Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Έξυπνοι τρόποι για να ενισχύσουμε τον μεταβολισμό μας

Πολλοί από εμάς έχουμε βραδύ μεταβολισμό και ως αποτέλεσμα, η προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος γίνεται πολύ δύσκολη. Αντίθετα, τα κιλά στη ζυγαριά ανεβαίνουν με ελάχιστη προσπάθεια. Ένας υποτονικός μεταβολισμός μπορεί, επίσης, να ευθύνεται για το γεγονός ότι κουραζόμαστε εύκολα και έτσι, δεν μπορούμε να απολαύσουμε όπως θέλουμε την καθημερινότητά μας. Υπάρχουν,
όμως και καλά νέα. Μπορούμε να ενισχύσουμε τον μεταβολισμό μας φυσικά, αν ξέρουμε τον τρόπο. Ας δούμε, λοιπόν, επτά μυστικά που θα τον “ξυπνήσουν” από το λήθαργο!


1. Κάνουμε πρωινή γυμναστική σε υψηλή ένταση

Ένα σύντομο αλλά έντονο διάστημα γυμναστικής κάθε πρωί μπορεί να κάνει θαύματα για τον μεταβολισμό μας. Αρκούν μόνο 5 λεπτά άσκησης σε υψηλή ένταση, μόλις σηκωθούμε από το κρεβάτι, για να απολαμβάνουμε τα οφέλη της όλη την ημέρα. Το πρόγραμμα που μπορούμε να ακολουθήσουμε είναι αρκετά απλό. Φτάνει να επιταχύνουμε τον καρδιακό μας ρυθμό για 5 λεπτά και να χαλαρώσουμε τα επόμενα 2. Για παράδειγμα, μπορούμε να κάνουμε επιτόπιο τρέξιμο, jumping jacks και lunges.

2. Προσθέτουμε μπαχαρικά στο φαγητό μας

Πικάντικα μπαχαρικά όπως το κάρι, το πιπέρι καγιέν, το κύμινο, η κουρκούμη και το μαύρο πιπέρι βοηθούν τον οργανισμό μας να επιταχύνει τη διαδικασία μεταβολισμού. Υπάρχουν και άλλα μπαχαρικά που λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, αν και δεν τα λογαριάζουμε σαν καυτερά, όπως η κανέλα, το κάρδαμο, η πιπερόριζα και το μοσχοκάρυδο. Οι τρόποι που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε όλα τα παραπάνω είναι απεριόριστοι. Αρκεί να δοκιμάσουμε και να βρούμε τον γευστικό συνδυασμό που μας αρέσει. Σούπες, σαλάτες και φαγητά κατσαρόλας προσφέρονται για …πειραματισμούς. Και ας μην ξεχνάμε τη λατρεμένη κανέλα στον καφέ. Αν πάντως έχετε ευαίσθητο στομάχι θα πρέπει να αποφεύγετε τα καυτερά μπαχαρικά.

3. Δεν παραλείπουμε το πρωινό

Οι γρήγοροι ρυθμοί της εποχής μας, έχουν αναγκάσει πολλούς από εμάς να παραλείπουμε το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, το πρωινό, ή να αρκούμαστε σε κάτι θρεπτικά φτωχό. Δυστυχώς, αυτό είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε στον μεταβολισμό μας. Αν θέλουμε να τον διατηρούμε σε ικανοποιητική κατάσταση, πρέπει να τρώμε ένα υγιές και πλήρες πρόγευμα κάθε μέρα. Αν βαρεθούμε τα ίδια και τα ίδια, 2 φρέσκα αυγά, πλούσια σε πρωτεΐνες και λίγα βατόμουρα ή φράουλες που ξεχειλίζουν από αντιοξειδωτικά, είναι μια πρωτότυπη και νόστιμη επιλογή.

4. Αποφεύγουμε το φαγητό αργά το βράδυ

Αν ο στόχος μας είναι η επιτάχυνση του μεταβολισμού μας, τα σνακ πριν πάμε για ύπνο είναι η χειρότερη επιλογή και οδηγούν στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Γενικότερα, η τάση να τρώμε ένα βαρύ δείπνο αργά το βράδυ είναι εμπόδιο στην προσπάθειά μας για ενισχυμένο μεταβολισμό. Το καλύτερο θα ήταν να τρώμε περισσότερο πιο νωρίς μέσα στη μέρα, για να αρκούμαστε σε ένα ελαφρύ δείπνο. Ιδανικά, το στομάχι μας πρέπει να είναι άδειο για τρεις ώρες πριν πέσουμε στο κρεβάτι.

5. ‘’Χτίζουμε’’ μυϊκή μάζα

Η προπόνηση με βάρη δεν είναι μόνο για τους body builders! Η μυϊκή ενδυνάμωση πρέπει να είναι μέρος κάθε προγράμματος γυμναστικής και ωφελεί σημαντικά τον μεταβολισμό μας. Ακόμα και αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να τρέχουμε στο γυμναστήριο ή να αγοράσουμε ειδικό εξοπλισμό για το σπίτι, μπορούμε να ασκήσουμε τους μύες μας επιστρατεύοντας την εφευρετικότητά μας. Δύο γεμάτα μπουκαλάκια νερό ή δύο κλειστές κονσέρβες μπορούν να γίνουν τα βαράκια μας, ενώ μία καρέκλα, μπορεί να μετατραπεί στο προσωπικό μας πολυμηχάνημα. Δείτε περισσότερα.

6. Πίνουμε αρκετό νερό

Το νερό μπορεί να κάνει θαύματα με το μεταβολισμό μας. Αν πίνουμε αρκετό νερό, θα τον δούμε να αυξάνεται, για τον πολύ απλό λόγο ότι η μεταβολική διαδικασία χρειάζεται νερό για να τεθεί σε ισχύ! Αν προτιμήσουμε το εμφιαλωμένο νερό, όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε βρίσκονται εδώ.

7. Κρατάμε τον θυρεοειδή μας υγιή

Μεταβολισμός και θυρεοειδής αδένας πάνε μαζί. Και για να δουλεύει αποτελεσματικά, ο θυρεοειδής χρειάζεται – ανάμεσα σε άλλα – σελήνιο, ψευδάργυρο και ιώδιο. Τα παραπάνω μεταλλικά στοιχεία μπορούμε να τα εξασφαλίσουμε, αν συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας ξηρούς καρπούς και θαλασσινά. Καλοκαίρι έχουμε, στην Ελλάδα είμαστε. Καλή μας όρεξη!
Συντάκτης: Θεόδουλος Γεωργιάδης 

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.