Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Γιατί τα σαλιγκάρια βγαίνουν μετά τη βροχή;

"Τα σαλιγκάρια βγαίνουν μετά τη βροχή", πόσο, όμως, και γιατί ισχύει;...»
Οι οργανισμοί της χέρσου είναι υποχρεωμένοι να έχουν προστατευτικούς μηχανισμούς, όπως το δέρμα στα ζώα, με τους οποίους περιορίζουν τις απώλειες του νερού.
Ειδικά στις περιοχές της χώρας όπου επικρατεί το μακρύ, θερμό και άνυδρο «μεσογειακό» καλοκαίρι, οι ευαίσθητοι στην απώλεια του νερού οργανισμοί

-όπως τα σκουλήκια και τα σαλιγκάρια- το καλοκαίρι «αδρανοποιούνται», περιμένοντας τη νέα περίοδο αφθονίας,
την περίοδο των βροχών. Κατά το «διαχειμάζουν», αυτά «διαθερίζουν».
Τα σκουλήκια συνήθως κουλουριάζονται σαν μπάλα και παραμένουν μέσα στο έδαφος. Μερικά άλλα ζώα περιτυλίγονται με μια μεμβράνη, και αυτά μέσα στο έδαφος, που περιορίζει σημαντικά τις απώλειες του πολύτιμου νερού. Τα σαλιγκάρια, αφού κλείσουν το διάφραγμά τους, συνήθως κολλούν σε κλαριά θάμνων ψηλότερα από το έδαφος, επειδή εκεί έχει χαμηλότερη θερμοκρασία. 
Βεβαίως, στις περιοχές της χώρα μας με εύκρατο κλίμα -το χειμώνα με κρύο και το καλοκαίρι με βροχές-, όπως στα ψηλά βουνά, τόσο τα σκουλήκια όσο και τα σαλιγκάρια πέφτουν σε χειμέρια νάρκη, επαναδραστηριοποιούμενα την άνοιξη. Όταν, στις «μεσογειακές περιοχές», που συμπίπτουν με τη διανομή της ελιάς, αρχίζουν οι βροχές, τα ετήσια φυτά φυτρώνουν και τα πολυετή ξαναζωντανεύουν. 
Όλοι οι οργανισμοί που το καλοκαίρι απλώς επιβίωσαν ξανανιώνουν. Μόλις αρχίσει η βροχή και στο περιβάλλον η υγρασία αυξηθεί, βγαίνουν από τα «καταφύγιά τους» τα σκουλήκια, τα σαλιγκάρια «ανοίγουν» το διάφραγμα και αρχίζουν να βόσκουν. Η φύση επανενεργοποιείται.
Επομένως, η έκφραση «τα σαλιγκάρια βγαίνουν μετά τη βροχή» μάλλον πρέπει να αλλάξει.
Τα σαλιγκάρια βγαίνουν κατά τη διάρκεια της βροχής. Απλώς, ο άνθρωπος που τα μαζεύει βγαίνει μετά τη βροχή.

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.