Όταν το 1960 ο φυσιοπαθητικός James d’ Adamo έβαλε τις βάσεις για ένα νέο σύστημα διατροφής κατατάσσοντας τις τροφές σε ομάδες ανάλογες με τις ομάδες αίματος, κανείς δεν φανταζόταν όχι μόνο την απήχηση της μελέτης του, αλλά και την ευρεία εφαρμογή της. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια την έρευνα συνεχίζει ο γιος του δρ. Peter J. d’ Adamo, επίσης φυσιοπαθητικός, ο οποίος εξέδωσε μαζί με την Catherine Whitney ένα βιβλίο που προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση εξασφάλισης της υγείας μέσα από δίαιτες, προγράμματα γυμναστικής και υγιεινής ζωής (κυκλοφορεί μεταφρασμένο στην Ελλάδα με τίτλο «Τρώτε σωστά σύμφωνα με τον τύπο του αίματός σας» από τις εκδόσεις Διόπτρα). Από το βιβλίο αυτό απομονώσαμε τις πληροφορίες εκείνες που θα σας βοηθήσουν να χάσετε κάποια περιττά κιλά, ενώ τα υποδείγματα μενού για μια μέρα είναι της Ελληνίδας φυσικοπαθητικού-διαιτολόγου Ματίνας Χρονοπούλου.
ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
Σύμφωνα με τις αρχές αυτής της μεθόδου, εκτός από ο να αδυνατίσουμε χωρίς να πεινάμε, ενώ το σώμα μας θα απαλλάσσεται από τοξίνες, μπορούμε επίσης να:
Ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα αποφεύγοντας πολλές συνηθισμένες ιώσεις και λοιμώξεις.
Νιώσουμε μεγαλύτερη ενέργεια και ευεξία.
Αντιμετωπίσουμε διάφορα προβλήματα υγείας.
Επιβραδύνουμε τη διαδικασία της γήρανσης.
ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ Ο.
Τα άτομα της ομάδας Ο χρειάζονται ζωικές πρωτεΐνες. Ακολουθώντας τη δίαιτα της ομάδας σας θα χάσετε αρκετά κιλά περιορίζοντας την κατανάλωση σιτηρών, ψωμιού και οσπρίων. Ο κύριος παράγοντας που προκαλεί αύξηση βάρους στην ομάδα σας είναι η γλουτένη (υπάρχει στο φύτρο σταριού και τα προϊόντα από πλήρες στάρι).
Απαραίτητα συμπληρώματα: Βιταμίνες Β και Κ, ασβέστιο, ιώδιο, γλυκύρριζα, φύκια kelp.
Τροφές που σας ωφελούν: Ο
--------------------------------
Φρούτα: Σύκα, φρέσκα δαμάσκηνα. (όλα ξερά – φρέσκα).
Χυμοί: Για αρχή προτιμήστε χυμούς από πράσινα λαχανικά. Αργότερα: Μαύρο κεράσι, ανανάς, δαμάσκηνα.
Χορταρικά: Αγκινάρες, μπρόκολο, ραδίκια, πράσα, μαρούλια, μπάμιες, κρεμμύδια – κόκκινα ισπανικά κίτρινα, μαϊντανός, σπανάκι. Αντίδια, γλυκοκολοκύθα, γλυκοπατάτα, γογγύλια, γουλί, εσκαρόλ, κατσαρό λάχανο, κιχώριο, κολοκάσι, μπάμιες, παραπούλια, ραπίνι (άνθη μπρόκολου), σέσκουλο, σκόρδο, φύκια, φύλλα παντζαριού, χρένο.
Δημητριακά: Αποφύγετέ τα στην αρχή.
Όσπρια: Μαυρομάτικα φασόλια. Φασόλια Αντζούκι, φασόλια πίντο.
Ξηροί καρποί & Σπόροι: Κολοκυθόσποροι, καρύδια.
Έλαια: Λινέλαιο, ελαιόλαδο (ψυχρής πίεσης).
Γαλακτοκομικά & αυγά: Αποφύγετέ τα στην αρχή.
Κρεατικά: Βοδινό, αρνί, συκώτι, μοσχάρι, ελάφι, καρδιά, πρόβειο κρέας, συκώτι
Ουδέτερες τροφές: Ο
-----------------------
Φρούτα: Μήλα, βερίκοκα, μπανάνες, κεράσια, χουρμάδες, γκρέιπφρουτ, σταφύλια, ακτινίδια, λεμόνια, πεπόνι, καρπούζι, νεκταρίνια, ροδάκινα, αχλάδια, λωτός, ανανάς. Βακίνια, βατομουροφράουλες, γκουάβα, καρποί σαμπούκου, κουμκουάτ, λαγοκέρασα, λωτός, μάνγκο, μοσχολέμονα, πμαντιάνα, μύρτιλλα, παπάγια, ρόδι, σμέουρα, σταφίδα κορινθιακή, φραγκοστάφυλο, φραγκόσυκο, χουρμάδες – κόκκινοι.
Χυμοί: Βερίκοκο, καρότο, σέλινο, αγγούρι, σταφύλι, γκρέιπφρουτ, παπάγια, ντομάτα, λεμόνι. Βακίνια, παπάγιας.
Χορταρικά: Ρόκα, σπαράγγια, παντζάρια, καρότα, σέλινο, κόλιαντρο, αγγούρια, άνηθος, αντίδια, μαρούλια, κρεμμύδια, πράσινες πιπεριές, ραπανάκια, κολοκύθια, ντομάτες. Μαρούλι κόκκινο, μοσχομπίζελο, νεροκάρδαμο, νεροκάστανο, γιαμ, ελιές πράσινες, κολοκύθα, κορίανδρος, σπαράγγια, τέμπεϊ, τζίντζερ, τόφου.
