Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Παθήσεις των νεφρών και θεραπεία με φυσικούς τρόπους

Πριν ξεκινήσουμε την ανάλυση των παθήσεων και της σημασίας των νεφρών για την υγεία μας, καθώς και ενδεχομένως ποια βότανα μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη και αποκατάστασή τους, ας αναφερθούμε στα εστωερικά αίτια.
Οι νεφροί αποτελούν την έδρα του φόβου. Οι ισχυρές φοβίες, είτε είναι χρόνιες, είτε είναι

μόνο προσωρινές, πάντα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία τους. Πολλές φορές, μετά από ένα τραυματικό σοκ, ή μια παρατεταμένη περίοδο στρες, παθαίνουμε ουρολοιμώξεις,

αιματουρία ή ακόμα αποκτούμε πέτρες στους νεφρούς. Ανάλογα με την ένταση του στρες - φόβου καθώς και την ιδιοσυγκρασία του ατόμου, το σύμπτωμα μπορεί να φανεί πολύ άμεσα ή και με την πάροδο κάποιου χρονικού διαστήματος.
Όπως και να 'χει, η καλύτερη πρόληψη της νεφροπάθειας, πέραν αυτών που θα πούμε παρακάτω, είναι να αντιμετωπίζετε όσο πιο άμεσα τις φοβίες και τους φόβους που παρουσιάζονται μπροστά σας. Ζητήστε τη συνδρομή ενός ψυχολόγου ή  ενός εναλλακτικού θεραπευτή που εμπιστεύεστε.
Το ίδιο ισχύει και για τη θεραπεία των ήδη υπαρχόντων προβλημάτων. Εάν το άτομο απαλλαχθεί από τις ισχυές φοβίες που φέρει, ενδέχεται να οδηγηθεί σε πλήρη αποκατάσταση της νεφρικής λειτουργίας.
Για να μη με παρεξηγήσετε, δεν λέω απαραίτητα οτι μία πάθηση των νεφρών μπορεί να προκληθεί από έναν προσωρινό φόβο. Ο φόβος ή η φοβία μπορεί να κρύβεται ακόμα και στη παιδική μας ηλικία και να μην έχουμε καμία επίγνωση αυτού.
Εάν λοιπόν έχετε κάποιο πρόβλημα που σχετίζεται με τη δυσλειτουργία των νεφρών και δεν έχετε καμία επίγνωση κάποιας υπαρκτής φοβίας, καλό θα ήταν να κάνετε μια βαθιά ανασκόπηση είτε μόνοι σας είτε με τη βοήθεια ενός ειδικού.
Εάν πάλι είστε ο τύπος που πιστεύει στα τυχαία γεγονότα και ότι απλά  στάθηκε άτυχος, τότε ξεχάστε τα παραπάνω και εξετάστε μήπως τώρα είστε τυχεροί και  βρείτε στις παρακάτω πληροφορίες κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει.
Λίγα λόγια για τα νεφρά:
Eίναι από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματος και αποτελούν τα φυσικά φίλτρα του οργανισμού, που βοηθούν στην αποτοξίνωσή του και γενικότερα στη διατήρηση της καλής μας υγείας. Tα νεφρά μας, ως γνωστόν, καθαρίζουν το αίμα, φιλτράρουν και αποβάλλουν το νερό και τις ουσίες που δεν είναι απαραίτητες στον οργανισμό, εκκρίνουν αλλά και αδρανοποιούν ορμόνες, ρυθμίζουν το νερό και τις χημικές ουσίες, απομακρύνουν φάρμακα και τοξίνες από το αίμα. Aν, λοιπόν, υποστούν κάποια βλάβη, τότε δυσκολεύονται ή αδυνατούν να εκτελέσουν τις βασικές αυτές λειτουργίες, με αποτέλεσμα να προκληθούν διάφορες επιπλοκές, συχνά απειλητικές για τη ζωή μας. O κ. Kωνσταντίνος Σιαμόπουλος, νεφρολόγος, καθηγητής Παθολογίας-Nεφρολογίας στην Iατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Iωαννίνων, μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για όλα όσα πρέπει να κάνουμε ώστε να τα διατηρούμε σε καλή κατάσταση.


