Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015

Χυμός ντομάτας με ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος εχθρός καρκίνου και καρδιοπάθειας

Ένας μύθος καταρρίπτεται, όπως φαίνεται. Πρόκειται για εκείνον του φόβου για τη σάλτσα με βάση την τομάτα, την οποία μάλλον θα πρέπει ν’ αρχίσουμε να καταναλώνουμε πιο συχνά.
Οι κόκκινες τομάτες περιέχουν το συστατικό λυκοπένιο, το οποίο δρα αποτελεσματικότερα απ’ όλα τα καροτινοειδή στην εξουδετέρωση των καταστρεπτικών ελεύθερων ριζών από το σώμα μας.
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως κάποια από τα οφέλη, τα οποία παλαιότερα αποδίδονταν στη βήτα-καροτίνη, τελικά απορρέουν από το λυκοπένιο.
Συγκεκριμένα, το λυκοπένιο παρέχει ίσως και δεκαπλάσια προστασία απ’ ό,τι η βήτα-καροτίνη, από διάφορες μορφές καρκίνου όπως του πνεύμονα, του στομάχου, του προστάτη και του μαστού.
Καταναλώνοντας σχεδόν καθημερινά χυμό ή σάλτσα τομάτας σε συνδυασμό με λίγο ελαιόλαδο, προστατεύουμε το σώμα μας από τον καρκίνο σε διάφορα σημεία κατά 40-45% περισσότερο.
Επιπλέον, ο χυμός τομάτας μας προστατεύει από την οξείδωση εξαιτίας της χοληστερόλης LDL.
Δηλαδή, το λυκοπένιο είναι πολύ καλό για την προστασία των αρτηριών και της καρδιάς, αφού εμποδίζει το σχηματισμό πλάκας. Πολύ ενδιαφέρον, επίσης, για το λυκοπένιο είναι πως το σώμα δεν μετατρέπει καμία ποσότητά του σε βιταμίνη Α.
Το λυκοπένιο όπως και η βήτα-καροτίνη, μπορεί να απορροφηθεί από το σώμα μας μόνο αν το καταναλώνουμε με κάποιο διατροφικό λίπος όπως το ελαιόλαδο.
Γι’ αυτό, συνιστάται η κατανάλωση χυμού ή σάλτσας τομάτας που περιέχει ελαιόλαδο, για καλύτερα αποτελέσματα.
Επίσης, συνιστάται να έχει πρώτα ζεσταθεί, ώστε να απελευθερωθεί το λυκοπένιο από τα κύτταρα της τομάτας.
Γιατί όμως να καταναλώνουμε χυμό και σάλτσα τομάτας αντί για την ίδια την τομάτα αυτή καθ’ εαυτή; Το λυκοπένιο βρίσκεται “εγκλωβισμένο” στους ιστούς της τομάτας και για την απελευθέρωσή του πρέπει αυτή να αλεστεί και να καταναλωθεί σε μορφή χυμού ή σάλτσας, έτσι ώστε να προσληφθεί μεγαλύτερη ποσότητα λυκοπενίου από τον οργανισμό μας.
 Αν για κάποιο λόγο προτιμάτε να καταναλώνετε την τομάτα όπως είναι, φροντίστε τουλάχιστον να τη μασάτε καλά και συνοδέψτε την απαραίτητα με ελαιόλαδο.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, ακολουθούν δύο πολύ απλές καθημερινές συμβουλές:
1) Μπορείτε να παρασκευάσετε χυμό τομάτας βάζοντας τομάτες στο μπλέντερ και αφού πολτοποιηθούν, να «σουρώσετε» το χυμό που θα βγάλουν. Εναλλακτικά, μπορείτε να αγοράσετε τυποποιημένο έτοιμο χυμό τομάτας από το σούπερ μάρκετ σε πολύ χαμηλή τιμή. Με όποιο τρόπο κι αν τον αποκτήσετε, προσθέστε τον στην καθημερινή διατροφή σας πίνοντας 1-2 ποτήρια, αλλά μην ξεχνάτε να προσθέτετε και ένα κουταλάκι ελαιόλαδο σε κάθε ποτήρι, το οποίο –όπως προείπαμε–είναι απαραίτητο για την απορρόφηση του λυκοπενίου.
2) Εντάξτε τη σάλτσα τομάτας, σε μέτρια ποσότητα, στα φαγητά σας. Είτε έτοιμη τυποποιημένη είτε –ακόμη καλύτερα– παρασκευασμένη από σας, είναι πολύ ευεργετική για τον οργανισμό σας σε συνδυασμό και με τη χρήση του ελαιόλαδου.

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.