Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2012

«Μεγαλώνει» το απολιθωμένο δάσος στη Λέσβο

«Μεγαλώνει» το απολιθωμένο δάσος στη Λέσβο Μεγαλύτερο γίνεται το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου χάρη στα εντυπωσιακά νέα ευρήματα απολιθωμένων κορμών λεύκας, κανέλας και δάφνης που ανακαλύφθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Παρασκευής, στο πλαίσιο των ερευνητικών εργασιών που πραγματοποιεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, τα νέα ευρήματα δίνουν μια νέα διάσταση στην εικαζόμενη έκταση του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τεκμηριώνοντας την παρουσία απολιθωμάτων σε μεγάλη απόσταση από τις γνωστές ιστορικά απολιθωματοφόρες θέσεις στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Λέσβου.
Ειδικότερα έχουν εντοπισθεί κορμοί και μεγάλος αριθμός κλαδίσκων καρποφόρων και κωνοφόρων δένδρων που παρουσιάζουν πολύ καλή διατήρηση και τα χαρακτηριστικά τους θα επιτρέψουν τον προσδιορισμό των φυτών από τα οποία προέρχονται. Τα ευρήματα έχουν βρεθεί σε ανάλογη θέση με τα ευρήματα της δυτικής Λέσβου και συγκεκριμένα μέσα σε ορίζοντα στάχτης και πυροκλαστικών υλικών που ξεπερνά σε πάχος τα 3 μέτρα.
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Μουσείου που συνεχίζει την ερευνητική προσπάθεια υπό την διεύθυνση του Αναπλ. Καθηγητή Νικ. Ζούρου πρόκειται για απολιθώματα που δημιουργήθηκαν με την ίδια διαδικασία και κατά την ίδια περίοδο με τα απολιθώματα της δυτικής Λέσβου. Το γεγονός αυτό τεκμηριώνεται από την ηλικία τους που όπως αποδεικνύεται από την έρευνα και τη ραδιοχρονολόγηση των υπερκείμενων στρωμάτων είναι περίπου 17,5 εκατομμυρίων ετών.
Η μελέτη για τον προσδιορισμό των απολιθωμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη. Θα καταβληθεί προσπάθεια σε συνεργασία με τον Δήμο Λέσβου τα νέα ευρήματα να αναδειχθούν στην θέση εύρεσης τους.
Οι ερευνητικές εργασίες αποκάλυψης και ανάδειξης των απολιθωμένων κορμών καθώς και οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των απολιθωμάτων συνεχίζονται αδιάκοπα από την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και ήδη τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας και των επισκεπτών.
Οι συνεχιζόμενες ανασκαφικές εργασίες στη Δυτική Λέσβο έχουν φέρει στο φως έναν μεγάλο αριθμό ευρημάτων, τα οποία μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την χλωρίδα την περίοδο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και συμπληρώνουν την εικόνα του δάσους που υπήρχε στην περιοχή της Δυτικής Λέσβου την εποχή αυτή. Μετά από τις ανασκαφές, έχουν βρεθεί στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου περισσότερα από 45 διαφορετικά είδη Απολιθωμένων Δένδρων, ενώ έχουν αποκαλυφθεί και τα ριζικά συστήματα των δένδρων, γεγονός που αποδεικνύει πως αυτά απολιθώθηκαν στην θέση όπου αναπτύσσονταν.
Διαβάστε εδώ τη συνέχεια : 
http://anoixti-matia.blogspot.gr
 http://goodstory.gr

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.