Το περιστέρι είναι γνωστό για την ικανότητά του να να επιστρέφει στη φωλιά του, ακόμα κι αν έχει ταξιδέψει εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Πως όμως βρίσκει το δρόμο του, για να γυρίσει πίσω;
Σύμφωνα με μια μελέτη, που έχει δημοσιευθεί, τα περιστέρια προσανατολίζονται χρησιμοποιώντας τα ρουθούνια τους και περισσότερο μάλιστα το δεξί ρουθούνι, απ' ότι το αριστερό. Οι ερευνητές τοποθέτησαν GPS σε 31 περιστέρια και τα παρακολούθησαν.
Σε κάποια από αυτά έκλεισαν το αριστερό ρουθούνι και σε κάποια άλλα το δεξί.
Τα πουλιά είχαν μεγαλώσει στην Πίζα της Ιταλίας και απελευθερώθηκαν σε απόσταση περισσότερο από 40 χιλιόμετρα μακριά από τις φωλιές τους. Όλα κατάφεραν να επιστρέψουν.
Όμως σύμφωνα με τη μελέτη τα πουλιά που δεν μπορούσαν να μυρίσουν από το δεξί τους ρουθούνι, σταματούσαν πιο συχνά, εξερευνώντας τις περιοχές, για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, κατά την επιστροφή στη φωλιά τους.
"Υποθέτουμε ότι αυτά τα πουλιά έπρεπε να σταματήσουν για να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με το περιβάλλον τους, επειδή η όσφρησή τους δεν τα βοηθούσε να προσανατολιστούν", δήλωσε η Δρ. Anna Gagliardo, με σχετικό δελτίου τύπου. "Αυτή η συμπεριφορά δείχνει ότι υπάρχει ασυμμετρία στη αντίληψη και επεξεργασία των οσμών, μεταξύ του δεξιού και του αριστερού ρουθουνιού. Επίσης δείχνει ότι το δεξί ρουθούνι παίζει σημαντικό ρόλο στην επεξεργασία των οσφρητικών πληροφοριών στο αριστερό ημισφαίριο, που είναι χρήσιμες για τον προσανατολισμό".
Ο μηχανισμός αυτός είναι ασαφής, αλλά φαίνεται ότι τα περιστέρια μαθαίνουν τις οσμές του περιβάλλοντος και τις χρησιμοποιούν, όταν ταξιδεύουν για να βρίσκουν το δρόμο του γυρισμού στα σπίτια τους.