Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014

Οι τρίχες θαυμάσιο λίπασμα για τα φυτά!

Πέρα από το νερό και τον ήλιο, τα φυτά χρειάζονται άζωτο, το οποίο όμως, ενώ είναι άφθονο στην ατμόσφαιρα της Γης (αποτελείται κατά 78% από άζωτο), βρίσκεται σε μια μοριακή μορφή (δύο συνδεδεμένα άτομα αζώτου) που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα φυτά. Για να μπορέσουν τα φυτά να πάρουν το άζωτο πρέπει να βρίσκεται σε άλλες μορφές, όπως το νιτρικό άλας (ένα άτομο αζώτου συνδεδεμένο με τρία άτομα οξυγόνου), το οποίο οι ρίζες μπορούν να απορροφήσουν εύκολα από το χώμα. Ορισμένα φυτά, όπως τα όσπρια, παίρνουν το άζωτο μέσω συμβιωτικών σχέσεων που αναπτύσσουν με βακτήρια, πολλά άλλα φυτά όμως εξαρτώνται από τα λιπάσματα, είτε χημικά
είτε οργανικά.
Οι μέχρι τώρα έρευνες είχαν δείξει ότι οι ανθρώπινες τρίχες που πετιούνται στα πατώματα των κουρείων και κομμωτηρίων, μπορούν να δράσουν ως θρεπτική ουσία για τα φυτά, όταν συνδυάζονται με άλλα λιπάσματα. Είναι όμως τώρα η πρώτη φορά που αποδείχθηκε ότι η ανθρώπινη τρίχα ακόμη και μόνη της μπορεί να λειτουργήσει ως αποτελεσματικό λιπαντικό. Η διαπίστωση έγινε από ερευνητική ομάδα του πολιτειακού πανεπιστημίου του Μισισίπι των ΗΠΑ, υπό τον Βλάτσκο Ζελιάζκοφ, ο οποίος σύγκρινε την απόδοση και παραγωγικότητα ξεχωριστών καλλιεργειών που είχαν τροφοδοτηθεί αφενός με κανονικά λιπάσματα και αφετέρου με τρίχες. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό:...
τα φυτά που τράφηκαν με τρίχες, απέδωσαν σε άλλες περιπτώσεις περισσότερο και σε άλλες ελαφρώς λιγότερο σε σχέση με τα φυτά που είχαν τραφεί με κανονικά χημικά λιπάσματα, ενώ για να είναι βέβαιο το αποτέλεσμα, έγινε σύγκριση και με φυτά που δεν πήραν καθόλου λιπάσματα και τα οποία είχαν σαφώς μικρότερες αποδόσεις σε σχέση με τα φυτά που είχαν τραφεί με τρίχες.
Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι σε όσες περιπτώσεις οι τρίχες παράγουν μικρότερες αποδόσεις σε σχέση με τα κανονικά λιπάσματα, αυτό οφείλεται στο ότι οι τρίχες αργούν διαλυθούν στο χώμα και να απελευθερώσουν τα ωφέλιμα συστατικά τους. Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές συνιστούν μεν τις τρίχες ως συστατικό στα λιπάσματα, αλλά όχι μόνες τους, ειδικά όταν πρόκειται για καλλιέργειες ταχείας ανάπτυξης.

Από την άλλη, η επιστημονική ομάδα -στην εργασία της που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Hort Technology”, όπως αναφέρει η ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science- τόνισε ότι χρειάζονται και άλλες μελέτες για να εξακριβωθεί αν όντως οι τρίχες μπορούν να χρησιμοποιούνται με ασφάλεια ως βοηθητικό λίπασμα σε καλλιέργειες που προορίζονται για την ανθρώπινη διατροφή, κυρίως λόγω πιθανών προβλημάτων υγείας.

 http://www.healthyliving.gr/

 http://kiou-kirbiologia.blogspot.gr

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.