Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

8 χειμερινά φρούτα και λαχανικά που χαρίζουν καλύτερη υγεία!

Με τις γιορτές να πλησιάζουν και τα πλούσια μα άκρως λιπαρά και παχυντικά εορταστικά γεύματα να καραδοκούν, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να προετοιμάσουμε τον οργανισμό μας διατροφικά τις επόμενες 10-15 ημέρες, αλλά και αμέσως μετά τις γιορτές είναι να γεμίσουμε την καθημερινή μας διατροφή με φρούτα και λαχανικά πλούσια σε θρεπτική αξία, με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και υπέροχη γεύση. Για καλή μας τύχη,
το χειμερινό μποστάνι προσφέρει πολλά από αυτά!
Παντζάρια

Τα παντζάρια είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Είναι, επίσης, πλούσια σε φυλλικό οξύ, ίνες και κάλιο. Για να λάβετε ακόμα περισσότερα θρεπτικά στοιχεία τους, απολαύστε τα ωμά –τα παντζάρια χάνουν πολλές από τις βιταμίνες τους όσο αυξάνεται ο χρόνος βρασμού τους.

Προτάσεις σερβιρίσματος:
-Αναμείξτε τα ωμά με φρούτα στο μπλέντερ, και απολαύστε τα ως χυμό!
-Βράστε τα ελαφρά και ψιλοκόψτε τα, ψιλοκόψτε και μερικά μήλα και αναμείξτε τα σε σαλάτα, την οποία μπορείτε να γαρνίρετε με λίγο γιαούρτι, με σκόρδο και άνηθο!

Λαχανάκια Βρυξελλών
Δεν συνηθίζονται στο ελληνικό τραπέζι, κι όμως θα έπρεπε γιατί έχουν ελάχιστες θερμίδες και είναι πλούσια σε βιταμίνες C και K, ενώ περιέχουν και πολλές φυτικές ίνες. Πρόκειται για ένα λαχανικό πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που πολεμούν τον καρκίνο, καθώς και σε ορισμένα ω-3 λιπαρά οξέα.

Προτάσεις σερβιρίσματος:
-Ψήστε τα στο μπάρμπεκιου και σερβίρετέ τα με καρύδια.
-Βράστε τα και αναμείξτε τα με άλλα λαχανικά σε μία σούπα βελουτέ.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι το καλύτερο «φάρμακο» για τις ενοχλήσεις του στομάχου, καθώς βοηθά στη χώνεψη, ενώ δεν είναι λίγες οι έγκυοι που υποστηρίζουν ότι ανακουφίζει και τις ναυτίες. Το τζίντζερ είναι γεμάτο αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες, ενώ λέγεται ότι μπορεί να ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Προτάσεις σερβιρίσματος:
-Βράστε καρότα και αναμείξτε τα στο μπλέντερ με λίγο τζίντζερ και χυμό από 2 πορτοκάλια για να φτιάξετε ένα απολαυστικό smoothie.
-Προσθέστε ψιλοκομμένο τζίντζερ σε φρέσκια σαλάτα με λάχανο, καρότο και λίγο καπνιστό σολομό.

Κάλε
Αν αναζητάτε την ιδανική τροφή για να μειώσετε τις μολύνσεις και να καταλαγιάσετε το στρες, προσθέστε μπόλικο κάλε στις σαλάτες σας! Το πράσινο φυλλώδες λαχανικό λέγεται πως μειώνει τη χοληστερόλη και βοηθά το πεπτικό σύστημα. Όσο για το πώς θα απολαύσετε; Είτε ωμό, είτε στον ατμό, είτε αναμειγμένο σε χυμούς, το τρόφιμο αυτό έχει θρεπτικά στοιχεία σχετικά ανθεκτικά στο μαγείρεμα.

Προτάσεις σερβιρίσματος:
-Αναμείξτε το στο μπλέντερ, αφού το ψιλοκόψετε, με αχλάδια και λίγη μέντα, προσθέστε λίγο νερό και απολαύστε το ως χυμό!
-Ψιλοκομμένο σε σαλάτα με άλλα πράσινα λαχανικά, λαχανάκια Βρυξελλών και αποξηραμένα cranberries.

Μήλα
Τι να πρωτοπεί κανείς για τα μήλα! Το φρούτο αυτό είναι πλούσιο σε αδιάλυτες ίνες και πηκτίνη, η οποία απορροφά τις τοξίνες και καθαρίζει τα έντερα. Τα μήλα περιέχουν, επίσης, γλουκαρικό οξύ, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να αποβάλλει χημικές ουσίες και πρόσθετα που μπαίνουν σε διάφορες «έτοιμες» τροφές.

Προτάσεις σερβιρίσματος:
- Τρίψτε λάχανο και μήλα και φτιάξτε μια ωραία, δροσερή σαλάτα με μπόλικο λεμόνι.
- Απολαύστε το φρεσκοκομμένο, απλώνοντας στις φετούλες του ταχίνι με μέλι!

Γλυκοπατάτες
Οι γλυκοπατάτες αποτελούν μία εξαιρετική τροφή για αποτοξίνωση, αρκεί να μην τις φάτε τηγανιτές! Πρόκειται για ένα λαχανικό που βοηθά στην απώλεια βάρους, είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Α, ενώ έχει υψηλά επίπεδα αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων.

Προτάσεις σερβιρίσματος:

-Ψιλοκόψτε τις και βράστε τις μέσα στη φασολάδα.
-Βράστε τις και συνδυάστε τις με λιωμένο τυρί cheddar σε απολαυστικό πουρέ!

Ρόδι
Ποιος δεν αγαπά τα ρόδια; Πόσο μάλλον όταν μαθαίνει ότι καταπολεμούν συγκεκριμένους τύπους καρκίνων και γεμίζουν τη διατροφή με βιταμίνες. Τα σπόρια του ροδιού έχει βρεθεί ότι μειώνουν τη χοληστερόλη, τον κίνδυνο για καρδιακό επεισόδιο και βοηθούν στην διατήρηση του υγιούς βάρους.
Προτάσεις σερβιρίσματος:
-Αναμείξτε τα στις γιορτινές σας πράσινες σαλάτες.
-Φτιάξτε μία σως για ψητό κρέας, συνδυάζοντάς τα με κράνμπερι και μερικές κουταλιές ζάχαρη (θα χρειαστεί απλά να λιώσετε με ένα πιρούνι τους καρπούς και να τους βράσετε λίγο σε ένα κατσαρολάκι).

Κρεμμύδια

Μπορεί να μη συνιστώνται για δροσερή αναπνοή, αλλά θα σας οδηγήσουν και αυτά στον δρόμο της αποτοξίνωσης! Τα κρεμμύδια περιέχουν φλαβονοειδή, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο, καρδιοπάθειες και διαβήτη. Επίσης, είναι από τις πιο πλούσιες τροφές σε πολυφαινόλες, ένα σημαντικό χημικό που βοηθά στην καλή λειτουργία του οργανισμού.

Προτάσεις σερβιρίσματος:
-Μία κρεμμυδόσουπα αυτή την εποχή είναι ό,τι πρέπει!
-Αναμείξτε κρεμμύδια και κάλε στο μπλέντερ, προσθέστε σκόρδο, λεμόνι, ελαιόλαδο και τυρί ρικότα και φτιάξτε ένα πεντανόστιμο ντιπ!

 http://www.mama365.gr

 http://kiou-kirbiologia.blogspot.gr

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.