Τα τελευταία χρόνια συχνά βρίσκεται στην επικαιρότητα κάθε τρεις και λίγο και για έναν ακόμα λόγο, για τη σχέση του με την υγεία. Έτσι, ο λόγος για τον οποίο ήρθε και πάλι στο προσκήνιο είναι μάλλον ευχάριστος για όσους αγαπούν τον καφέ ή γενικά την καφεΐνη! Πολλά ακούμε για τα αντιοξειδωτικά του καφέ,
για τη σχέση της καφεΐνης με την εγρήγορση, για το αν μας κάνει καλό στην υγείας μας κ.α. Και πάντα ακολουθεί η επίμαχη (και λογική) ερώτηση: “Πόσους καφέδες όμως μπορώ να πίνω;”. “Πόσοι καφέδες κάνουν καλό ή τουλάχιστον δεν κάνουν κακό στην υγεία μου;”
Σε αυτή την ερώτηση, τουλάχιστον σε ότι αφορά στην καφεΐνη, έδωσε πρόσφατα απάντηση η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Μετά από ενδελεχή έλεγχο όλων των επιστημονικών μελετών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την καφεΐνη, και αφού στη συνέχεια τέθηκε το προσχέδιο της απόφασής της σε δημόσια διαβούλευση, κατέληξε στην τελική της απόφαση, η οποία λίγο έως πολύ ήρθε να επιβεβαιώσει αυτά που ξέραμε μέχρι σήμερα. Δηλαδή, ότιγια τους ενήλικες η πρόσληψη καφεΐνης μέχρι και 400mg/ ημέρα από όλες τις πηγές είναι ασφαλής, με εξαίρεση την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού στις γυναίκες όπου η πρόσληψη συστήνεται να περιορίζεται στα 200mg/ ημέρα. Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά;
Τα παραπάνω ασφαλή όρια αφορούν σε όλες τις πηγές καφεϊνης μέσα από τα ροφήματα αλλά και τρόφιμα που καταναλώνουμε, ωστόσο στη χώρα μας η βασική πηγή για τους ενήλικες είναι ο καφές, και πολύ λιγότερο το τσάι, το κακάο, η σοκολάτα, τα ενεργειακά ποτά και τα αναψυκτικά τύπου κόλα. Έτσι, αν κάποιος είναι λάτρης του καφέ, μπορεί να πιει 4-5 φλιτζάνια καφέ ημερησίως, δεδομένου ότι οι περισσότεροι καφέδες κυμαίνονται μεταξύ 60-100mg σε περιεκτικότητα καφεΐνης (εξαρτάται βέβαια από τον καφέ και το πόσο βαρύς είναι).
Ο πιο ελαφρύς καφές, όσον αφορά στην καφεΐνη πάντα, είναι ο μονός ελληνικός καφές, ενώ το είδος με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα είναι ο καφές φίλτρου (κι όμως ναι, ο γαλλικός έχει περισσότερη καφεΐνη από τον στιγμιαίο, τον εσπρέσο κτλ!). Όσον αφορά στα υπόλοιπα ροφήματα, τα ενεργειακά ποτά (αυτά που δίνουν φτερά…) έχουν σχεδόν την ίδια ποσότητα με ένα φλιτζάνι καφέ, το μαύρο τσάι έχει περίπου τη μισή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, τα αναψυκτικά τύπου κόλα το 1/3 ενός φλιτζανιού καφέ (τα υπόλοιπα αναψυκτικά, π.χ. πορτοκαλάδες, δεν έχουν καθόλου καφεΐνη), και η μαύρη σοκολάτα περίπου 40-50mg στην πλάκα των 100 γραμμαρίων.
Και αν αναζητάτε μεγαλύτερη λεπτομέρεια, παρακάτω μπορείτε να δείτε πιο αναλυτικά πόση καφεΐνη περιέχει κάθε καφές (αλλά να θυμάστε ότι όλα εξαρτώνται από το πώς φτιάχνεται και πόσο «βαρύ» τον θέλουμε), καθώς και τις υπόλοιπες πηγές καφεϊνης:
Καφές φίλτρου: ~100mg/ φλιτζάνι 200ml
Στιγμιαίος καφές: ~ 80mg/ φλιτζάνι 200ml
Εσπρέσο/ καπουτσίνο: ~ 80mg/ φλιτζάνι 60ml
Ελληνικός καφές: ~ 40mg/ φλιτζανάκι 40ml
Ενεργειακά ποτά: ~ 80mg/ συσκευασία
Μαύρο τσάι: ~ 50mg/ φλιτζάνι 220ml
Αναψυκτικά τύπου κόλα: ~ 30mg/ ποτήρι 250ml
Μαύρη σοκολάτα: ~ 50mg/ 100 γραμμάρια
Φυσικά δεν υπάρχει λόγος να βγάλετε κομπιουτεράκι για να υπολογίζετε καθημερινά πόση καφεΐνη έχετε καταναλώσει. Τα επιστημονικά δεδομένα μας λένε ξεκάθαρα ότι η φυσιολογική, μέτρια κατανάλωση δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία μας, ενώ πολλές μελέτες που έρχονται πλέον στο φως δείχνουν ότι η καφεΐνη πιθανόν να έχει και διάφορες θετικές επιδράσεις στην υγεία μας, αρκεί φυσικά να μην το παρακάνουμε…