Για τον λόγο αυτό προχωρήσαμε στην κατασκευή μίας στήλης όπου θα φυτεύουμε φράουλες κατακόρυφα.
Αυτός ο τρόπος έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν τα σκουλήκια να τρώνε τους καρπούς μας, τα πουλιά να δυσκολεύονται να προσεγγίσουν τις φράουλες, οι φράουλες μας να μην σαπίζουν στο έδαφος από την υγρασία καθώς επίσης γίνεται και πιο εύκολη η συλλογή διότι δεν ψάχνουμε τους καρπούς κάτω στο έδαφος και ανάμεσα στα πυκνά φύλλα των φυτών μας.
Θα χρειαστούμε:
- Μια σωλήνα Φ140Χ1.50
- Μια σωλήνα Φ60Χ1.30
- 10 ρίζες φράουλες
- 60 λίτρα τύρφης
- Φλόγιστρο
- Ποτηράκι για τρυπάνι 6 εκατοστών
- Ηλεκτρικό τρυπάνι
- Γύψος
Στη συνέχεια παίρνουμε την σωλήνα Φ60 και με ένα τρυπάνι 4,5 χιλιοστών κάνουμε ακανόνιστες τρύπες. Αφού φτιάξουμε λίγο γύψο κλείνουμε την μία άκρη της Φ60 και τον αφήνουμε να στεγνώσει. Η σωλήνα αυτή θα τοποθετηθεί στο κέντρο της Φ140 και θα μας βοηθάει στο πότισμα ώστε να φτάνει το νερό μέχρι τον πάτο της σωλήνας Φ140. Αν δεν είχαμε την σωλήνα Φ60 τότε τα φυτά της φράουλας που θα βρίσκονταν κοντά στην βάση δεν θα ποτίζονταν επαρκώς με αποτέλεσμα να ξεραίνονταν.
Αφού λοιπόν έχουμε ετοιμάσει όλα μας τα υλικά θα προχωρήσουμε στην τοποθέτησή τους.
Θα ανοίξουμε μία τρύπα βάθους 20-30 εκατοστά για να τοποθετήσουμε την σωλήνα Φ140Χ1.50 και στην συνέχεια την στερεώνουμε με το χώμα που βγάλαμε πρωτίστως. Έπειτα ρίχνουμε χαλίκι μέσα στην στερεωμένη σωλήνα έτσι ώστε να επιτύχουμε καλύτερη αποστράγγιση των φυτών μας. Καλύπτουμε το χαλίκι με χώμα περίπου για 10 εκατοστά.
Tώρα είμαστε έτοιμοι να τοποθετήσουμε την μικρότερη σωλήνα μέσα στην Φ140Χ1.50. Παράλληλα ρίχνουμε την τύρφη και ανά διαστήματα με κάποιο αντικείμενο πατάμε την τύρφη έτσι ώστε να γίνει πιο συμπαγής. Αν δε το κάνουμε αυτό θα δούμε έκπληκτοι μετά από 2 ημέρες ότι όλη η τύρφη θα έχει "κάτσει". Συνεχίζουμε έτσι ώστε να γεμίσουμε την μεγάλη σωλήνα με χώμα έως την κορυφή.
Τώρα είμαστε έτοιμοι για την φύτευση των φυτών μας. Με ένα φυτευτήρι ή ένα φτυαράκι ανοίγουμε χώρο στις τρύπες για να τοποθετήσουμε της φράουλες.
Της τοποθετούμε με μεγάλη προσοχή να μην σπάσουν οι ρίζες τους και στη συνέχεια προσθέτουμε λίγη τύρφη με το χέρι μας στην τρύπα που ανοίξαμε. Αφού τελειώσουμε με την φύτευση συνεχίζουμε με το πότισμά τους. Ρίχνουμε νερό στην μικρή σωλήνα και περιμένουμε να απορροφήσει το χώμα το νερό. Λόγο της εποχής δεν χρειάζεται πολύ νερό. Καλό είναι να κάνουμε 2 γεμίσματα του σωλήνα. Έτσι λοιπόν τελειώσαμε με την κατασκευή μας και το φυτώριο μας είναι έτοιμο για να δώσει παραγωγή !
http://agroselida.blogspot.gr