Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Φυτεύω καλλιεργώ το κήπο μου!

Πώς φυτεύω σπόρους;
Αν το μέγεθός τους είναι υπολογίσιμο, τους βάζεις σε βάθος 3 φορές το ύψος τους. Αλλιώς τους ακουμπάς και πασπαλίζεις χώμα από πάνω. Δες εδώ όλη τη διαδικασία βήμα βήμα, σπόρο σπόρο.    
Πώς φυτεύω βολβούς; Ανοίγεις μία τρυπούλα στο χώμα και τους φυτεύεις με το μυτερό μέρος προς τα πάνω και το πλακουτσοτό μέρος προς τα κάτω. Το βάθος το καθορίζει το τι φυτό θα προκύψει. Π.χ. οι βολβοί από γλαδιόλες επειδή
κάνουν μεγάλο και βαρύ βαρύ, πρέπει να φυτευτούν πιο βαθιά από το βολβό τουλίπας που κάνει πιο ανάλαφρο φυτάκι. Δε θα πρέπει να προεξέχει ο βολβός και να φαίνεται. Τους ποτίζεις μια δυο φορές τη βδομάδα μέχρι να φυτρώσουν. Μάθε τα πάντα για τους βολβούς και διάλεξε τους δικούς σου.
  • Τι στο καλό είναι αυτά τα φυτά "πανασέ";
Είναι εξωγήινα φυτά που έρχονται από ένα παράλληλο σύμπαν; Όχι, είναι ποικιλίες  φυτών που έχουν άσπρες πιτσίλες στα φύλλα τους και δείχνουν πιο ντελικάτα και εντυπωσιακά. Π.χ. υπάρχει βίνκα (πράσινα φύλλα) και βίνκα πανασέ (ασπροπράσινα φύλλα).
  • Όλους του βολβούς τους φυτεύω όποτε μου καπνίσει;
Φυτεύεις το φθινόπωρο για να ανθίσουν άνοιξη: τουλίπα, φρέζια, ίριδα, κρόκο, άλιουμ, νάρκισσος, ανεμώνα, μούσκαρι, κυκλάμινο, ζουμπούλι.
Φυτεύεις την άνοιξη για να ανθίσουν καλοκαίρι: λίλιουμ, κάνα, γλαδιόλα, αμαρυλίδα, βιγόνια, γλωξίνια, ντάλια.
  • Η αγριάδα είναι ίδιο το γκαζόν;
Όχι, άλλο φυτό είναι το γκαζόν και άλλο η αγριάδα. Σε πολύ γενικές γραμμές: το γκαζόν μένει πράσινο όλο το χρόνο, η αγριάδα μοιάζει το χειμώνα ξερή. Το γκαζόν θέλει περισσότερο νερό και συχνότερο κούρεμα, η αγριάδα λιγότερο. Το γκαζόν φυτρώνει από άνοιξη ως καλοκαίρι, η αγριάδα θέλει υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες.
  • Ποια ζαρζαβατικά φυτεύω το χειμώνα και ποια την άνοιξη;
Χειμώνας: λάχανο, μαρούλι, μπρόκολο, κουνουπίδι, ρόκα, σγουρή,  καρότο.
Άνοιξη: ντομάτες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές, φράουλες, μαϊντανός, άνιθος.
  • Ποια φυτά διαμορφώνονται σε σχήματα με κλάδεμα;
Πολλά, πού να στα λέω! Να, εδώ θα στα πω: λεμονοκυπάρισσο, κυπαρίσσι, λέιλαντ, αγγελική, πυξάρι, ελιά, ίταμος, καλλιστήμονας...
  • Πώς να ξεφορτωθώ τις κάμπιες;
Τις μαζεύεις και τις πετάς μία μία. Ξέρω, χρονοβόρο. Ψεκάζεις με διάλυμα: νερό, λίγες σταγόνες οινόπνευμα, λίγες σταγόνες υγρό πιάτων, ανακινείς.
  • Γιατί δε φυτρώνουν οι σπόροι;
Μπορεί: να τους παραπότιζες και να σάπισαν, να θέλουν άλλες συνθήκες απο αυτές που τους έχεις (κρύο, ζέστη, υγρασία), να έχουν "λήξει"(έχει μειωθεί η φυτρωτικότητά τους πολύ, γιατί πέρασαν χρόνια από τη συλλογή τους), ήθελαν κάποια ιδιαίτερη επεξεργασία πριν τη σπορά.
  • Πόσο συχνά ποτίζω;
Γενικά ποτίζεις όταν στεγνώσει το χώμα της γλάστρας ή του παρτεριού σου. Σωστή δουλειά γίνεται αφού παρατηρήσεις τα φυτά σου πότε διψάνε, δηλαδή πότε αρχίζουν να μαραζώνουν αν μείνουν απότιστα.
  • Ποια φυτά είναι κατάλληλα για παραθαλάσσια φύτευση;
Αγγελική, πικροδάφνη, ελαίαγνος, κουκουναριά, μπούζι, φραγκοσυκιά,  αρμυρίκι, συκιά, δάφνη, σχίνος, θαλασσινό κρινάκι.
  • Πώς ξεμπερδεύω από τα ζιζάνια;
Τα βγάζεις με το χέρι μαζί με τη ρίζα τους, τα εξολοθρεύεις με ζιζανιοκτόνο, τα καις με βραστό νερό αν είναι ανάμεσα σε πλάκες, τα μαλώνεις και τα στήνεις τιμωρία στον τοίχο για να μη το ξανακάνουν. Φροντίζεις να μην ανθίσουν, γιατί τότε θα ρίξουν πάλι σπόρο, και ποτέ δε θα τελειώσουν.
  • Πώς ξεφορτώνομαι τα σαλιγκάρια;
Βάζεις μέσα στο χώμα στον κήπο σε μερικά σημεία κεσεδάκια με μπύρα, όπου θα πέσουν τα σαλιγκάρια και θα μπεκρουλιάσουν. Εναλλακτικά, για λίγα φυτά τοποθετείς χάλκινο δακτύλιο γύρω από το φυτό και λειτουργεί σα φράχτης,  

Το κείμενο αυτό γράφτηκε από την Αιμιλία Ροδοπούλου (παπίτσα) και απαγορεύεται η αντιγραφή του χωρίς την άδειά της. Μπορείς να το διαβάσεις ολόκληρο εδώ: http://www.kipologio.gr

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.