Υλικά
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
4 αυγά (μόνο τα ασπράδια)
3/4 του φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
3 μεσαία πορτοκάλια (μόνο τον χυμό)
3 κουταλιές της σούπας κακάο
1 κουταλιά του τσαγιού σόδα μαγειρικής
2 κουταλιές του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες ή 1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το γλάσσο (προαιρετικά)
100 με 120 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη με 3 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο.
Προαιρετικά αν θέλουμε βάζουμε λίγες φράουλες για το στολισμό.
Εκτέλεση
Ρίχνουμε το λάδι τα ασπράδια, τη ζάχαρη και τη βανίλια σε ένα μπωλ κι ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα με μίξερ ή αυγοδάρτη.
Προσθέτουμε το κακάο, το χυμό πορτοκαλιού και το αλεύρι κοσκινισμένο με τη σόδα και τη μπέηκιν.
Το μείγμα πρέπει να είναι σχετικά πηχτό, όχι πολύ νερουλό.
Το βάζουμε σε στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 20 με 22 περίπου εκατοστών αφού την έχουμε λαδώσει κι αλευρώσει.
Αντί για αλεύρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κακάο για να πασπαλίσουμε τη φόρμα μας.
Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου.
Το βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν ρίξουμε το γλάσσο.
Βάζουμε την κουβερτούρα μαζί με το ηλιέλαιο να λιώσει σε μπεν μαρί κι αφήνουμε λίγο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Ρίχνουμε το γλάσο πάνω από το κέικ μας, στολίζουμε με φράουλες προαιρετικά κι απολαμβάνουμε!
Την συνταγή αυτή την βρήκαμε εδώ
και την διαμορφώσαμε σύμφωνα με τα δικά μας δεδομένα
https://www.kavalapress.gr