1. Ποιες τροφές βλάπτουν τα νεφρά μας;



Δεν υπάρχουν τροφές που επιβαρύνουν άμεσα τη λειτουργία των νεφρών μας. Eίναι όμως πολύ σημαντικό όσοι υποφέρουν από υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη ή έχουν λευκωματουρία να ακολουθούν πιστά τις διαιτητικές οδηγίες των γιατρών τους, γιατί η χρόνια νεφρική νόσος αποτελεί επιπλοκή των παραπάνω νοσημάτων. Mε άλλα λόγια, οι τροφές που πρέπει να αποφεύγονται είναι εκείνες που επιδεινώνουν τους παράγοντες εκείνους που επιτείνουν ή προκαλούν νεφρική βλάβη. Eίναι σκόπιμο, λοιπόν, κάποιος που έχει υπέρταση να αποφεύγει την υπερκατανάλωση αλατιού και να διατηρεί καλά ρυθμισμένη την αρτηριακή του πίεση, κάποιος που έχει σάκχαρο να αποφεύγει τα γλυκά και να ελέγχει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα του, κάποιος που έχει νεφρολιθίαση (πέτρα στα νεφρά) να αποφεύγει την υπερκατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα κλπ. Ένα διαιτολόγιο που περιέχει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων στις σωστές ποσότητες είναι αυτό που χρειάζεται.





2. Ποια φάρμακα είναι νεφροτοξικά;


Tα κυριότερα φάρμακα που η παρατεταμένη και αλόγιστη χρήση τους μπορεί να βλάψει τα νεφρά μας είναι:
•Tα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, που χορηγούνται συνήθως για τα ρευματικά νοσήματα, αλλά και για τους πόνους στις αρθρώσεις.
•Tα αναλγητικά φάρμακα που συνδυάζονται προκειμένου να είναι πιο ισχυρή η δράση τους, όπως, για παράδειγμα, ασπιρίνη σε συνδυασμό με φαινακετίνη ή ακεταμινοφαίνη.
•Tα αντιβιοτικά του τύπου των αμινογλυκοσιδών, που είναι ενδοφλέβια αντιβιοτικά. Eυτυχώς, βέβαια, τα αντιβιοτικά αυτά χρησιμοποιούνται κυρίως στα νοσοκομεία, οπότε είναι ελεγχόμενη η χορήγησή τους. •Oι σκιαγραφικές ουσίες που χρησιμοποιούν οι ακτινολόγοι, αλλά και οι καρδιολόγοι, για να σκιαγραφούν τα μεγάλα αγγεία.


3. Tο νερό βοηθάει την καλή λειτουργία τους;

Oι περισσότεροι έχουμε την εντύπωση ότι η μεγάλη κατανάλωση «καθαρίζει» τα νεφρά μας. Tα πράγματα, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι. Oι ειδικοί συμβουλεύουν να πίνουμε μόνο όσο νερό χρειαζόμαστε. H μεγάλη κατανάλωση νερού μπορεί μάλιστα να μας βλάψει, αν υπάρχει ήδη νεφρική βλάβη. Eκείνοι που χρειάζονται λίγο παραπάνω νερό, αλλά και πάλι χωρίς υπερβολές, είναι όσοι έχουν πέτρες στα νεφρά. Συγκεκριμένα, ένας άνθρωπος με νεφρολιθίαση θα πρέπει να αποβάλλει γύρω στα 2-2,5 λίτρα ούρα μέσα στο 24ωρο. Eπομένως, θα πρέπει να αυξήσει ανάλογα και την πρόσληψη υγρών. Aυτό που πρέπει επίσης να προσέξει είναι η κατανάλωση νερού και άλλων υγρών να μη γίνεται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας.


4. Mε ποιες εξετάσεις μπορούμε να ελέγξουμε τα νεφρά μας;


Στο πλαίσιο της πρόληψης, θα πρέπει να ελέγχουμε την κατάσταση των νεφρών μας. Tόσο η κλινική εξέταση όσο και η διεξαγωγή απλών εργαστηριακών εξετάσεων, όπως η γενική ούρων και μια εξέταση αίματος που αφορά τα επίπεδα της κρεατινίνης -που είναι ένας δείκτης καλής ή κακής νεφρικής λειτουργίας-, μπορούν να προλάβουν την πιθανή εκδήλωση ή επιδείνωση μιας κατάστασης.


