Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Το έθιμο με τους λουκουμάδες κατά την παραμονή του εορτασμού του Αγίου Ανδρέα 29 Νοεμβρίου

Από τα παιδικά μου χρόνια θυμάμαι κάθε χρόνο το βράδυ της παραμονής του Αγίου Ανδρέα στο σπίτι μας φτιάχναμε λουκουμάδες!
Από πολύ παλιά  στη παράδοσή μας υπάρχει ένα έθιμο σύμφωνα με το οποίο αναφέρουν ότι ο Χριστός ενώ βρισκόταν σε περιοδεία με τους μαθητές του που δίδασκε και κήρυττε στο λαό, έφθασαν και στο χωριό του Αποστόλου Ανδρέα πεινασμένοι και διψασμένοι.
Ο ΑπόστολοςΑνδρέας τον προσκάλεσε στο σπίτι του, μαζί με τους υπολοίπους μαθητές.
Όμως στο σπίτι δεν υπήρχε κάτι που θα μπορούσαν να φάνε εκτός αλεύρι, μέλι, λάδι και νερό.
Και η μοναδική και πρόχειρη λύση, ήταν να χρησιμοποιήσουν τα υλικά αυτά, φτιάχνοντας τηγανίτες, για να φάει ο Ιησούς και οι μαθητές του.  
Ο λαός το κράτησε αυτό και μετά το θάνατο του Αγίου Ανδρέα για να τον τιμήσουν και να έχουν την ευλογία του Αγίου, οι νοικοκυρές έκαναν λουκουμάδες.
Είναι ένα έθιμο που το τηρούν σε αρκετά μέρη της χώρας μας, όπως, πέρα από την Σαντορίνη, το τηρούν στο γειτονικό νησί της Ίου, την Κρήτη, αλλά και αρκετά μέρη της χώρας μας.
  Με μια άλλη παράδοση αναφέρουν ότι με το εορτασμό του Αγίου και Πρωτοκλήτου Αποστόλου Ανδρέα, ξεκίναγε και η συγκομιδή του λαδιού, και για να τον τιμήσουν για την σοδιά τους αυτή, έκαναν τους λουκουμάδες για να γλυκάνουν την περίοδο της νηστείας των Χριστουγέννων.
Επίσης, προσέφεραν το πρώτο τους λάδι στις εκκλησίες για το άναμμα των καντηλιών.
Πάντως ότι και να είναι από τις δύο περιγραφές της παράδοσής μας, είναι ένα ωραίο και ευχάριστο έθιμο, το οποίο τηρείται ακόμη και στην σημερινή μας κοινωνία.
 Πηγή:Εμείς και η Κοινωνία μας



Πηγή:Εμείς και η Κοινωνία μας

Λουκουμάδες

Ετυμολογία:
Luqma στα αραβικά σημαίνει μπουκιά ή στόμα γεμάτο. Από αυτή τη λέξη προέρχεται η Ελληνική ονομασία του Λουκουμά και του λουκουμιού.
Η Συνταγή:
 Υλικά:
Αλεύρι σκληρό
Προζύμη
Χλιαρό νερό
Αλάτι
καννέλα, σουσάμι, μέλι

Εκτέλεση:
Διαλύουμε την προζύμη σε χλιαρό νερό, την ανακατεύουμε με το αλεύρι και στη συνέχεια ρίχνουμε όσο χλιαρό νερό χρειάζεται ακόμη για να γίνει ένας χυλός , ούτε πολύ πηχτός ούτε πολύ αραιός.

Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μία πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη σε ζεστό μέρος.
Το μείγμα είναι έτοιμο όταν δούμε φουσκάλες στην επιφάνεια.
Παίρνουμε στην παλάμη μας ζύμη, πατάμε κλείνοντας την χούφτα μας και με ένα κουταλάκι βρεγμένο παίρνουμε το μπαλάκι, που σχηματίστηκε ανάμεσα στον αντίχειρα και στον δείκτη μας και το ρίχνουμε σε καυτό λάδι.
Μ'αυτόν τον τρόπο τους κάνουμε στρογγυλλούς. Στη συνέχεια τους γυρίζουμε να πάρουν χρώμα απ'όλες τις πλευρές αλλά όχι να ξεροψηθούν.
Τους σερβίρουμε ζεστούς με μέλι και καννέλα ή καλύτερα ακόμη, καβουρδίζουμε σουσάμι στο φούρνο στους 120, το αλέθουμε και τους πασπαλίζουμε.
Αν το μέλι μας είναι πολύ πυκνό, το αραιώνουμε με λίγο νερό. Το βράζουμε ελαφρά, αφαιρούμε τον αφρό και το χρησιμοποιούμε.
Απολαύστε τους!!!
 

 

 

Κλικ εδώ. Άγιος Ανδρέας ο «Τρυποτηγανάς», οι τηγανίτες κι οι απαρχές του λαδιού! 30 Νοεμβρίου 

 

 

 

 

 

Κλικ εδώ. Εορτασμός Αγίου Ανδρέα στο Πύργο της Σαντορίνης 30.11.2015 

 

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.