Δημητριακά: Κριθάρι, κεχρί, ακατέργαστο ρύζι. Αμάρανθος, καμούτ, κάσα (χυλός φαγόπυρου), κρέμα ρυζάλευρου, νιφάδες ρυζιού, πίτουρο ρυζιού, σιτάρι σπελτ, φαγόπυρο.
Ψωμιά & Αρτοσκευάσματα: Κριτσίνια σικάλεως, ρυζογκοφρέτες, φρυγανιές σικάλεως, ψωμί από αλεύρι σόγιας, ψωμί από αναποφλοίωτο ρύζι, ψωμί από κεχρί, ψωμί από σπελτ ψωμί σίκαλης 100%, ψωμί χωρίς γλουτένη.
Όσπρια: Φασόλια, φάβα, ρεβίθια, γίγαντες, μπιζέλια. Κουκιά, φασολάκια, φασόλια γικάμα, φασόλια κανελίνι, φασόλια κόκκινα, φασόλια κόκκινα σόγιας, φασόλια λευκά, φασόλια λίμα, φασόλια μαύρα.
Ξηροί καρποί & Σπόροι: Αμύγδαλα, φουντούκια, κουκουνάρια, σουσάμι (και ταχίνι), ηλιόσποροι. Αμυγδαλοβούτυρο, καρύδια, κάστανα, κουκουνάρι, μαργαρίνη από ηλίανθο, ταχίνι.
Έλαια: Σησαμέλαιο, μουρουνέλαιο. Έλαιο κανόλα
Γαλακτοκομικά & αυγά: Βούτυρο, φέτα, κατσικίσιο τυρί, γάλα. Γάλα σόγιας, τυρί μοτσαρέλα, τυρί σόγιας, τυρί φάρμερ, τυρί φέτα
Κρεατικά: Κοτόπουλο, πάπια, λαγός, γαλοπούλα, κουνέλι, ορτύκι, πέρδικα, φασιανός
Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε: Ο
------------------------------------------
Φρούτα: Ινδική καρύδα, μαύρα βατόμουρα, πεπόνι ισραηλιτικό, πορτοκάλια, φράουλες, μανταρίνια. Μπανάνες πλαντέιν.
Χυμοί: Μήλο, λάχανο, πορτοκάλι. Μηλίτη (γλυκός).
Χορταρικά: Λάχανο κόκκινο και πράσινο, κουνουπίδι, καλαμπόκι, μελιτζάνες, μανιτάρια, βρούβες, πατάτες. Αβοκάντο, βλαστάρια αλφάλφα, ελιές – μαύρες, ελληνικές, ισπανικές, Καλαμπόκι – λευκό, κίτρινο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελών, λάχανο – κινέζικο, άσπρο, κόκκινο, μανιτάρια – (καλλιεργημένα, σιτάκι), μελιτζάνα, πατάτες- (κόκκινες, άσπρες), φύλλα συναπιού.
Δημητριακά: Καλαμπόκι, βρόμη, σιτάρι, ψωμί σταρένιο. Κορνφλέικς, πίτουρο βρώμης, πίτουρο σταριού, σιτάρι υπό μορφή φιδέ, φαρίνα, φύτρο σιταριού.
Όσπρια: Φακές. Φασόλια Κίντνεϊ, Φασόλια Νέιβι, Φασόλια ταμάρινδου
Ξηροί καρποί & Σπόροι: Κάσιους, φιστίκια (και φιστικοβούτυρο). Καρύδια Μπραζίλ, φυστίκια Αιγίνης.
Έλαια: Αραβοσιτέλαιο, βαμβακέλαιο, φιστικέλαιο. Καλαμποκέλαιο, καρθαμέλαιο.
Γαλακτοκομικά & αυγά: Ροκφόρ, γκούντα, παγωτό, κεφίρ, κατσικίσιο γάλα, γιαούρτι. Βουτυρόγαλα, γάλα αποβουτυρωμένο, γραβιέρα, ελβετικό τυρί, καζεϊνη, κατσικίσιο γάλα, κεφίρ, παρμεζάνα, τυρί για τόστ, τυρί γιάρλσπουργκ, τυρί γκούντα, τυρί έμενταλ, τυρί ένταμ, τυρί καμαμπέρ, τυρί κόταυτζ, τυρί μίνστερ, τυρί μπρι, τυρί νεφατέλ, τυρί προβολόνε, τυρί ρικότα, τυρί ροκφόρ, τυρί τσένταρ, τυρόγαλα, χαλούμι.
Κρεατικά: Μπέικον, Ζαμπόν, Χήνα Χοιρινό.
Σας παχαίνει: Ο
Σας αδυνατίζει:Ο
Υπόδειγμα μενού για μία μέρα: Ο
-------------------------------------
Πρωινό: 2 ακτινίδια, 1 φέτα ψωμί σικάλεως, 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι, 1 αβγό ομελέτα: με ½ κρεμμύδι και ½ πιπεριά ψιλοκομμένα, λίγο μαϊντανό και άνηθο, ντομάτα.
Ενδιάμεσο: 2 δαμάσκηνα.
Μεσημεριανό: Σαρδέλες ψητές, Σαλάτα ντομάτα, αγγουράκι και ξερό κρεμμύδι, ελαιόλαδο. Σπανάκι ατμού.
