Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Η νευρογενής ανορεξία οδηγεί στο θάνατο

Όλο και πιο συχνά βλέπουμε να εμφανίζονται στις τηλεοράσεις κοπέλες, οι οποίες είτε πάσχουν από νευρογενής ανορεξία είτε κατέληξαν ακόμα και στο θάνατο εξαιτίας της συγκεκριμένης νόσου.
«Οι κοπέλες αυτές συνήθως είναι από 15-25 χρόνων και αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με το σώμα τους. Συνήθως ασχολούνται με τον χορό, τη γυμναστική ή το μόντελιγκ», δήλωσε στο metrogreece.gr ο γνωστός ψυχίατρος,
Δημήτρης Σούρας.
Και συνέχισε λέγοντας «η λέξη ανορεξία είναι αποπροσανατολιστική, καθώς η αρρώστια αυτή δεν έχει σχέση με την όρεξη, το πρόβλημα της όρεξης παρουσιάζεται πολύ αργότερα, όταν η αρρώστια έχει φτάσει σε ανεξέλεγκτα επίπεδα. Η νόσος αυτή έχει άμεση σχέση με την λανθασμένη εικόνα την οποία έχει κάποιος για τον εαυτό του. Το πρόβλημα της εικόνας είναι το πρωταρχικό, καθώς τα κορίτσια βλέπουν τον εαυτό τους παχύ ακόμα και όταν είναι σκελετοί και κανείς δεν μπορεί να τις πείσει για το αντίθετο».
Ο κ. Σούρας αναφέρθηκε και στο πως οι γονείς μπορούν να καταλάβουν ότι το παιδί τους πάσχει από νευρική ανορεξία «το καταλαβαίνουν όταν βλέπουν το παιδί τους να αδυνατίζει και να μη θέλει να σταματήσει να χάνει βάρος. Τότε θα πρέπει να το πάρουν και να το πάνε αρχικά σε κάποιο παθολόγο και εκείνος θα τους παραπέμψει σε ψυχίατρο».
Οι επιπτώσεις για την υγεία είναι τραγικές όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σούρας «η νευρογενής ανορεξία θίγει όλα τα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Βλάπτει την αδαμαντίνη των δοντιών, δημιουργεί πρόβλημα στο στομάχι, λεπταίνει τις τρίχες, δημιουργεί ξηρότητα στο δέρμα, προκαλεί υποθερμία, βραδυκαρδία, υπόταση. Επίσης τα δάκτυλα των χεριών γεμίζουν κάλους εξαιτίας των εμετών. Στο τέλος το άτομο το οποίο νοσεί πέφτει σε κόμμα και πεθαίνει».
Τέλος, ο κ. Σούρας τόνισε «το ποσοστό θνησιμότητας για τις κοπέλες που έχουν νευρογενής ανορεξία φτάνει το 20%, αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πόσο επικίνδυνη νόσος είναι».

Ευαγγελία Κακλειδάκη 

Δήλωσε στο metrogreece.gr o διακεκριμένος ψυχίατρος, Δημήτρης Σούρας 

 http://www.metrogreece.gr

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.