Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Γιατί πρέπει πάντοτε να μουσκεύετε τα αμύγδαλα πριν τα φάτε;

Τα αμύγδαλα είναι χορταστικοί ξηροί καρποί, με ευρεία χρήση. Είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία και χρησιμοποιούνται σε πολλές συνταγές. Είναι εξαιρετική πηγή βιοτίνης, βιταμίνης Ε, μαγγανίου, χαλκού, βιταμίνης Β2, φωσφόρου, μαγνησίου και ινών. Επίσης, συντελούν στη μείωση της χοληστερόλης LDL, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και προλαμβάνουν το διαβήτη.
 Όμως, εάν δεν βρέξετε τα αμύγδαλα, δεν επωφελείστε καθόλου. Το καφέ τσόφλι του αμύγδαλου περιλαμβάνει τανίνη που παρεμποδίζει την απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων. Όταν τα αμύγδαλα είναι βρεγμένα, η φλούδα αφαιρείται με ευκολία και τα θρεπτικά στοιχεία απορροφώνται πιο εύκολα. 
Η κατανάλωση βρεγμένων αμύγδαλων συντελεί επίσης και στην απώλεια βάρους, παρεμποδίζει τον καρκίνο και ρυθμίζει την πίεση του αίματος.
Για να επωφεληθείτε πλήρως από τα αμύγδαλα, τοποθετήστε μία χούφτα από αυτά σε ένα μισογεμάτο ποτήρι με νερό και αφήστε τα εκεί για 8 ολόκληρες ώρες. Στραγγίστε το νερό και ξεφλουδίστε τα. Αυτό δεν θα σας πάρει πάνω από λίγα λεπτά. Βάλτε τα αμύγδαλα σε ένα πλαστικό δοχείο. Θα έχετε να καταναλώνετε για μία εβδομάδα.
Εάν θέλετε να κάνετε κάτι παραπάνω από το να ξεφλουδίζετε τα αμύγδαλα ένα ένα, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτή τη νόστιμη συνταγή για γάλα από αμύγδαλα:
  1. Μουσκέψτε αμύγδαλα τόσα ώστε να γεμίζουν ένα φλιτζάνι και τοποθετήστε τα σε ένα καλυμμένο μπολ, με 2,5 εκ. νερό. Αφήστε τα εκεί από ένα βράδυ μέχρι δύο ημέρες. Όσο περισσότερο αφήσετε τα αμύγδαλα στο νερό τόσο πιο κρεμώδες θα είναι το γάλα.
  2. Στραγγίστε και ξεπλένετε τα αμύγδαλα με δροσερό νερό.
  3. Αναμείξτε στο μπλέντερ τα μουσκεμένα αμύγδαλα με δύο φλιτζάνια φρέσκο νερό, σε μεγάλη ταχύτητα για 2 λεπτά. Εάν τα αμύγδαλα δεν σπάνε εύκολα, ταρακουνήστε το μπλέντερ λίγες φορές πριν αναμειχθούν τα υλικά, συνεχόμενα, για 2 λεπτά. Εάν χρησιμοποιήσετε μίξερ, αναμείξτε για 4 λεπτά, σταματώντας για να καθαρίσετε τα πλαϊνά.
  4. Στραγγίστε τα αμύγδαλα. Για να γίνει το γάλα πιο πλήρες, τοποθετήστε ένα τουλπάνι γύρω από το σουρωτήρι όπως και μία μεζούρα μαγειρικής. Καλύψτε τα αμύγδαλα με το τουλπάνι και στραγγίστε τα έτσι ώστε να βγάλουν όλα τους τα υγρά. Θα πρέπει να γεμίσετε σχεδόν 2 φλιτζάνια.
  5. Γλυκάνετε τη γεύση του γάλατος, προσθέτοντας μέλι, σιρόπι σφενδάμου ή άλλα γλυκαντικά. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μυρωδικά, όπως κύμινο ή σοκολάτα.
  6. Διατηρήστε το γάλα στο ψυγείο. Το σπιτικό σας γάλα αμυγδάλου θα διατηρηθεί για δύο μέρες.
*** Τι προσφέρουν οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία στα αμύγδαλα;
*** Τι προσφέρουν οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία στα αμύγδαλα;
Βιταμίνη Ε: Έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση προστατεύοντας τον οργανισμό μας από πολλές εκφυλιστικές ασθένειες.
Μαγνήσιο και κάλιο: Συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η κατανάλωση μικρής ποσότητας ανάλατων ξηρών καρπών μπορεί να επιδράσει θετικά στην υπέρταση.
Πρωτεΐνη: Αποτελεί δομικό συστατικό των μυών, των τριχών και των νυχιών.
Φυτικές ίνες: 
Είναι σημαντικές για τη ρύθμιση της απορρόφησης λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα, όπως επίσης και την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Ασβέστιο και φώσφορος: Συμβάλλουν στη δημιουργία υγιών και γερών οστών και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Τα αμύγδαλα μπορούν να αποτελέσουν πηγή ασβεστίου σε περιόδους νηστείας όπου το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν καταναλώνονται.
Σίδηρος: Είναι αναγκαίος για την σύνθεση της αιμοσφαιρίνης (συστατικό των ερυθρών αιμοσφαιρίων). Τα αμύγδαλα περιέχουν σίδηρο με χαμηλή απορρόφηση.
Όμως ο συνδυασμός των αμυγδάλων με τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C (πχ ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι) οδηγεί σε αύξηση της απορρόφησης ειδικά σε περιόδους νηστείας όπου τρόφιμα όπως το κρέας, το συκώτι (πλούσιες πηγές σιδήρου) δεν καταναλώνονται.
Μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα:
 Είναι τα καλά λιπαρά που συμβάλλουν στη μείωση των λιπιδίων στο αίμα, αν αντικαταστήσουν τα κορεσμένα λιπαρά.