Ενδιάμεσο: 1 αχλάδι.
Βραδινό: Αρακάς με αγκινάρες και καρότα. Σαλάτα με 2 καρότα και 1 πράσινο μήλο (τριμμένα), λεμόνι, ελαιόλαδο.
-------------------------------
Τα άτομα με ομάδα αίματος Α χρειάζονται φυτοφαγική διατροφή για να παραμείνουν λεπτά και παραγωγικά. Με τη δίαιτα της ομάδας Α θα αδυνατίσετε με φυσικό τρόπο. Αν έχετε συνηθίσει να τρώτε κρέας, θα χάσετε βάρος μάλλον γρήγορα στην αρχή, ενώ με την φυτοφαγική διατροφή θα αποκλείετε τις τοξικές τροφές.
Απαραίτητα συμπληρώματα: Βιταμίνη C, βιταμίνη Β12, φολικό οξύ, βιταμίνη Ε, κράταιγος, εχινάκεια, γαϊδουράγκαθο.
Τροφές που σας ωφελούν: Α
--------------------------------
Φρούτα: Σύκα – (ξερά, φρέσκα), κεράσια, βερίκοκα, ανανάς, φρέσκα δαμάσκηνα – (πράσινα, κόκκινα, μοβ), γκρέιπφρουτ, λεμόνια. Βακίνια, βατόμουρα, ξερά δαμάσκηνα, μύρτιλλα, σταφίδα.
Χυμοί: Βερίκοκο, καρότο, σέλινο, κεράσι, γκρέιπφρουτ, ανανάς, δαμάσκηνο, νερό με λεμόνι. Χυμός από μαύρα κεράσια, βερίκοκου, καρότου, σέλινου.
Χορταρικά: Αγκινάρες, παντζαρόφυλλα, μπρόκολα, καρότα, ακτινίδια, ραδίκια, σκόρδα, πράσα, μαρούλια, μπάμιες, κρεμμύδια, μαϊντανός, κολοκύθα, σπανάκι, σέσκουλα. Αγριοράδικο (πικραλίδα), βλαστάρια αλφάλφα, γλυκοκολοκύθα, γογγύλι, γουλί, εσκαρόλ, κατσαρό λάχανο (λαχανίδα), κιχώριο, κολοκάσι (αγγινάρες της Ιερουσαλήμ), κρεμμύδια (κόκκινα, ισπανικά, κίτρινα), μαϊντανός, παραπούλια, παστινάκη (δαυκί), σέσκουλο, σπανάκι, τέμπεϊ, τόφου, χρένο.
Δημητριακά: Αμάραντος, φαγόπυρο.
Όσπρια: Κόκκινα μικρά, μαύρα, μαυρομάτικα φασόλια, φακές – ( καφέ, πράσινες, κόκκινες). Κόκκινα φασόλια σόγιας, φασολάκια φρέσκα, φασόλια αντζούκι, φασόλια πίντο.
Ξηροί καρποί & Σπόροι: Φιστίκια (και φιστικοβούτυρο), κολοκυθόσποροι.
Έλαια: Λινέλαιο, ελαιόλαδο.
Γαλακτοκομικά & Αβγά: Προσθέστε τα αργότερα και στην αρχή, αντικαταστήστε τα με γάλα και τυρί σόγιας.
Κρεατικά: -------
Ουδέτερες τροφές: Α
----------------------
Φρούτα: Μήλα, χουρμάδες, σταφύλια, ακτινίδια, πεπόνι, καρπούζι, ροδάκινα, νεκταρίνια, αχλάδια, λωτοί, ρόδια, φραγκόσυκα, φράουλες. Βατομουροφράουλες, γκουάβα, καρποί σαμπούκου, κουμκουάτ, λαγοκέρασα, λωτός, μοσχολέμονα, μπαντιάνα, πεπόνια – (κανάγκ, κασάμπα, κρένσο,
Χυμοί: Μήλο, λάχανο, αγγούρι, σταφύλι, μαϊντανός, σπανάκι, ραδίκι, παντζαρόφυλλο, σέσκουλο. Μηλίτης (γλυκός), χυμός από βακίνια.
Χορταρικά: Ρόκα, σπαράγγια, αβοκάντο, παντζάρια, κουνουπίδι, σέλινο, καλαμπόκι, αγγούρια, αντίδια, σινάπι, κρεμμυδάκια, ραπανάκια, λαχανάκια Βρυξελών, κολοκύθια, κάρδαμο. Άνθη μπρόκολου (ραπίνι), βλαστάρια από ραπανάκι, βλαστάρια μπαμπού, βλαστάρια φασολιών μανγκ, ελιές – πράσινες, ιαπωνικό ραπανάκι – (άσπρο, κίτρινο), κάρβη, κόκκινο μαρούλι (ραντίτσιο), κολοκυθάκια, κολοκύθες – (όλων των ειδών), κορίανδρος, κρεμμυδάκι φρέσκο, κρεμμυδάκια, κρεμμύδια – πράσινα, λαχανάκια βρυξελλών, μανιτάρια – (αμπαλόνε, ενόκι, μαϊτάκι, πορτομπέλο, τρι όιστερ), μάραθο, μαρούλι - (Βοστόνης, μπιπ, άισμπεργκ), νεροκάρδαμο, παντζάρια, ρόκα, ρουταμπάγκα, σαλάτα μέσκλουν, σκαντζίκι (καρδάμωμο), σπαράγγια, φύκια, φύλλα σιναπιού.
