Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Γιατί δεν προκαλούν βροχή όλα τα σύννεφα;

Έχετε πετάξει ποτέ με αεροσκάφος μέσα σε σύννεφα ή έχετε βρεθεί σε κάποιο βουνό εκεί όπου τα σύννεφα στροβιλίζονται γύρω σας;
Τότε πρέπει να έχετε σχηματίσει μια αρκετά καλή ιδέα για το τι είναι σύννεφο:
συσσώρευση αραιής ομίχλης. Στον αέρα υπάρχουν πάντα υδρατμοί. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχουν σε μεγαλύτερες ποσότητες, επειδή η
θερμοκρασία είναι υψηλότερη. Όταν στον αέρα υπάρχουν τόσοι υδρατμοί, ώστε μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας να προκαλεί συμπύκνωση του ατμού, λέμε ότι ο αέρας είναι κορεσμένος

Αρκεί μια ελαφριά πτώση της θερμοκρασίας για να προκαλέσει τη συμπύκνωση των υδρατμών σε κορεσμένο αέρα. Έτσι, όταν ο κορεσμένος θερμός αέρας βρεθεί σε μεγάλο υψόμετρο, όπου η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη, πραγματοποιείται συμπύκνωση και δημιουργείται σύννεφο, καθώς τα μόρια του νερού ενώνονται για να σχηματίσουν αναρίθμητα μικρά σταγονίδια.

Τι συμβαίνει αν όλα αυτά τα σταγονίδια νερού συναντήσουν μια μάζα θερμού αέρα;
Εξατμίζονται και το νέφος εξαφανίζεται. Γι’ αυτό τα σύννεφα αλλάζουν συνεχώς σχήμα. Το νερό που βρίσκεται σε αυτά μεταβάλλεται διαδοχικά από ατμό σε υγρό. Επιπλέον, τα σταγονίδια νερού σε ένα σύννεφο έχουν βάρος· βαθμιαία η βαρύτητα τα έλκει προς τα κάτω και κατεβαίνουν ολοένα χαμηλότερα. Καθώς πέφτουν, τα περισσότερα από αυτά συναντούν ένα θερμότερο στρώμα αέρα, που προκαλεί την εξάτμισή τους. Έτσι έχουμε σύννεφα που δεν προκαλούν βροχή.

Αν, όμως, υποθέσουμε ότι ο αέρας που βρίσκεται κάτω από τα σύννεφα είναι ψυχρότερος; Αν υποθέσουμε ότι είναι υγρός; Φυσικά, τα σταγονίδια δεν εξατμίζονται. Αντίθετα, γίνονται ολοένα και μεγαλύτερα, όσο πραγματοποιείται μεγαλύτερη συμπύκνωση. Σύντομα, κάθε μικροσκοπικό σταγονίδιο μετατρέπεται σε σταγόνα, συνεχίζει την πτώση του και έτσι... βρέχει.

ΠΗΓΗ: focusmag.gr

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.