα, περιορίζοντας τα επίπεδα 8 βασικών PAHs κατά τουλάχιστον 50%, συγκριτικά με ένα κρέας που δεν έχει μαριναριστεί.
Πηγή: vita.gr
http://medicalnews.gr