Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012

Γιατί η επιφάνεια της σοκολάτας ασπρίζει καμιά φορά;

Όλοι μας έχουμε παρατηρήσει μερικές φορές, η σοκολάτα να έχει σε μερικά σημεία της επιφάνειας, μια άσπρη πάχνη. Η σοκολάτα ασπρίζει , καθαρά και μόνο είτε εξαιτίας της ζάχαρης, είτε εξαιτίας του λίπους!

Θα μου πείτε και πως γίνεται αυτό; Δείτε!
Τι συμβαίνει με τη ζάχαρη
σοκολάτα ζάχαρηΜία από τις δύο αιτίες όπως προαναφέραμε, είναι η ζάχαρη. Τι συνέβη και έγινε η επιφάνεια της σοκολάτας μας εν μέρει άσπρη:

Αυτό που έγινε, προκλήθηκε από υγρασία στην επιφάνεια της σοκολάτας. Λέμε στην επιφάνεια, μιας και η υγρασία δεν μπορεί να ”εισχωρήσει” μέσα της, παρά μόνο να ”κάτσει” στην επιφάνεια.

Όπως όλοι ξέρουμε, η ζάχαρη αν έρθει σε επαφή με νερό, διαλύεται. Έτσι, η υγρασία αυτή, διέλυσε τη ζάχαρη που υπήρχε στην επιφάνεια της σοκολάτας μας.

Κατά την επαναλαμβανόμενη εξάτμιση όμως της υγρασίας αυτής, έμειναν τα κατάλοιπα της διάλυσης, υπό μορφή πούδρας(σε ελάχιστες ποσότητες) και έτσι η πούδρα αυτή ”έκατσε” στην επιφάνεια της σοκολάτας!

Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει συνήθως, είτε όταν αφήσουμε τη σοκολάτα μας σε υγρό περιβάλλον, είτε αν από κρύο περιβάλλον, την πάμε απότομα σε ζεστό.

Τι συμβαίνει με το λίπος
σοκολάτα λίποςΗ δεύτερη αιτία οφείλεται στο λίπος. Η σοκολάτα περιέχει μέσα της λίπη ή βούτυρο κακάο. Κι εδώ συμβαίνει το ίδιο φαινόμενο με πριν, αλλά λόγω διαφορετικής αιτίας.

Το λίπος διαλύεται και βγαίνει στην επιφάνεια, με αποτέλεσμα να ”κάθεται” πάνω της, μιας και έχει διασπαστεί.

Αυτό συμβαίνει αν αφήσουμε τη σοκολάτα μας σε αρκετά θερμό περιβάλλον.

Είναι όπως όταν ψήνουμε μια πανσέτα, βγάζει τα ζουμιά της (το λίπος) και έπειτα τα ζουμιά αυτά ”στεγνώνουν” και επικάθονται στην επιφάνεια!

Αυτά τα φαινόμενα μπορεί να συμβούν και με την πάροδο του χρόνου, εξαιτίας ότι η σοκολάτα αυτόματα θα βρεθεί σε πολλών ειδών περιβάλλοντα.

Έτσι, αν μια σοκολάτα είναι αρκετά παλιά, είναι πολύ πιθανό να την δούμε έτσι.

Παρόλο βέβαια που η σοκολάτα μας φαίνεται ψιλοαπαίσια επιφανειακά, είναι απολύτως ασφαλές να την καταναλώσουμε!

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.