Δημητριακά: Κριθάρι, κεχρί, βρόμη (κουάκερ), ακατέργαστο ρύζι. Αλεύρι
Όσπρια: Κουκιά, άσπρα φασόλια, μπιζέλια - φρέσκα. Φάβα, φασόλια γικάμα, φασόλια κανελίνι.
Ξηροί καρποί & Σπόροι: Αμύγδαλα, κάστανα, φουντούκια, σουσάμι, ταχίνι, ηλιόσποροι, καρύδια. Αμυγδαλοβούτυρο, καρύδια ίκορι, καρύδια μακαντάμια, κουκουνάρι, μαργαρίνη από ηλίανθο.
Έλαια: Μουρουνέλαιο.
Γαλακτοκομικά & Αβγά: Φέτα, τυρί κατσίκας, γάλα κατσίκας, κεφίρ, γιαούρτι – (παγωμένο, σκέτο, με φρούτα). Γάλα κατσίκας, τυρί μοτσαρέλα – (με λίγα λιπαρά), τυρί ρικότα – (με λίγα λιπαρά).
Κρεατικά: Κρέας: 0 - 3 φορές την εβδομάδα. Γαλοπούλα, κοτόπουλο, κοτόπουλο Κορνουάλης
Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε: Α
------------------------------------------
Φρούτα: Μπανάνα, μανταρίνι, καρύδα, πεπόνι, παπάγια. Ινδική καρύδα, μάνγκο, μπανάνες –πλαντέιν, πεπόνια – (κανταλούπ, χάνεϊντιου), πορτοκάλια, ρήο (ραβέντι).
Χυμοί: Πορτοκάλι, ντομάτα, παπάγια.
Χορταρικά: Λάχανο, μελιτζάνες, μανιτάρια, πράσινες πιπεριές, καυτερές πιπεριές, πατάτες, ντομάτες, γλυκοπατάτα. Γιαμ, ελιές – (μαύρες, ελληνικές, ισπανικές), λάχανο - (κινέζικο, κόκκινο, άσπρο, μανιτάρια – (καλλιεργημένα), πατάτες – (κόκκινες, άσπρες), πιπεριές – (πράσινες, κόκκινες, κίτρινες, χαλαπένιο).
Δημητριακά: Σιτάρι, φαρίνες, ψωμί σιταρένιο, μακαρόνια. Αλεύρι γκρανόλα, αλεύρι φαρίνα, κρέμα σιταριού, πίτουρο σιταριού, σιτάρι υπό μορφή φιδέ, φύτρο σιταριού.
Όσπρια: Ρεβίθια, φασόλια γίγαντες. Κόκκινα φασόλια, φασόλια κίντνεϊ, φασόλια λίμα, φασόλια νέιβι.
Ξηροί καρποί & Σπόροι: Κάσιους, φιστίκια Αιγίνης. Καρύδια Μπραζίλ.
Έλαια: Καλαμποκέλαιο, βαμβακέλαιο, φιστικέλαιο, σουσαμέλαιο.
Γαλακτοκομικά & Αβγά: Τυρί τσένταρ, ροκφόρ, κότατζ, βούτυρο, παγωτά, γάλα. Βουτυρόγαλα, τυρί ένταμ, τυρί κακαμπέρ, γάλα – (2% λιπαρά, αποβουτυρομένο, πλήρες), γραβιέρα, παγωτό, παρμεζάνα, ροκφόρ, σερμπέτι (ζαχαρούχο αρωματικό ποτό από γάλα & μέλι), τυρί γιάρλσπουργκ, τυρί γκούντα, τυρί έμενταλ, τυρί κότατζ, τυρί κρέμα, τυρί μίνστερ, τυρί μοντερέι, τυρί μπρι, τυρί νεφατέλ, τυρί προβολόνε, τυρί τσένταρ, τυρόγαλα.
Κρεατικά: Αρνάκι, βοδινό & κιμά βοδινού, βούβαλο, γλυκάδια, ελάφι, ζαρκάδι, ζαμπόν, κουνέλι, μοσχάρι, μπέικον, ορτύκι, πάπια, πέρδικα, πρόβειο κρέας, συκώτι, φασιανός, χήνα, χοιρινό.
Τι σας παχαίνει: Α
Τι σας αδυνατίζει:Α
Υπόδειγμα μενού για μία μέρα: Α
Πρωινό: 2 αχλάδια, 1 φέτα ψωμί σικάλεως με μια κουταλιά ταχίνι και λίγο μέλι, 1 φλιτζάνι τσάι του βουνού.
Ενδιάμεσο: 2 φρέσκα δαμάσκηνα.
Μεσημεριανό: Ρύζι πιλάφι, Μαρουλοσαλάτα, Φασολάκια στον ατμό, Μία μερίδα φέτα.
Ενδιάμεσο: Λίγα σταφύλια.
Βραδινό: Ψάρι στη σχάρα, Σαλάτα με τριμμένο καρότο και ξινόμηλο, ρύζι πιλάφι, Αγκινάρες στον ατμό, 1 ποτήρι άσπρο κρασί.
ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ Β
------------------------------
Χρειάζεστε ισορροπία ανάμεσα στη σωματική και τη νοητική δραστηριότητα για να παραμένετε λεπτοί και ικανοί. Η ομάδα σας έχει χαρακτηριστεί ιδιοσυγκρασιακή με εντελώς «χαμαιλεοντικά» χαρακτηριστικά. Οι σημαντικότεροι παράγοντες αύξησης βάρους είναι το καλαμπόκι, το φαγόπυρο, οι φακές, τα φιστίκια και το σουσάμι. Μια μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών (προσοχή στις θερμίδες) σας βοηθά να επιτύχετε τη μεταβολική ισορροπία.
