Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Η Σαντορίνη έχει πράσινο και χρειάζεται περισσότερο

 Γράφει ο Μάρκος Ζώρζος Φίλοι μου,
Το σημερινό μου θέμα έχει σαν στόχο να προετοιμάσει όλους όσους από εμάς θέλουν, τον χειμώνα που έρχεται να αποδείξουμε πως η Σαντορίνη μπορεί να έχει πράσινο όλο τον χρόνο. Έχουμε ακούσει πολλές φορές να λένε για το νησί μας «ξερονήσι, άγονος τόπος, δεν έχει δένδρα, δεν έχει καλό χώμα» και πολλά άλλα παρόμοια.
Πόσο λάθος κάνουν. 
Η Σαντορίνη δεν είναι ξερονήσι, δεν είναι άγονος τόπος, ΜΠΟΡΕΙ να έχει δένδρα και έχει το καλλίτερο χώμα. 
Ευθύνη τουλάχιστον σήμερα για το γεγονός ότι δεν φυτεύονται δένδρα ή δεν γίνονται νέες δενδροστοιχίες την έχουμε μόνο εμείς. 
Πριν 60 περίπου χρόνια χωρίς τις σημερινές ευκολίες (άρδευση) κατάφεραν κάποιοι πατεράδες και παππούδες μας να μας αφήσουν μια κληρονομιά με περίπου 2000 – 2500 δένδρα ευκαλύπτους που τους πότιζαν με το παγούρι που είχαν για να ξεδιψάσουν, το θέμα είναι εμείς τι κάναμε;
Εδώ θα απαντήσω γιατί αν δεν το κάνω θα σκάσω, δεν αντικαθιστούμε ούτε αυτούς που έχουν πεθάνει από φυσικό αίτιο. 

Αν κάποιος κάνει μια βόλτα με το αυτοκίνητο του θα δει στην υπάρχουσα δενδροστοιχία δένδρα ξερά να στέκονται όσο αντέχουν φυσικά μέχρι τον πρώτο αέρα, ώσπου να πέσει κάποιο δημιουργώντας πρόβλημα και μετά να πούμε έφταιγε ο ευκάλυπτος, το ξερό μας κεφάλι φταίει όχι ο ξερός ευκάλυπτος. 
Βέβαια ούτε συζήτηση για αντικατάσταση.
Είναι κοινό μυστικό ότι πολλοί ευκάλυπτοι έχουν ήδη αφαιρεθεί -με άδεια ή χωρίς άδεια- από το οδικό δίκτυο και εγώ δεν θα πω ότι είναι κακό γιατί σίγουρα κάποιον μπορεί να ενοχλεί στην δουλειά του ή ακόμα και στο σπίτι του. 

Θα μπορούσε όμως υπάρχει τρόπος αντικατάστασης (ένας τρόπος είναι η αντικατάσταση αυτών των δένδρων από τον κάτοικο σε ένα σημείο που θα έχει ήδη γίνει γνωστό ότι μπορεί να γίνει δενδροφύτευση από τον ΔΗΜΟ μας).
ΝΕΕΣ ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΕΙΣ
Ευτυχώς που έγινε κατά μήκος της ευθείας Φηρών Πύργου μια δενδροστοιχία με ελιές, χίλια μπράβο σ όλους όσους συμμετείχαν σ αυτό. 
Έγιναν και άλλες δενδροφυτεύσεις με ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά καλλίτερα να μην μιλήσουμε για αυτό και την κατάληξη που είχαν 4.000 δένδρα. Αλλά δεν φτάνει μια δυο προσπάθειες πρέπει να επιμείνουμε.
Εμείς λοιπόν έχουμε την ευθύνη αν δεν γίνονται ΝΕΕΣ δενδροφυτεύσεις και ΝΕΕΣ δενδροστοιχίες σε παλιούς και νέους δρόμους, επαρχιακούς ή αγροτικούς, γιατί πλέον η Σαντορίνη έχει νερό που ήταν και ίσως παραμένει ως βασική δικαιολογία (ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ του ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ).
Έχω να κάνω και μια πρόταση.
Ας προτείνουμε στα παιδιά μας, στους δάσκαλους και καθηγητές τους όταν έχουν εκδρομή ας αφιερώσουν λίγο χρόνο σε κάθε χωριό αφού προηγουμένως κάποιοι ΑΡΜΟΔΙΟΙ έχουν πάρει απόφαση που υπάρχει ανάγκη δένδρων ή δενδροστοιχιών να φυτέψουν και να υιοθετήσουν ένα δένδρο, είμαι πολύ σίγουρος ότι τα παιδιά μας θα χαρούν και θα το αποδεχτούν ευχαρίστως. 

Άλλωστε αυτό έχει αποδειχτεί και θα είναι κάτι που θα το θυμούνται για πάντα.
Και μια πρόσκληση προσωπική στον καθένα που θέλει πραγματικά να συμμετέχει και να βοηθήσει σε μια τέτοια προσπάθεια στο διαδίκτυο και στο γνωστό σε όλους μας facebook υπάρχει μια σελίδα που ονομάζεται ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ με διεύθυνση https://www.facebook.com/marzorzos αν κάποιος κάποια ή κάποιοι ενδιαφέρονται ας αφήσουν εκεί μήνυμα αν είμαστε πολλοί θα κάνουμε περισσότερα.
Με εκτίμηση
Μάρκος Ζώρζος».

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.