Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2012

Το πιο δυνατό μυρμήγκι!

perierga.gr- Το πιο δυνατό μυρμήγκι!
Η φωτογραφία που βλέπετε έλαβε το Α’ Βραβείο από το Συμβούλιο Έρευνας Βιοτεχνολογίας και Βιολογικών Επιστημών (Biotechnology and Biological Sciences Research Council), και πιο συγκεκριμένα ο φωτογράφος της Thomas Endlein, ένας ζωολόγος από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.
Απεικονίζει ένα ασιατικό μυρμήγκι-υφαντής (weaver ant) της οικογένειας Oecophylla smaragdina (υμενόπτερα) να σηκώνει ένα τεράστιο για το μέγεθός του βάρος της τάξης των 500 mg, που ισοδυναμεί με περίπου 100 φορές το βάρος του σώματός του!


perierga.gr- Το πιο δυνατό μυρμήγκι!
Δεν αποτελεί, βέβαια, καμία έκπληξη ότι τα μυρμήγκια-υφαντές είναι ικανά για σπουδαία κατορθώματα αντοχής, αφού μπορούν να σηκώσουν βάρος πολλαπλάσιο του δικού τους. Αυτό που κάνει μεγαλύτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι το μυρμήγκι σηκώνει το βάρος σε ανάποδη θέση, και μάλιστα στηριζόμενο πάνω σε μια λεία επιφάνεια!
perierga.gr- Το πιο δυνατό μυρμήγκι!
Τα μυρμήγκια,αλλά και άλλα έντομα, έχουν ένα εξειδικευμένο εξάρτημα στην άκρη των ποδιών τους που ονομάζεται ταρσός. Εκεί υπάρχουν τα νύχια, για την κίνηση σε ανώμαλο έδαφος, καθώς και μια μαλακή επιφάνεια σαν «μαξιλάρι» εν ονόματι «arolium», για την πρόσφυση σε λείες επιφάνειες.
perierga.gr- Το πιο δυνατό μυρμήγκι!
Το «μαξιλαράκι» αυτό, που είναι επικαλυμμένο με διάφορα ιξώδη υγρά τα οποία εκκρίνονται από το μυρμήγκι, λειτουργεί σαν βεντούζα στις λείες επιφάνειες, επιτρέποντας στα έντομα να παραμένουν σταθερά, για παράδειγμα, στο γυαλί.
perierga.gr- Το πιο δυνατό μυρμήγκι!
«Τα μυρμήγκια-υφαντές μπορούν να αλλάξουν το μέγεθος και το σχήμα των μαξιλαριών στα πόδια τους ανάλογα με το φορτίο που μεταφέρουν. Μπορούν να κολλήσουν σχεδόν σε κάθε επιφάνεια και -σας πληροφορώ- ότι κανείς άνθρωπος δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να φτιάξει μια παρόμοια… κόλλα!», λέει ο ζωολόγος.
perierga.gr- Το πιο δυνατό μυρμήγκι!http://perierga.gr/

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.