Απαραίτητα συμπληρώματα: Μαγνήσιο, γλυκύρριζα, γκίνγκο, λεκιθίνη.
Τροφές που σας ωφελούν: Β
Φρούτα: Μπανάνες, σταφύλια, ανανάς, δαμάσκηνα(πράσινα, μοβ, κόκκινα). Βακίνια, παπάγια,
Χυμοί: Προσθέστε τους αργότερα. Τώρα προτιμήστε ένα χυμό με μαρούλι, καρότο, μήλο, μαϊντανό. Ανανά, βακίνια, λάχανου, παπάγια, σταφυλιού
Χορταρικά: Παντζάρια, μπρόκολο, κουνουπίδι, κόκκινο και άσπρο λάχανο, καρότα, μελιτζάνες, μαϊντανός, πράσινες – κόκκινες - κίτρινες και καυτερές πιπεριές, γλυκοπατάτες. Γιαμ, κατσαρό λάχανο (λαχανίδα), λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο – (κινέζικο, κόκκινο, λευκό), μανιτάρια - σιτάκι, παραπούλια, παστινάκη (δαυκί), πιπεριές χαλαπένιο, φύλλα παντζαριών, φύλλα σιναπιού.
Δημητριακά: Κεχρί, βρόμη, ακατέργαστο ρύζι μπασμάτι. Δημητριακά ρυζιού, κουάκερ (αλεύρι βρώμης), πίτουρα βρώμης, πίτουρα ριζιού, σπέλτ.
Όσπρια: (Εάν σας φουσκώνουν, αποφύγετέ τα.) Κοκκινοφάσολα, γίγαντες, ξερή σόγια. Φασόλια κίντνεϊ, φασόλια λίμα, φασόλια νέιβι.
Ξηροί καρποί: Αποφύγετέ τους στην αρχή. ---------
Έλαια: Ελαιόλαδο.
Γαλακτοκομικά & αβγά: Προσθέστε τα μετά τον πρώτο μήνα. Αργότερα: Φέτα, τυρί και γάλα κατσίκας, γιαούρτι – (όλων των τύπων, με φρούτα), παγωτό γιαουρτιού. Γάλα – αποβουτηρομένο ή με 2% λιπαρά, κεφίρ, τυρί κότατζ, τυρί μοτσαρέλα, τυρί ρικότα, τυρί φέτα.
Κρέας: Στην αρχή1 φορά την εβδομάδα αρνί ή κατσίκι. Αργότερα αρνί, λαγός, ελάφι. Ζαρκάδι, κουνέλι, πρόβειο κρέας
Ουδέτερες τροφές: Β
Φρούτα: Μήλα, βερίκοκα, βατόμουρα, κεράσια, χουρμάδες, σύκα (ξερά – φράσκα), γκρέιπφρουτ, ακτινίδια, λεμόνια, πεπόνια, καρπούζι, νεκταρίνι, ροδάκινα, αχλάδια, πορτοκάλια, μανταρίνια, βατόμουρα, φράουλες. Βατομουροφράουλες, γκουάβα, δαμάσκηνα ξερά, καρποί σαμπούκου, κουμκουάτ, λαγοκέρασα, μάνγκο, μοσχολέμονα, μπανάνες πλαντέιν, μύρτιλλα, πεπόνια – (κάναγκ, κανταλούπ, σασάμπα, κρένσο, χριστουγεννιάτικα, χάνεϊντιου, μασκ, ισπανικά), σμέουρα, σταφίδα μαύρη, φραγκοστάφυλλα (κόκκινα, μαύρα).
Χυμοί: Μήλο, βερίκοκο, καρότο, σέλινο, κεράσι, αγγούρι, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, δαμάσκηνο, νερό με λεμόνι. Μηλίτης (γλυκός).
Χορταρικά: Ρόκα, σπαράγγια, σέλινο, αγγούρι, ραδίκι, άνηθος, αντίδια, σκόρδο, τζίντζερ, ρέβες, πράσα, μαρούλια, μανιτάρια, μπάμιες, κρεμμύδια (φρέσκα – ξερά), πατάτες, φύκια, σπανάκι, κολοκύθια, λάχανα, γλιστρίδα. Άνθη πρόκολου, (ραπίνι), βλαστάρια αλφάλφα, βλαστάρια μπαμπού, Γιαπωνέζικο ραπανάκι, γογγύλι, γουλί, κιχώριο, κόκκινο μαρούλι (ραντίτσιο), κολοκύθα – όλοι οι τύποι, μανιτάρια- (αμπαλόνε, ενόκι, τρι όιστερ, πορτομπέλο, καλλιεργημένα), μάραθο, μαρούλι –(άισμεργκ, μπιπ), μοσχομπίζελα, νεροκάρδαμο, νεροκάστανο, πλατύφυλλο αντίδι, (εσκαρόλ), ρόκα, ρουταμπάγκα, σαλάτα μέσκλουν, σέλινο, σέσκουλο, σκαντζίκι (καρδάμωμο), σπαράγγια, τζίντζερ, φύκια, φύλλα πικραλίδας, χρένο.
Δημητριακά: Ρυζάλευρο. Αλεύρι γκρανόλα, κρέμα ρυζάλευρου, φαρίνα.
