Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Φυστικοβούτυρο: οφέλη, συνταγή και πλήρης θρεπτική ανάλυση

Το όνομα είναι παραπλανητικό καθώς πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για αληθινό βούτυρο, δεν είναι όμως τίποτα άλλο από μια πάστα από αλεσμένα φυστίκια. Στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο όσο στην Αμερική που αποτελεί βασικό ημερήσιο προϊόν, άλλα τον τελευταίο καιρό κερδίζει έδαφος και εγχώρια, κυρίως από ανθρώπους που αθλούνται, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες  και καλά λιπαρά οξέα.
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνει τη συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα, και κατ’επέκταση τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 .1,2  Επιπλέον, η ιδιότητα του να μειώνει τον χρόνο γαστρικής εκκένωσης, μειώνει την όρεξη μας και την μεταγευματική γλυκαιμία.Το θρεπτικό και γευστικό αυτό σνάκ είναι επίσης πλούσιο σε:
  • Βιταμίνη Ε, η οποία είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τους ιστούς από την βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στα κύτταρα και τους ιστούς του οργανισμού.
  • Νιασίνη ή Βιταμίνη Β3, η έλλειψη της οποίας προκαλεί βλάβες στην πνευματική υγεία, όπως κατάθλιψη, απώλεια μνήμης και άνοια.
  • Φώσφορο, βασικό συστατικό των οστών και των δοντιών. Απαραίτητος για την παραγωγή DNA και RNA, τον μεταβολισμό της ενέργειας, την ανάπλαση και την ομαλή λειτουργία των ιστών και των οργάνων του σώματος.
  • Ωμέγα 6, απαραίτητα λιπαρά οξέα για τον οργανισμό, περιέχουν γ-λινολεϊκό οξύ (GLA) το οποίο είναι αντιφλεγμονώδες, αντιαρθριτικό, εμποδίζει την εμφάνιση όγκων, και βοηθά στην αποφυγή της πρόωρης γήρανσης.
Η συνταγή:
  • 250γρ. φυστίκια πίνατς
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα ζάχαρη
Αδειάζουμε το υλικά στο μπλέντερ και χτυπάμε για 3’ . Στη συνέχεια ανακατεύουμε το μείγμα για λίγο με ένα κουτάλι και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία άλλες δύο φορές. Το φυστικοβούτυρο είναι έτοιμο!
Διατροφική αξία της συνταγής:
Θρεπτική ανάλυση φυστικοβούτυρου
Ανά 100γρ.Ανά 25γρ.*ΣΗΠ
Θερμίδες595kcal149kcal5%
Θερμίδες από λιπαρά463kcal116kcal14%
Πρωτεΐνες24,9gr6,2gr10%
Υδατάνθρακες18,6gr4,6gr1%
Διαιτητικές ίνες8,7gr2gr8%
Λιπαρά51gr12,9gr14%
Εκ των οποίων κορεσμένα7,1gr1,8gr6%
Νιασίνη (Β3)13,50mg4,36mg27%
Βιταμίνη Ε17,45mg1,90mg19%
Φώσφορος486,70mg121,7mg17%
Ωμέγα 6 λιπαρά οξέα15,1gr3,8gr  –
*ΣΗΠ: Συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα
Πηγές:
1The effects of raw kernel and peanut butter on glucose homeostasis in glucose-intolerant obese women. The FASEB Journal. 2012;26:644.1
2Nut and Peanut Butter Consumption and Risk of Type 2 Diabetes in Women. JAMA. 2002;288(20):2554-2560. doi:10.1001/jama.288.20.2554

Aπο το : dfordiet

 http://www.fmh.gr

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.