Παράλληλα όμως αποτελούν και πρώτης τάξεως υλικά για πιάτα νηστίσιμα.
Γι’ αυτό, το Orthodox Planet σας προτείνει ένα πανεύκολο αλλά απολαυστικό νηστίσιμο κέικ με καρότο και πορτοκάλι. Θα αρέσει σε όλους!
Υλικά:
- 3½ φλιτζάνια του τσαγιού φαρίνα
- 1½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
- 1 πορτοκάλι (ξύσμα + χυμός)
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής
- ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
- 1½ φλιτζάνι του τσαγιού καρότα τριμμένα
- 1 ποτήρι του λικέρ κονιάκ
- Μια πρέζα αλάτι
- 4 κουταλιές της σούπας τριμμένη κουβερτούρα
- Άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
Στύβουμε τα καρότα και τα βάζουμε να στραγγίσουν. Πλένουμε το πορτοκάλι, το ξύνουμε για να κρατήσουμε το ξύσμα του και το στύβουμε.
Βάζουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη σε μεγάλο μπολ και χτυπάμε με το μίξερ. Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, τη σόδα μαγειρικής, σιγά-σιγά το αλεύρι, το αλάτι, την κουβερτούρα και συνεχίζουμε να χτυπάμε με το μίξερ, να ενωθούν τα υλικά. Ρίχνουμε και το κονιάκ, ενώ προς το τέλος προσθέτουμε το τριμμένο καρότο. Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά.
Αλείφουμε μια φόρμα για κέικ με λίγο ελαιόλαδο, την αλευρώνουμε με λίγο αλεύρι και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° βαθμούς στην κάτω αντίσταση για 15 λεπτά και στη συνέχεια ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά στις αντιστάσεις πάνω-κάτω.
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει, το ξεφορμάρουμε και το πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη.
* Για να καταλάβουμε αν το κέικ έχει ψηθεί, μπορούμε να το τρυπήσουμε σε ένα σημείο με ένα μαχαίρι. Αν η λεπίδα του μαχαιριού βγει καθαρή (μόνο με υδρατμούς), είναι έτοιμο.
http://orthodoxplanet.com