Όσπρια: Φάβα, μπιζέλια - φρέσκα φασόλια, φασόλια. Κουκιά, φασόλια γικάμα, φασόλια κανελίνι, φασόλια κόκκινα, φασόλια λευκά, φασόλια σόγιας.
Ξηροί καρποί: Αμύγδαλα, κάστανα, βραζιλιάνικα καρύδια. Αμυγδαλοβούτυρο, καρύδια, καρύδια ίκορι, καρύδια μακαντάμια, καρύδια πέκαν.
Έλαια: Λινέλαιο, μουρουνέλαιο.
Γαλακτοκομικά & αβγά: Μυζήθρα, βούτυρο, τυρί τσένταρ, γάλα - πλήρες. Βουτυρόγαλα, γάλα σόγιας, γραβιέρα, σερπμέτι (ζαχαρούχο αρωματικό ποτό από γάλα και μέλι), τυρί γιάρλσπουργκ, τυρί γκούντα, τυρί έμενταλ, τυρί ένταμ, τυρί καμαμπέρ, τυρί κρέμα, τυρί μίνστερ, τυρί μοντερέι, τυρί μπρι, τυρί νεφατέλ, τυρί παρμεζάνα, τυρί σόγιας, τυρί τσένταρ, τυρόγαλα.
Κρέας: Βοδινό, συμπεριλαμβανομένου του κυμά, συκώτι, φασιανός, γαλοπούλα, μοσχάρι, βουβάλι.
Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε. Β
Φρούτα: Λωτός, ρόδια, φραγκόσυκα. Ινδική καρύδα, μπαντιάνα, ρήο.
Χυμοί: Ντομάτα.
Χορταρικά: Ραπανάκια, ντομάτες, αγκινάρες, αβοκάντο, κολοκύθα. Βλαστάρια από ραπανάκια, βλαστάρια φασολιών μανγκ, γλυκοκολοκύθα, ελιές – (μαύρες, πράσινες, ελληνικές, ισπανικές), καλαμπόκι – (λευκό, κίτρινο), κολοκάσι (αγκινάρες της Ιερουσαλήμ), τέμπεϊ, τόφου.
Δημητριακά: Κριθάρι, φαγόπυρο, καλαμποκάλευρο, σίκαλη, σιτάρι. Αμάρανθο, καμούτ, κορνφλέικς, κρέμα σιτάλευρου, πίτουρο σιταριού, πλιγούρι, σίκαλη, σιτάρι υπό μορφή φιδέ, φύτρο σιταριού.
Όσπρια: Μαύρα φασόλια, ρεβίθια, φακές – (καφέ, πράσινες, κόκκινες), μαυρομάτικα. Φασόλια αντζούκι, φασόλια πίντο.
Ξηροί καρποί: Κάσιους, φουντούκια, κουκουνάρια, φιστίκια Αιγίνης, κολοκυθόσποροι, σουσάμι, ηλιόσποροι. Μαργαρίνη από ηλιέλαιο, ταχίνι (πολτός από σουσάμι), φιστίκια, κάσιους, φιστικοβούτυρο.
Έλαια: Καλαμποκέλαιο, βαμβακέλαιο, φιστικέλαιο, σησαμέλαιο, ηλιέλαιο. Έλαιο κανόλα, καρθαμέλαιο.
Γαλακτοκομικά & Αβγά: Λιπαρά τυριά, παγωτό, ροκφόρ, τυρί για τόστ.
Κρέας: Μπέικον, κοτόπουλο, πάπια χήνες, ορτύκια, ζαμπόν, χοιρινό. Καρδιά, κοτόπουλο Κορνουάλης, πέρδικα.
Τι σας παχαίνει: Β
Τι σας αδυνατίζει:Β
Υπόδειγμα μενού για μια μέρα: Β
--------------------------------------
Πρωινό: Φρέσκα σύκα, Λίγο κατσικίσιο τυρί, 1 φέτα χωριάτικο ψωμί, πράσινο τσάι.
Ενδιάμεσο: 1 μήλο.
Μεσημεριανό: Ωμή πράσινη σαλάτα, πατάτες ψητές στο φούρνο με ρίγανη και λεμόνι, μπρόκολο στον ατμό με λεμόνι.
Βραδινό: Σαρδέλες σχάρας με ρίγανη, καυτερή πιπεριά και λίγο αλάτι. Περιχύστε τες αφού ψηθούν με χυμό 1 λεμονιού χτυπημένο με 1 κουταλάκι μουστάρδα και λίγο ελαιόλαδο. Σαλάτα από τριμμένο λάχανο και καρότο και ραδίκια ή αντίδια στον ατμό, 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί.
---------------------------------
Η ομάδα ΑΒ είναι σπάνια και βιολογικά πολύπλοκη. Τα άτομα της ομάδας αυτής μοιάζουν μερικές φορές με εκείνα της Α, μερικές φορές με της Β και άλλες φορές σαν ένας συνδυασμός και των δύο. Έτσι, το διαιτολόγιό σας απαιτεί προσοχή και για να αδυνατίσετε πρέπει να τρώτε μικρές ποσότητες κρεατικών που συμπληρώνονται με λαχανικά και τόφου. Προσοχή επίσης στη γλουτένη.
Απαραίτητα συμπληρώματα: Βιταμίνη C, κράταιγος, εχινάκεια, βαλεριάνα, γαϊδουράγκαθο.
