Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Φυσικοί «μαχητές» της χοληστερόλης

Στα πλαίσια του 11ου Πανελληνίου Συνεδρίου Διατροφής και Διαιτολογίας πραγματοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα ομιλία του Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αντώνη  Ζαμπέλα με θέμα τα «nutraceuticals». Αυτά είναι φυσικά συστατικά και ουσίες που βρίσκουμε σε τρόφιμα και μπορούν να λειτουργήσουν ως «φάρμακα» της φύσης συμβάλλοντας στη βελτίωση ορισμένων δεικτών υγείας. Στη συγκεκριμένη ομιλία, δόθηκε έμφαση σε δύο
πολλά υποσχόμενα φυσικά συστατικά με υπολιπιδαιμική δράση, την μονακολίνη και την πολυκοζανόλη.
Η μονακολίνη προέρχεται από ένα προϊόν της μαγιάς (red rice yeast) και μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, καθώς φαίνεται πως δρα αναστέλλοντας τη δράση της αναγωγάσης HMG-CoA, με τον ίδιο τρόπο δηλαδή που δρουν και οι στατίνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μονακολίνη αποτελεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια βασικό συστατικό της Κινέζικης φαρμακευτικής και χρησιμοποιούταν στην χώρα από το 800 μ.Χ.
Αναφορικά με την πολυκοζανόλη, προέρχεται από μια συγκεκριμένη ποικιλία ζαχαροκάλαμου κι έχει συγκεντρώσει μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, καθώς στοιχεία από κλινικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερόλης καθώς και των τριγλυκεριδίων στο αίμα, ενώ υπάρχουν και ενδείξεις ότι μπορεί να αυξήσει τις τιμές της «καλής» HDL χοληστερόλης. Παρότι ο μηχανισμός δράσης της δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστός, φαίνεται πως μειώνει τη σύνθεση και παράλληλα αυξάνει τη διάσπαση ενός βασικού ενζύμου που συμμετέχει σύνθεση της χοληστερόλης.
Τα παραπάνω συστατικά έρχονται να προστεθούν στον –σύντομο μέχρι σήμερα- κατάλογο των φυσικών εκείνων συστατικών που μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη. Ο πιο χαρακτηριστικός εκπρόσωπος αυτής της ομάδας είναι οι γνωστές σε όλους μας φυτοστερόλες, φυτικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται ευρέως στα λειτουργικά τρόφιμα (μαλακές μαργαρίνες, ροφήματα) και οι οποίες, σε ημερήσια πρόσληψη της τάξης των 2 γραμμαρίων, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
Μένει λοιπόν να πραγματοποιηθούν περισσότερες μελέτες που να μας επιβεβαιώνουν την υπολιπιδαιμική δράση των δύο παραπάνω ενώσεων καθώς και να διερευνηθεί ο τρόπος μέσω των οποίων τα υπερλιπιδαιμικά άτομα θα μπορούσαν να τις εντάξουν στην καθημερινή τους διατροφή (πχ, ως συστατικό εμπλουτισμού τροφίμων ή ως συμπλήρωμα διατροφής).
Πηγή: nutrimed.gr
http://medicalnews.gr/

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.