Με τους σημερινούς ρυθμούς σε θέματα εργασίας, κοινωνικών και διαπροσωπικών σχέσεων, έχει παρατηρηθεί αυξητική τάση στη διαταραχή άγχους και στρες.
Το αρνητικό συμπέρασμα, το οποίο εξάγεται είναι η αυξημένη αρτηριακή πίεση αίματος (υπέρταση), η οποία ενδέχεται να προκαλέσει καρδιακά ή εγκεφαλικά επεισόδια.
Σε περιπτώσεις ασθενών, οι οποίοι εμφανίζουν αυξημένες τιμές συστολικής και διαστολικής πίεσης (μεγάλη και μικρή αντιστοίχως) πέραν των φυσιολογικών (άνω του 120/80mmHg), θα πρέπει να ακολουθήσουν τις κάτωθι κατευθυντήριες οδηγίες.
Έναρξη φυσικής δραστηριότητας.
Εάν δεν γυμνάζεστε θα πρέπει να ξεκινήσετε κάποια μορφή ελαφριάς φυσικής δραστηριότητας για 30 λεπτά την ημέρα. Το αρχικό στάδιο για αρχάριους, θα πρέπει να είναι μέχρι 3 ημέρες την εβδομάδα και όταν θεωρηθεί ανεκτό το συγκεκριμένο διάστημα θα πρέπει να αυξάνεται ο χρόνος φυσικής δραστηριότητας και έπειτα και οι ημέρες στην εβδομάδα.
Η θετική συμβολή του Καλίου.
Είναι γνωστό, ότι μειώνοντας το αλάτι θα εμφανισθούν σημαντικά οφέλη ως προς την ταχεία μείωση των ήδη αυξημένων επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Όμως, είναι λιγότερο γνωστό, ότι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε Κάλιο, θα επιφέρουν ταχεία μείωση των τιμών της αρτηριακής πίεσης. Σύμφωνα με τις διαιτητικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – 2010, η κατανάλωση ψητής πατάτας με την φλούδα, προσφέρει 738mg. Η κατανάλωση γιαουρτιού χαμηλών λιπαρών (1%-2%) προσφέρει 531-579mg ανα τεμάχιο. H κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού, θα χαρίσει 496mg ανα 120ml. Τέλος, η κατανάλωση μπανάνας θα προσφέρει 422mg ανά τεμάχιο.
Περιορίζουμε στο ήμισυ τη κατανάλωση αλατιού.
Ιδιαίτερη σημασία, ως προς τη μείωση της κατανάλωσης αλατιού δίδεται στους υπερτασικούς ασθενείς, στα 1500mg ημερησίως. Όμως, θα πρέπει να δοθεί σύσταση για μείωση της αυξημένης κατανάλωσης αλατιού και στους υγιέστατους ανθρώπους.
Περιορίστε ή ΔΙΑΚΟΨΤΕ το κάπνισμα.
Οι χρόνιοι καπνιστές εμφανίζουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, λόγω στένωσης των αγγειακών αρτηριών με αποτέλεσμα να δυσχαιρένεται η ταχεία διέλευση του αίματος και έτσι να αυξάνεται η αντίσταση των αγγείων και κατ’επέκτασιν και η αρτηριακή πίεση.
Το συμπέρασμα, είναι να μειωθεί για αρχή η χρήση του καπνού και σταδιακώς να βρεθεί ο καπνιστής στη διακοπή του καπνίσματος.
Μειώστε το σωματικό βάρος.
Το αυξημένο σωματικό βάρος, εμποδίζει και αυτό με τη σειρά του την ταχεία διέλευση του αίματος στις αρτηρίες, λόγω στένωσης των αγγείων και πρόκλησης αθηρωματικής πλάκας. Ο βαθμός του πλεονάζοντος βάρους (υπέρβαρος ή παχύσαρκος ασθενείς), διακρίνει και τις τυχόν διαφοροποιήσεις στις αυξημένες τιμές της αρτηριακής πίεσης.
Η ταχεία μείωση του σωματικού βάρους, με την συνεργασία του εκάστοτε ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΥ, θα επιφέρει σημαντικά οφέλη ως προς την προάσπιση υγείας του ασθενούς.
Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ.
Οι υπερτασικοί ασθενείς, θα πρέπει να περιορίσουν την αυξημένη κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών σε 2 εβδομαδιαίως. Με τη συγκεκριμένη οδηγία, θα επιτύχουν μείσωη του σωματικού βάρους, μείωση της ενδεχόμενης αυξημένης εναποθήκευσης τριγλυκεριδίων (Tg), μείωση της αυξημένης λιπώδης διήθησης και »ελάφρυνση» των αρτηριών ώστε να αιματώνεται ορθώς και υγεινώς ο οργανισμός.
Μείωση του στρές.
Σίγουρα, είναι η πιο δύσκολη οδηγία η οποία μπορεί να δοθεί. Το δύσκολο κομμάτι στη συγκεκριμένη οδηγία, είναι η μείωση του στρες λόγω της συγκεκριμένης εποχής. Στη σημερινή εποχή, με τον γρήγορο ρυθμό ζωής και την αυξημένη πίεση ως προς την επιδίωξη στόχων, το στρες αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι και φυσικά δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό. Η συμβουλή-οδηγία, είναι ότι αν υπάρχει δυσκολία στη μείωση του στρες, τότε θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος καλύτερης διαχείρισης του στρες, με θετικό αποτέλεσμα να αποφορτίζεται ο οργανισμός στο σύνολο της ημέρας. Η ποιοτικότερη διαχείριση του στρες, μπορεί να γίνει είτε με την ένταξη σε γκρούπ yoga είτε με κάποιας μορφής διαλογισμού.
Με τιμή.
Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.