Τροφές που σας ωφελούν: ΑΒ
--------------------------------
Φρούτα: Κεράσια, σύκα, σταφύλια, ακτινίδια, ανανάς, δαμάσκηνα. Ακτινίδια, βακίνια, βατομουροφράουλες, γκρέιπφρουτ, κεράσια, λαγοκέρασα, λεμόνια.
Χυμοί: Λάχανο, καρότο, σέλινο, κεράσι, σταφύλι. Βακίνια, μαύρα κεράσια, παπάγιας.
Χορταρικά: Παντζάρια, μπρόκολο, κουνουπίδι, σέλινο, αγγούρι, ραδίκια, μελιτζάνες, γλυκοπατάτες, μαϊντανός. Βλαστάρια, αλφάλφα, γιαμ, κατσαρό λάχανο (λαχανίδα), μανιτάρια μαϊτάκι, παραπούλια, παστινάκη (δαυκί), σκόρδο, τέμπεϊ, τόφου, φύλλα παντζαριών, φύλλα πικραλίδας, φύλλα σιναπιού.
Δημητριακά: Κεχρί, βρόμη, ρύζι. Αλεύρι βρώμης, δημητριακά ρυζιού, πίτουρα βρώμης, πίτουρα ριζιού, σπελτ.
Όσπρια: Φακές - πράσινες, κόκκινα φασόλια. Φασόλια νέϊβι, φασόλια πίντο, φασόλια σόγιας.
Ξηροί καρποί: Φιστίκια (και φιστικοβούτυρο), καρύδια. Κάστανα.
Έλαια: Ελαιόλαδο.
Γαλακτοκομικά & αβγά: Τυρί κρέμα, φέτα, τυρί και γάλα κατσίκας, κεφίρ, γιαούρτι. Κεφίρ, ξινή κρέμα (χωρίς λιπαρά), τυρί κότατζ, τυρί μοτσαρέλα, τυρί ρικότα, τυρί φάρμερ.
Κρεατικά: Αρνί, λαγός, γαλοπούλα. Κουνέλι, πρόβειο κρέας.
Ροφήματα από Βότανα: Αλφάλαφα, άρκτιο, γλυκόριζα (μην τη χρησιμοποιείτε χωρίς την άδεια του γιατρού σας), εχινάκια, κράταιγος (μπουρμπουτζελιά), κυνόροδα (καρπός αγριοτριανταφυλλιάς), πράσινο τσάι, τζίνσεγκ, τζίντζερ, φύλλα φράουλας.
Ουδέτερες τροφές: ΑΒ
-----------------------
Φρούτα: Μήλα, βερίκοκα, πεπόνι, νεκταρίνια, ροδάκινα, αχλάδια, φράουλες, μανταρίνια. Βατόμουρα, δαμάσκηνα ξερά, καρποί σαμπούκου, καρπούζι, κουμκουάτ, λεμόνια, μοσχολέμονα, μπανάνες πλαντέϊν, μύρτιλλα, παπάγια, πεπόνια – (κανάγκ, κανταλούπ, κασάμπα, κρένσο, χριστουγεννιάτικα, χάνεϊντιου, μσκ, ισπανικά), σμέουρα, σταφίδες, φραγκοστάφυλα κόκκινα & μαύρα, χουρμάδες.
Χυμοί: Μήλο, βερίκοκο, αγγούρι, γκρέιπφρουτ, ανανάς, δαμάσκηνο, νερό με λεμόνι. Μηλίτης (γλυκός).
Χορταρικά: Σπαράγγια, κρεμμύδια (φρέσκα, ξερά), σπανάκι, ντομάτα, μαρούλι, ρόκα, λάχανο, καρότο, αντίδια, πράσα, μπάμιες, πατάτες, κολοκύθα, γλιστρίδα, κολοκυθάκια. Άνθη μπρόκολου (ραπίνι), βλαστάρια μπαμπού, γιαπωνέζικο ραπανάκι, γλυκοκολοκύθα, γογγύλια, γουλί, ελιές – (ελληνικές, ισπανικές, πράσινες), εσκαρόλ, κάρβη, κιχώριο, κορίανδρος, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο – (κινέζικο, άσπρο, κόκκινο), μανιτάρια – (καλλιεργημένα, ενόκι, τρι όιστερ, αμπαλόνε, σιτάκι, πορτομπέλο), μάρανθος, μαρούλι κόκκινο (ραντίτσιο), μαρούλια – (μπιπ, βοστόνης, άισμεργκ, γουέμπ), μπάμιες, νεροκάρδαμο, νεροκάστανο, ρόκα, ρουταμπάγκα (είδος γογγυλιού), σαλάτα μέσκλουν, σέσκουλο, σκαντζίκι (καρδάμωμο), σπαράγγια, τζίντζερ, φύκια, χρένο.
Δημητριακά: Κριθάρι, σιτάρι. Αλεύρι γκρανόλα, αμάρανθος, κρέμα ρυζάλευρου, κρέμα σιτάλευρου, νιφάδες σόγιας, πίτουρα σιταριού, σιτάρι υπό μορφή φιδέ, κόκκοι σόγιας, φαρίνα φύτρο σιταριού.
Όσπρια: Πράσινα και άσπρα φασόλια, μπιζέλια (φρέσκα), φακές. Κουκιά, φασόλια γικάμα, φασόλια κανελίνι.
Ξηροί καρποί: Αμύγδαλα, φιστίκια Βραζιλίας, κάσιους. Αμυγδαλοβούτυρο, καρύδια ίκορι, καρύδια μακαντάμια, καρύδια μπραζίλ, κουκουνάρι, φιστίκια Αιγίνης, φιστίκια κάσιους.
