Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνει τη συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα, και κατ’επέκταση τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 .1,2 Επιπλέον, η ιδιότητα του να μειώνει τον χρόνο γαστρικής εκκένωσης, μειώνει την όρεξη μας και την μεταγευματική γλυκαιμία.Το θρεπτικό και γευστικό αυτό σνάκ είναι επίσης πλούσιο σε:
- Βιταμίνη Ε, η οποία είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τους ιστούς από την βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στα κύτταρα και τους ιστούς του οργανισμού.
- Νιασίνη ή Βιταμίνη Β3, η έλλειψη της οποίας προκαλεί βλάβες στην πνευματική υγεία, όπως κατάθλιψη, απώλεια μνήμης και άνοια.
- Φώσφορο, βασικό συστατικό των οστών και των δοντιών. Απαραίτητος για την παραγωγή DNA και RNA, τον μεταβολισμό της ενέργειας, την ανάπλαση και την ομαλή λειτουργία των ιστών και των οργάνων του σώματος.
- Ωμέγα 6, απαραίτητα λιπαρά οξέα για τον οργανισμό, περιέχουν γ-λινολεϊκό οξύ (GLA) το οποίο είναι αντιφλεγμονώδες, αντιαρθριτικό, εμποδίζει την εμφάνιση όγκων, και βοηθά στην αποφυγή της πρόωρης γήρανσης.
- 250γρ. φυστίκια πίνατς
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 πρέζα ζάχαρη
Διατροφική αξία της συνταγής:
Θρεπτική ανάλυση φυστικοβούτυρου | |||
Ανά 100γρ. | Ανά 25γρ. | *ΣΗΠ | |
Θερμίδες | 595kcal | 149kcal | 5% |
Θερμίδες από λιπαρά | 463kcal | 116kcal | 14% |
Πρωτεΐνες | 24,9gr | 6,2gr | 10% |
Υδατάνθρακες | 18,6gr | 4,6gr | 1% |
Διαιτητικές ίνες | 8,7gr | 2gr | 8% |
Λιπαρά | 51gr | 12,9gr | 14% |
Εκ των οποίων κορεσμένα | 7,1gr | 1,8gr | 6% |
Νιασίνη (Β3) | 13,50mg | 4,36mg | 27% |
Βιταμίνη Ε | 17,45mg | 1,90mg | 19% |
Φώσφορος | 486,70mg | 121,7mg | 17% |
Ωμέγα 6 λιπαρά οξέα | 15,1gr | 3,8gr | – |
Πηγές:
1The effects of raw kernel and peanut butter on glucose homeostasis in glucose-intolerant obese women. The FASEB Journal. 2012;26:644.1
2Nut and Peanut Butter Consumption and Risk of Type 2 Diabetes in Women. JAMA. 2002;288(20):2554-2560. doi:10.1001/jama.288.20.2554
Aπο το : dfordiet
http://www.fmh.gr