Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Παλιρροϊκό φαινόμενο του πορθμού του Ευρίπου

Το φαινόμενο του Ευρίπου είναι ευρύτερα γνωστό ως το φαινόμενο κατά το οποίο τα νερά του πορθμού αλλάζουν κατεύθυνση κάθε έξι ώρες. Το φαινόμενο αυτό έχει εξηγηθεί και οφείλεται στη  θέση των πλανητών Γη, Ήλιος και Σελήνη. Το ρεύμα κινείται προς μία κατεύθυνση για 6 ώρες με ταχύτητα που συνήθως είναι 5-6 μίλια ανά ώρα, αμέσως μετά ακολουθεί ένα διάστημα περίπου 8 λεπτών όπου τα νερά παραμένουν στάσιμα και μετά αλλάζουν κατεύθυνση και κινούνται προς την αντίθετη
κατεύθυνση για τις επόμενες 6 ώρες κ.ο.κ.
Κατά την διάρκεια ενός Σεληνιακού μήνα, παρουσιάζονται 2 περίοδοι κατά τις οποίες τα νερά είναι ακατάστατα, δηλαδή δεν ακολουθούν την προκαθορισμένη πορεία τους. Από αυτό το φαινόμενο έχει πάρει και το παρατσούκλι της η Χαλκίδα "Τρελά νερά". Το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται την 7η, 8η και 9η ημέρα της Σελήνης και μετά την 21η, 22η και 23η ημέρα της Σελήνης. Αξίζει να συμβουλευτείτε ένα απλό ημερολόγιο ώστε να παρακολουθήσετε το φαινόμενο σε κάθε φάση του.
Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό όμως είναι ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο που υπάρχει και σε άλλα σημεία του πλανήτη έχει 2 παγκόσμιες μοναδικότητες.
Η πρώτη είναι το γεγονός ότι την 24η ώρα της τρίτης και τελευταίας ημέρας της κάθε περιόδου ακαταστασίας (δηλ της 9ης και 23ης ημέρας Σελήνης) τα νερά αρχίζουν πάντα να ρέουν από το Βόρειο προς το Νότιο Ευβοϊκό κόλπο.
Το δεύτερο μοναδικό παγκοσμίως φαινόμενο είναι ότι στις περιόδους ισημερίας (δηλ την 21η Μαρτίου και την 22α Σεπτεμβρίου) τα ρεύματα αλλάζουν αμέσως κατεύθυνση χωρίς την στασιμότητα των 8 περίπου λεπτών που πραγματοποιείται όλες τις άλλες μέρες.
 http://www.evia-guide.gr

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.