Είναι δροσερό, είναι ζουμερό, είναι κατακόκκινο και μας
παραπέμπει στο καλοκαίρι. Ο λόγος για τον… βασιλιά Καρπούζι, το φρούτο
του καλοκαιριού, αγαπημένο όλων μας. Ας δούμε όμως πέντε περίεργα
πράγματα που δεν ξέραμε γι” αυτό!
Δώρο με ζουμερά… συναισθήματα!
Αν νομίζατε πως όλοι κάνουν “δώρα συναισθημάτων»
τριαντάφυλλα ή κάποιο άλλο λουλούδι, κάνατε ένα μεγάλο λάθος!
Αν θέλετε
ένα δώρο πιο… ζουμερό σε συναισθήματα, τότε την επόμενη φορά διαλέξτε
για τον αγαπημένο ή την αγαπημένη σας ένα τετράγωνο καρπούζι, στολίστε
το και με μια εντυπωσιακή κορδέλα και είναι έτοιμο! Που γίνεται αυτό;
Στην Κίνα και στην Ιαπωνία, και μάλιστα από αρχαιοτάτων χρόνων αφού εκεί
κρύβονται οι ρίζες του. Το καρπούζι ως δώρο αποτελεί ένδειξη αγάπης και
φιλίας.
Οι σπόροι του γίνονται σνακ!
Όταν είσαστε μικροί κάθε φορά που καταπίνατε ένα
κουκούτσι από το καρπούζι τρέχατε πανικόβλητοι στους γονείς σας να το
ανακοινώσετε; Και εκείνοι ατάραχοι σας διαβεβαίωναν πως δεν πειράζει;
Όντως δεν πειράζει καθόλου! Οι σπόροι του καρπουζιού είναι ασφαλείς και
δεν παθαίνετε τίποτα αν καταπιείτε κάποιους από αυτό. Συγκεκριμένα, σε
αρκετές χώρες του κόσμου τους καβουρντίζουν και τους τρώνε σαν ένα πολύ
καλό συνοδευτικό του καφέ και του τσαγιού. Εναλλακτικά, σαν σνακ για να
περνά η ώρα προσθέτοντας τους αλάτι. Όπως εμείς με τους ηλιόσπορους.
Φουλ στο νερό!
Το 92% του καρπουζιού, είναι νερό και μόνο το 5%
ζάχαρη. Γι” αυτό κάθε φορά που το καταναλώνετε μην απορείτε γιατί
τρέχετε κάθε τρεις και λίγο στην τουαλέτα. Το νερό του καρπουζιού,
καθαρίζει το αίμα από τα δηλητήρια, τα νεφρά από τα άλατα και τις μικρές
πέτρες. Προσοχή όμως, καλό θα ήταν να μην το καταναλώνετε μετά το
γεύμα, γιατί η υπερβολική ποσότητα νερού που περιέχει επηρεάζει αρνητικά
την πέψη. Φάτε το σαν ξεχωριστό γεύμα της ημέρας.
Καρπούζι με… ρεκόρ Γκίνες!
Το μεγαλύτερο καρπούζι στον κόσμο ζύγισε 108 κιλά. Το
καρπούζι αυτό, καλλιεργήθηκε στο Τένεσι στις αρχές της δεκαετίας του
’90 από τον Bill Carson. Η θέση του στο βιβλίο Γκίνες είναι γνωστή εδώ
και 22 χρόνια!
Το γιατρικό… καρπούζι
Το ξέρατε πως το καρπούζι, έχει θεραπευτική επίδραση
στις παθήσεις του ήπατος, ενώ είναι αποτελεσματικό ως φρούτο σε
κυστίτιδες και γενικά σε όλες τις φλεγμονές του ουροποιητικού
συστήματος. Επίσης καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες και κρατά το
πεπτικό μας σύστημα σε άριστη κατάσταση. Καλό θα ήταν να τρώτε το
καρπούζι με άδειο στομάχι πριν από το γεύμα ενώ αν θέλετε λαμπερό δέρμα
βάλτε το στο πρόγραμμα για τρεις φορές την ημέρα.