Αμύγδαλα: Τελικά μας παχαίνουν;
Σε μια μελέτη του πανεπιστημίου Queens ζητήθηκε από τα άτομα που συμμετείχαν να καταναλώνουν 60γρ αμύγδαλα καθημερινά, χωρίς να αλλάξουν τις υπόλοιπες διατροφικές τους συνήθειες. Αυτό που παρατηρήθηκε ήταν ότι οι συμμετέχοντες όχι μόνο δεν πήραν βάρος, αλλά μείωσαν τις ποσότητες από τις άλλες τροφές και αύξησαν την πρόσληψη τους σε μαγνήσιο και βιταμίνη E.
Tα αμύγδαλα με το συνδυασμό πρωτεΐνης και φυτικών ινών που περιέχουν, κράτησαν τα άτομα της μελέτης για μεγαλύτερο διάστημα χορτάτους από ό,τι πριν.
Συμπερασματικά η κατανάλωση μικρής ποσότητας ανάλατων αμυγδάλων (10-20) καθημερινά ως ενδιάμεσο σνακ ή θρυμματισμένα σε μία σαλάτα, ή ακόμα σαν πρωινό στο γιαούρτι και στα δημητριακά, αποτελούν ιδανική τροφή ρύθμισης βάρους αλλά και πρόληψης καρδιαγγειακών και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων.
Πώς να φτιάξετε γάλα από αμύγδαλα
Χρησιμοποιήστε ένα φλιτζάνι ωμά αμύγδαλα, τα οποία τα βάζετε σε ένα τάπερ και το γεμίζετε νερό. Αλλάζετε το νερό κάθε 8 ώρες.
Όταν συμπληρωθούν 24 ώρες πετάτε το νερό, καθαρίζετε τα μουσκεμένα αμύγδαλα από την πέτσα τους και χτυπάτε το άσπρο αμύγδαλο στο μπλέντερ με λίγο νερό. Στο τέλος σουρώνετε σε ένα τούλι και έχετε ένα υγιεινό ρόφημα από αμυγδαλόγαλα.

Επιμέλεια κειμένου Σωτηριάδου Χριστίνα
 https://www.newsitamea.gr
  Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. 
Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 
Η σελίδα δεν φέρει καμία ευθύνη!

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.