Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Γιατί τα δάχτυλα ρυτιδιάζουν με το νερό;

Εκδοχή 1
Όλοι οι άνθρωποι, ύστερα από παρατεταμένη επαφή με το νερό, παρατηρούν ότι τα δάχτυλά τους αρχίζουν να εμφανίζουν ρυτίδες. Αυτό συμβαίνει διότι ένας από τους μηχανισμούς προστασίας του δέρματος αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας τους.

Πρόκειται για την εξωτερική στιβάδα προστασίας, τη γνωστή σε όλους επιδερμίδα. Αυτή περιέχει φυσικά έλαια τα οποία λειτουργούν κρατώντας έξω το νερό.

Όταν η επιδερμίδα βρέχεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, αρχίζει και μουλιάζει. Με τη βοήθεια των σαπουνιών και των αφρόλουτρων που χρησιμοποιούμε συνήθως στο μπάνιο, τα φυσικά έλαια απομακρύνονται και η επιδερμίδα απορροφά νερό.

Τότε διογκώνεται και σχηματίζει πτυχώσεις στα σημεία που δεν είναι συνδεδεμένη με την κατώτερη στιβάδα του δέρματος.



Εκδοχή 2
Οι γνωστές «ρυτίδες» που δημιουργούνται στα δάκτυλά μας, όπως είναι αυτές που...
δημιουργούνται όταν "μουλιάζουνε" τα χέρια μας στο νερό, φαίνεται να έχουν πολύ σοβαρό λόγο ύπαρξης. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με αμερικανούς ειδικούς, «γεννιούνται» παροδικά προκειμένου να μας χαρίζουν πιο σταθερή λαβή όταν τα πράγματα είναι ολισθηρά.

Η νέα αυτή υπόθεση ανήκει στον εξελικτικό νευροβιολόγο Μαρκ Τσανγκίζι και τους συνεργάτες του από τα 2 ΑΙ Labs στο Άινταχο και έρχεται σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση ότι τα δάκτυλά μας ρυτιδιάζουν μόνο επειδή απορροφούν νερό.

Δάχτυλα – λάστιχα αυτοκινήτου
Ο Τσανγκίζι εξηγεί ότι οι ρυτίδες αυτές λειτουργούν όπως τα πέλματα των ελαστικών που είναι σχεδιασμένα ώστε να μη γλιστρούν τα λάστιχα των αυτοκινήτων στη βροχή. Ουσιαστικώς δημιουργούν κανάλια που επιτρέπουν στο νερό να φύγει καθώς πιέζουμε τις άκρες των δακτύλων μας σε υγρές επιφάνειες. Με αυτόν τον τρόπο τα δάκτυλα έχουν καλύτερη επαφή με τις επιφάνειες και το κράτημά μας είναι πιο δυνατό.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1930 ότι οι «ρυτίδες» δεν δημιουργούνται στα δάκτυλα όταν τα νεύρα σε αυτά έχουν υποστεί βλάβη. Το γεγονός αυτό μαρτυρεί ότι η δημιουργία τους ρυθμίζεται από το νευρικό σύστημα. Ο δρ Τσανγκίζι διάβασε αυτές τις μελέτες που μετρούν πλέον σχεδόν έναν αιώνα ζωής και αποφάσισε να διερευνήσει το θέμα.

Μακριά κανάλια, λόφοι και οροπέδια
Σε μελέτη που δημοσιεύεται στον δικτυακό τόπο του επιστημονικού εντύπου «Brain, Behavior and Evolution» ο Τσανκγίζι και η ομάδα του εξέτασαν φωτογραφίες 28 «ρυτιδιασμένων» δακτύλων. Όπως είδαν, όλα τα δάκτυλα εμφάνιζαν το ίδιο μοτίβο – μακριά κανάλια που δεν ενώνονταν μεταξύ τους και τα οποία ξεκινούσαν από ένα σημείο στην κορυφή του κάθε δακτύλου.

Όταν πιέζουμε το δάκτυλό μας η αριστερή και η δεξιά πλευρά μοιάζουν με «λόφους» από τους οποίους είναι εύκολο να φύγει το νερό. Ωστόσο το επίπεδο μέρος του δακτύλου μοιάζει με «οροπέδιο» όπου το νερό μπορεί να λιμνάσει. Ετσι οι «ρυτίδες» δημιουργούνται σε αυτήν ακριβώς την περιοχή αφού «εκεί χρειάζεται να γίνει δουλειά για να απομακρυνθεί το νερό» εξηγεί ο Τσανγκίζι.

Μελέτη σε θηλαστικά
Ο ερευνητής και η ομάδα του σχεδιάζουν τώρα να μελετήσουν θηλαστικά που ζουν σε υγρά περιβάλλοντα προκειμένου να ανακαλύψουν εάν έχουν μεγαλύτερη τάση να αναπτύσσουν «ρυτιδιασμένα» δάκτυλα. Ηδη στο πλαίσιο μιας πρώτης διερεύνησης ο επιστήμονας ανακάλυψε ότι το ίδιο ρυτίδιασμα εμφανίζουν και μακάκοι στην Ιαπωνία. Πιστεύει ότι τα είδη όμως με τα «ρυτιδιασμένα» δάκτυλα θα είναι τελικώς πολύ περισσότερα.

Βέβαια το τελικό τεστ της υπόθεσης θα πρέπει να γίνει σε ανθρώπους ώστε να αποδειχθεί εάν πράγματι οι ρυτίδες των δακτύλων προσφέρουν και καλύτερο κράτημα. Ο ερευνητής σημειώνει ότι έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά πειράματα και τα πρώτα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τη θεωρία του.

ΠΗΓΗ: .glyfadaaction

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.