Γνωρίζουμε σήμερα ότι το προσδόκιμο επιβίωσης του σύγχρονου ανθρώπου έχει αυξηθεί σημαντικά. Υπάρχουν, βέβαια, κάποιοι άνθρωποι που ζουν πολύ παραπάνω και ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται και οι κάτοικοι της Ικαρίας.
Οι κάτοικοι της Ικαρίας συγκαταλέγονται ανάμεσα
στους μακροβιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Για τον λόγο αυτό επιστήμονες αναζητούν τα φυσικά ελιξίρια νεότητας, που κάνουν τους κατοίκους αυτού του νησιού να ζουν περισσότερο. Προς την κατεύθυνση αυτή, μια από τις πιο σημαντικές μελέτες που διεξάγονται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας είναι η μελέτη της Ικαρίας.
Η εν λόγω μελέτη πραγματοποιείται από την 1η Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο και έρχεται να διερευνήσει την επίδραση συστατικών της διατροφής στα επίπεδα υγείας αυτού του πολύ ιδιαίτερου πληθυσμού. Κάποια από τα πολύ σημαντικά ευρήματα της μελέτης έχουν να κάνουν με ένα πολύ αγαπημένο ρόφημα για εμάς τους Έλληνες, τον ελληνικό καφέ.
Ο ελληνικός καφές είναι ταυτισμένος με την παράδοση και με την κουλτούρα μας. Πέρα, όμως, από τη συναισθηματική σύνδεση, φαίνεται ότι κάνει καλό και στην υγεία μας. Αποτελεί αντικείμενο έντονου ερευνητικού ενδιαφέροντος, λόγω της παρουσίας σε αυτόν ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, τα λεγόμενα χλωρογενικά οξέα. Τα ισχυρά αυτά αντιοξειδωτικά συστατικά σχετίζονται με σημαντικά οφέλη, όπως καλή λειτουργία των αγγείων, προστασία από το διαβήτη τύπου ΙΙ και πολλά άλλα.
Στη μελέτη της Ικαρίας εξετάστηκαν κάτοικοι ηλικίας από 55 έως 100 ετών και διερευνήθηκε η σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και την επίδρασή της στα επίπεδα υγείας των ηλικιωμένων κατοίκων του νησιού.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πάνω από το 87% των συμμετεχόντων στη μελέτη έπινε ελληνικό καφέ κάθε μέρα και είχε την καλύτερη αρτηριακή υγεία, με τα αγγεία του να συμπεριφέρονται σαν αυτά των νέων ανθρώπων.
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι ορισμένα συστατικά του ελληνικού καφέ, όπως τα αντιοξειδωτικά που αναφέρθηκαν παραπάνω, πιθανώς να βελτιώνουν την αρτηριακή λειτουργία, αυξάνοντας την ικανότητα του οργανισμού να προσλαμβάνει μονοξείδιο του αζώτου, που είναι μειωμένη στους ασθενείς με υπέρταση.
Ακόμη και σε εθελοντές που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση καφέ συνδέθηκε με την καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου, χωρίς αρνητική επίδραση στην πίεση. Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπέρασμα ότι ο ελληνικός καφές, με το πλούσιο σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά περιεχόμενό του, φαίνεται να συγκεντρώνει ποικίλα οφέλη για την καλή μας υγεία.
*Χάρης Γεωργακάκης, κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος MSc