με το μειωμένο κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα, σε ποσοστό έως και 25%.
Ωστόσο, τα στοιχεία υπέδειξαν ότι η κατανάλωση αυτών των υγιεινών λιπαρών δεν μειώνει γενικώς τον κίνδυνο εμφράγματος, ένα εύρημα που θα πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω προκειμένου να εξηγηθεί.
Η επάρκεια Ω-3 στον οργανισμό συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανατηφόρου εμφράγματος κατά 10% κατά μέσο όρο, όμως για όσους έχουν τα υψηλότερα επίπεδα Ω-3 στον οργανισμό τους, η μείωση του κινδύνου μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 25%.
«Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι η καρδιοπάθεια είναι η βασική αιτία θανάτου στον κόσμο, μια μείωση κινδύνου της τάξης του 25% είναι πολύ σημαντική» αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Νταρίους Μοζαφαριάν, από τη Σχολή Επιστήμης της Διατροφής του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστώνης.
Τα ψάρια είναι η κυριότερη πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων, ιδίως των μορφών EPA και DHA.
Τα περισσότερα Ω-3 περιέχουν ο σολομός, η πέστροφα, η σαρδέλα, η ρέγγα, το σκουμπρί και η αντζούγια.
Επίσης, καλή πηγή Ω-3, ιδίως του α-λινολενικού οξέος (ALA), είναι ο λιναρόσπορος, τα φουντούκια, τα καρύδια και τα φυτικά λάδια.
https://www.onmed.gr