Έλαια: Λινέλαιο, φιστικέλαιο, μουρουνέλαιο. Έλαιο κανόλα.
Γαλακτοκομικά & αβγά: Τυρί τσένταρ, γάλα 2%, τυρόγαλα. Γάλα – αποβουτυρομένο ή με 2% λιπαρά, γάλα σόγιας, γραβιέρα, ελβετικό τυρί, τυρί γιάπλσπουργκ, τυρί γκούντα, τυρί έμενταλ, τυρί ένταμ, τυρί κρέμα, τυρί μίνστερ, τυρί μοντερέι τζακ, τυρί νεφατέλ, τυρί σόγιας, τυρί τσένταρ.
Κρεατικά: Συκώτι φασιανός.
Ροφήματα από Βότανα:Αγριολάπαθο, αχιλλέα, βαλεριανή, βερβένα (σταυροβότανο), θυμάρι, καγιέν, κινέζικη αγγελική, μαϊντανός, μαρούβιο (αγριοπρασιά), μέντα, νεπέτη, σαμπούκος, σαρσαπαρίλλα στελλαρία, ταραξάκο, υδραστίδα, υπερικό (βάλσαμο), φασκόμηλο, φύλλα σμεουριάς.
Διάφορα Ποτά: Ανθρακούχο νερό, κρασί –(κόκκινο, άσπρο), μπίρα, σόδα.
Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε: ΑΒ
------------------------------------------
Φρούτα: Μπανάνες, καρύδα, πορτοκάλι, λωτός, ρόδια. Γκουάβα, ινδική καρύδα, μάνγκο, μπανάνες, μπαντιάνα, ρήο (ραβέντι), φραγκόσυκα.
Χυμοί: Πορτοκάλι.
Χορταρικά: Αγκινάρες, γίγαντες, πιπεριές, ραπανάκια. Αβοκάντο, βλαστάρια από ραπανάκια, βλαστάρια από φασόλια μανγκ, ελιές – μαύρες, καλαμπόκι – λευκό & κίτρινο, κολοκάσι (αγγινάρες της Ιερουσαλήμ).
Δημητριακά: Φαγόπυρο, καλαμπόκι. Καμούτ, κορνφλέικς, χυλός φαγόπυρου.
Όσπρια: Φάβα, ρεβίθια, φασόλια, μαυρομάτικα. Φασόλια αντζούκι, φασόλια κίντνεϊ, φασόλια λίμα, φασόλια μαύρα.
Ξηροί Καρποί: Φουντούκια, κολοκυθόσποροι, σουσάμι (και ταχίνι). Ηλιόσποροι, μαργαρίνη από ηλιέλαιο.
Έλαια: Αραβοσιτέλαιο, βαμβακέλαιο, σησαμέλαιο, ηλιέλαιο. Καλαμποκέλαιο, καρθαμέλαιο.
Γαλακτοκομικά & αβγά : Ροκφόρ, φρέσκο βούτυρο, ξινόγαλο, παρμεζάνα, παγωτό, ολόπαχο γάλα, πλήρες. Βουτυρόγαλα, σερμπέτι, τυρί καμαμπέρ, τυρί μπρι, τυρί παρμεζάνα, τυρί προβολόνε.
Κρεατικά: Μπέικον, βοδινό & βοδινός κιμάς, κοτόπουλο, πάπια, ζαμπόν, χοιρινό, ελάφι, πέρδικες, μοσχάρι. Βούβαλος, ζαρκάδι, ορτύκι, χήνα.
Τι σας παχαίνει: ΑΒ
-------------------
Κόκκινο κρέας: Δεν χωνεύεται καλά, αποθηκεύεται ως λίπος.
Τι σας αδυνατίζει: ΑΒ
Υπόδειγμα μενού για μια μέρα: ΑΒ
--------------------------------------
Πρωινό: Κουάκερ βρασμένο σε λίγο νερό. (Αν δεν κάνετε δίαιτα, μπορείτε να προσθέσετε 1 κουταλιά σταφίδες, ½ μήλο τριμμένο, 4-5 αμύγδαλα ωμά τριμμένα, λίγο μέλι). 1-2 αχλάδια ή σταφύλια ή σύκα.
Ενδιάμεσο: Φρούτο.
Μεσημεριανό: Φακές, σαλάτες, ραδίκια στον ατμό.
Ενδιάμεσο: Γιαούρτι.
Βραδινό: Ψάρι ψητό, ρύζι πιλάφι, ωμή σαλάτα με τριμμένο λάχανο και καρότα, βραστά κολοκύθια, 1 ποτήρι λευκό κρασί.
Ακόμα και ένα ποτηράκι μπορεί να βλάψει…
-------------------------------------------------------------------------------------------
Ομάδα Ο: καφές με και χωρίς καφεΐνη, αποσταγμένα οινοπνευματώδη, αναψυκτικά (& τύπου κόλα ή λάιτ).
Ομάδα Α: Μπίρα, αποσταγμένα οινοπνευματώδη, αναψυκτικά (& τύπου κόλα ή λάιτ), σόδα, μαύρο τσάι με ή χωρίς τεϊνη.
Ομάδα Β: Αποσταγμένα οινοπνευματώδη, σόδα, αναψυκτικά (και τύπου κόλα ή λάιτ).
Ομάδα ΑΒ: Αποσταγμένα οινοπνευματώδη, αναψυκτικά (& τύπου κόλα ή λάιτ), μαύρο τσάι με ή χωρίς καφεΐνη.