16 κανελόνια
Για τον κιμά
3 κ.σ. ελαιόλαδο
350 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο σπασμένη
250 γρ. φρέσκα μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 καρότο τριμμένο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1/4 φλ. κονιάκ
1 δαφνόφυλλο
1 ξύλο κανέλα
αλάτι, πιπέρι
Για τη λευκή κρέμα
1 λίτρο γάλα
4 κ.σ. κορν φλάουρ γεμάτες
2 κ.σ. βούτυρο
2 πρέζες μοσχοκάρυδο
αλάτι πιπέρι
200 γρ. μοvτσαρέλα, κασέρι ή γραβιέρα
Για τη σάλτσα ντομάτας
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκ. σκόρδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 συσκευασίες ψιλοκομμένες ή τριμελές ντομάτες
αλάτι πιπέρι
Για τον κιμά
Σοτάρουμε τον κιμά στο λάδι να ροδίσει για 5'-6'. Προσθέτουμε τα μανιτάρια ψιλοκομμένα να πιουν τα υγρά τους για 3'-4' σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο και σοτάρουμε 2-3' να μαραθούν. Προσθέτουμε τον πελτέ, ψήνουμε για 1' και ρίχνουμε το δαφνόφυλλο και την κανέλα.
Σβήνουμε με το κονιάκ.
Αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε τον κιμά να βράσει για 15'-20' να πιει τα υγρά του.
Αφαιρούμε τα αρωματικά μετά από 5' ή αν θέλουμε πιο έντονα αρώματα, αφήνουμε μέχρι να ολοκληρωθεί ο βρασμός. Αφήνουμε να κρυώσει η γέμιση κιμά. Προσθέτουμε λίγο τυρί τριμμένο προαιρετικά. Γεμίζουμε τα ζυμαρικά με κουταλάκι η με τα δάχτυλα.
Δείτε εδώ το βίντεο της συνταγής
Για την λευκή σάλτσα
Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα εκτός από το τυρί (και το αβγό -προαιρετικά). Αφήνουμε να δέσει ανακατεύοντας τακτικά σε μέτρια φωτιά και αλατοπιπερώνουμε.
Στο τέλος πασπαλίζουμε μοσχοκάρυδο.
Προσθέτουμε το αβγό (προαιρετικά) και το τυρί κομμένο σε κυβάκια και ανακατεύουμε με σύρμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-200ºC. Βάζουμε μια κουταλιά σάλτσα ντομάτας σε πυρίμαχο μεγάλο σκεύος. Προσθέτουμε 2 κουταλιές λευκή κρέμα.
Κάνουμε δηλαδή ένα υγρό στρώμα για να ακουμπήσουμε τα κανελόνια.
Βάζουμε επάνω τα γεμισμένα κανελόνια. Καλύπτουμε με την υπόλοιπη ντομάτα και την υπόλοιπη λευκή κρέμα.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30'. Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να ροδίσει η επιφάνεια για 10' περίπου. Αφήνουμε να σταθούν για 10' στον πάγκο και τα σερβίρουμε ζεστά με την κρεμένια σάλτσα τους.
Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
http://m.eirinika.gr