Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Ντιτζεριντού. Μουσικό όργανο ιθαγενών Αβορίγινες της Αυστραλίας

Αβορίγινες Τελικά θα το εξαντλήσουμε το κεφάλαιο Αυστραλία? Ίσως θα έπρεπε να ξεκινήσουμε από το μακρινό παρελθόν, πριν ακόμα οι άποικοι εγκατασταθούν σ' αυτήν την χώρα και αλλάξουν το πρόσωπό της.   
 Πριν τον ερχομό των αποίκων ο πολιτισμός που επικρατούσε ήταν αυτός των ιθαγενών Αβοριγίνων.     
 Οι Αβορίγινες ζούσαν σαν νομάδες γύρω από το βράχο Άιερς,
γνωστό και ως Ουλούρου στη γλώσσα τους. 

Ένα στοιχείο του πολιτισμού των ιθαγενών ήταν το ντιτζεριντού .
Είναι ένα μουσικό όργανο, ένας μεγάλος ξύλινος σωλήνας από τον οποίο με ένα φύσημα παράγεται ένας παράξενος ήχος σαν βούισμα. 
Πρόκειται για ένα απλό κούφιο κλαδί από ευκάλυπτο, το οποίο λειτουργεί ως αντηχείο, ενισχύοντας τους ήχους που παράγει ο μουσικός με το στόμα του. Ένα όργανο με εντυπωσιακές δυνατότητες παρά την απλότητά του. Το ντιτζεριντού χρησιμοποιείται ακόμα στις θρησκευτικές γιορτές των Αβορίγινων.

Δυστυχώς ο ταλαίπωρος Αβοριγίνας της φωτο δεν ηχογράφησε δείγμα της δουλειάς του και έτσι δεν στάθηκε δυνατό να προσθέσουμε και ήχο στην ανάρτηση. 
Μπορείτε όμως να βρείτε μουσικές βασισμένες στο ντιτζεριντού όπως πχ η ηχογράφηση Ankala & World Orchestra: Didje Blows the Games η οποία βασίζεται στον μύθο των Αβοργίνων που αναφέρει ότι, στην εποχή της δημιουργίας του κόσμου, τα πνεύματα γύριζαν όλο τον -ρευστό ακόμη- κόσμο και τραγουδούσαν καθετί που έβλεπαν. 
Καθετί έπαιρνε υπόσταση μέσα από το τραγούδι τους. Επιχειρώντας να αποδείξει ότι ο μύθος αυτός "κρύβει νουν αλήθειας", μια ομάδα μουσικών από όλες τις γωνιές της Γης κι από πολλές διαφορετικές μουσικές παραδόσεις ένωσε τις δυνάμεις της. Οδηγός τους η μαγεία του αυτοσχεδιασμού και η φαντασία. 
Ως κοινός παρονομαστής χρησιμοποιήθηκε ο ήχος του "ντιτζεριντού", του ιδιόμορφου αυτού μουσικού οργάνου των Αβοριγίνων.

Y.Γ. Μήπως να το λέγαμε Austaisias ?


Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.