Μια παλιά παραδοσιακή συνταγή της Σαντορίνης από τρυφερά φύλλα γούλας (λαχανίδας) ή και του κουνουπιδιού, τα οποία γεμίζουμε με ρύζι κατά προτίμηση γλασέ.
Πιο παλιά μάλιστα, οι παλαιότεροι έβαζαν και ένα χάραμα (κομμάτι) παστό λαρδί, για να δώσει το δικό του άρωμα στα γιαπράκια.
Αφού πλύνομε την γούλα (λαχανίδα) ή τα μεμονομένα τρυφερά της φύλλα, τα βάζουμε στην κατσαρόλα σε βραστό ζεματιστό αλατισμένο νερό και σε σημείο που να μπορούμε να τα επεξεργαστούμε, ούτε πολύ βρασμένα γιατί λιώνουν, αλλά ούτε και κατσουνιασμένα (ωμά), δηλαδή προσέχουμε να έχουν μαλακώσει λίγο, έτσι
ώστε να μπορούμε να τα επεξεργαστούμε.
Μετέπειτα τσιγαρίζουμε λίγο τον μπελτέ (την πάστα τοματοπολτού), για να βγάλει και αυτή τα δικά της αρώματα.
Προαιρετικά το σβήνουμε με κρασί άσπρο.
Προσθέτουμε ρύζι γλασέ, αλάτι, πιπέρι, κανέλα, την φρέσκια ντομάτα, και αν δεν έχουμε, τότε βάζουμε ντοματάκια κονσέρβας.
Τοποθετούμε στην κατσαρόλα τα γιαπράκια μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το λάδι, νερό μέχρι να σκεπαστούν τα γιαπράκια μας, βάζουμε από πάνω μια στρώση από φύλλα της γούλας και στο τέλος ένα πιάτο με μια πέτρα για να μην ανοίξουν στο μαγείρεμα.
Μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και τ' αφήνουμε να μαγειρευτούν!
Κλικ εδώ. Μελιτίνια Σαντορίνης
Κλικ εδώ. Κολοκυθερή Σαντορίνης
Κλικ εδώ! Φτιάχνω Μελιτίνια Σαντορίνης!
Κλικ εδώ! Φτιάχνω Πασχαλινά τραγανά κουλούρια!
Κλικ εδώ. Λαρδί με πατάτες κοκκινιστές! Ένα παλιό παραδοσιακό φαγητό της Σαντορίνης!
Κλικ εδώ. Λουκάνικα Σαντορίνης
Κλικ εδώ. Πατσάς! ένα νόστιμο πιάτο για όσους τον λατρεύουν
Κλικ Προϊόντα της Σαντορίνης, Σαντορινιά Κουζίνα
Κλικ Σαντορινιά Προϊόντα
Κλικ Αγροτικές Δραστηριότητες, Ζευγάρισμα, Σαντορίνη, Παλιές Αναμνήσεις, Παλιές Φωτογραφίες Σαντορίνης, Κουζίνα Σαντορίνης,