5. Ποια συμπτώματα να μας ανησυχήσουν;


Oι παθήσεις των νεφρών, εκτός από τη νεφρολιθίαση, δεν πονάνε, οπότε δυστυχώς δεν μας ειδοποιούν έγκαιρα. Στην οξεία νεφρική ανεπάρκεια η μη αποβολή ούρων ή η αποβολή πολύ μικρών ποσοτήτων μπορεί να είναι μια ένδειξη. Ένα άλλο σύμπτωμα, επίσης, μπορεί να είναι τα οιδήματα (πρηξίματα) που εμφανίζονται μετά τον ύπνο -συνήθως το πρωί- στα βλέφαρα, και τα οποία μετά την έγερση και το περπάτημα εμφανίζονται στα πόδια. Στη χρόνια νεφρική βλάβη ένα σύμπτωμα που πρέπει να μας ανησυχήσει είναι οι συχνές ουρήσεις με μεγάλη ποσότητα ούρων, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν μάλιστα δεν έχει προηγηθεί μεγάλη κατανάλωση υγρών.


6. Aν τα νεφρά μας υποστούν κάποια βλάβη, μπορούν να επανέλθουν;


• Όσον αφορά τις οξείες νεφρικές βλάβες, που συνήθως προκαλούνται από κατάχρηση νεφροτοξικών φαρμάκων, ευτυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις αποκαθίστανται, αρκεί να διαγνωστούν νωρίς και να αντιμετωπιστούν.

• Oι χρόνιες, όμως, νεφρικές βλάβες είναι μη αναστρέψιμες. Άλλες εξελίσσονται με αργό ρυθμό και άλλες με πιο γρήγορο. Eξαρτάται κυρίως από το πόσο είχε προχωρήσει η νόσος πριν γίνει διάγνωση. H έγκαιρη, πάντως, φαρμακευτική παρέμβαση έχει καθοριστική σημασία για την καθυστέρηση και εξέλιξη της νεφρικής δυσλειτουργίας.


Ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο


Όσοι έχουν υπέρταση ή σακχαρώδη διαβήτη, όσοι έχουν κληρονομικό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη, υπέρτασης και νεφρικής νόσου, όσοι είναι παχύσαρκοι
και καπνιστές, καθώς και όσοι υποφέρουν από άλλες νεφροπάθειες (νεφρολιθίαση, σπειραματικές παθήσεις των νεφρών, πολυκυστική νόσο των νεφρών) θεωρείται ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη χρόνιας νεφρικής νόσου. Bέβαια, και όλοι οι άλλοι πρέπει να προσέχουμε τα νεφρά μας, ώστε να διασφαλίσουμε στο μέτρο του δυνατού την καλή λειτουργία τους διά βίου. Aυτό θα το πετύχουμε αν λάβουμε κάποια προληπτικά μέτρα.

Ξέρετε ότι...
Περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ή περίπου 1 στους 10 ενηλίκους στο γενικό πληθυσμό πάσχουν από κάποια μορφή χρόνιας νεφρικής νόσου
πηγή
Άλλες γενικές πρακτικές που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες γι την υγεία των νεφρών είναι η Yoga,  Pilates και φυσικά το περπάτημα και η καθημερινή άσκηση του σώματος.
Επίσης, είναι ζωτικής σημασίας, να κάνουμε κάθε χρόνο αποτοξινώσεις για όλα μας τα ζωτικά όργανα. Επί του παρόντος ωστόσο σας αναφέρουμε 2 αποτοξινώσεις που στοχεύουν κατευθείαν στους νεφρούς και φυσικά καλό είναι να γίνονται προληπτικά.
Καρπουζοθεραπεία
Καθάρισε τα νεφρά σου με μισό ευρώ
Παακάτω  υπάρχει μια λίστα  με βότανα που μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ανάλογα με την πάθηση.
Ευεργετικά βότανα για τα νεφρά
Και ακολουθούν κάποιες λίγες διαδεδομένες παθήσεις όπου σας προτείνουμε τα καλύτερα βότανα για την αντιμετώπισή τους.
Φυσική αντιμετώπιση και πρόληψη για τις πέτρες στα νεφρά
Φυσική αντιμετώπιση και πρόληψη κυστίτιδας και ουρολοιμόξεων του ουροποιητικού συστήματος των γυναικών
Φυσική αντιμετώπιση και πρόληψη των λοιμόξεων του ουροποιητικού και γεννητικού συστήματος των ανδρών
Διατροφική αντιμετώπιση και πρόληψη της Νεφρικής Ανεπάρκειας
Με αγάπη,
Μωυσής & Γεωργία

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.