Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Σαντορίνη: «Ανώνυμη εταιρεία» το νοσοκομείο... με αριστερή κυβέρνηση

Σαντορίνη: «Ανώνυμη εταιρεία» το νοσοκομείο... με αριστερή κυβέρνησηΚαταργήθηκε ο δημόσιος χαρακτήρας 
Προκήρυξαν και 185 θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού- τεχνικού προσωπικού για συμβάσεις ενός έτους Νοσοκομείο με ημερομηνία… λήξης θα είναι το Γενικό Νοσοκομείο Σαντορίνης, όπως προκύπτει από τους μεγαλόπνοους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας. Και παρά την συντονισμένη προσπάθεια της ηγεσίας της Αριστοτέλους να παρουσιάσει την επικείμενη λειτουργία του νοσοκομείου Σαντορίνης ως
μια κίνηση απορρέουσα από τις αριστερές ευαισθησίες της κυβέρνησης, το αριστερό πρόσημο αναζητείται επί ματαίω στους χειρισμούς της… 
To σύγχρονο νοσηλευτικό ίδρυμα δυναμικότητας 50 κλινών που κόστισε 13,9 εκατ. ευρώ και παρέμενε κλειστό τα τελευταία τέσσερα χρόνια, βρίσκεται από τον περασμένο Ιανουάριο υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του υπουργείου Υγείας μέσω της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ Α.Ε.). 
Η εταιρία  - «ΔΕΚΟ» του υπουργείου Υγείας-  έχει προκηρύξει 185 θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού, τεχνικού προσωπικού καθώς επίσης θέσεις γενικών καθηκόντων, οδηγών και φυλάκων –με την προθεσμία για τις αιτήσεις να λήγει στις 13 Απριλίου.  
Συνεχίζοντας τις εμβαλωματικές λύσεις η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εμπλουτίζει τη Βαβέλ των εργαζομένων που δημιουργεί σταδιακά στο ΕΣΥ, με μια ακόμη κατηγορία: εκείνη των εργαζομένων που θα υπογράψουν σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου διάρκειας έως ενός έτους, η οποία θα μπορεί να παραταθεί για 1 ακόμα έτος. Πηγές του υπουργείου υποστηρίζουν πως οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου θα μετατραπούν σε αορίστου ανοίγοντας τον δρόμο για τη μονιμότητα των εργαζομένων. 
Πρακτικά πάντως οι συμβάσεις 1 συν 1 χρόνου διασφαλίζουν τη λειτουργία του νοσοκομείου σε πρώτη φάση μέχρι και τον Μάιο του 2017 (εάν υποτεθεί ότι η αξιολόγηση και η τοποθέτηση των υποψηφίων θα ολοκληρωθεί μέσα στον τρέχοντα μήνα), και δυνατότητα παράτασης της λειτουργίας για άλλον έναν χρόνο.
Παράλληλα, η ΑΕΜΥ επικαλούμενη ότι το νοσοκομείο δεν διαθέτει καθόλου προσωπικό και με δεδομένο ότι υπάρχουν έκτακτες και εποχιακές ανάγκες επιστρατεύει και τη λύση της απόσπασης ισάριθμων (185) εργαζομένων συγκεκριμένων ειδικοτήτων από άλλες μονάδες του ΕΣΥ. Πρόκειται για ένα… plan b, βεβαίως, που φαίνεται να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που θέλει να λύσει. Διότι εάν αναλογιστεί κάποιος ότι τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας καταρρέουν και λόγω της έλλειψης προσωπικού, ευλόγως διερωτάται πώς θα βρεθεί το πλεονάζον προσωπικό για να αποσπαστεί στο νοσοκομείο Σαντορίνης….
 
Κατάργηση του Κέντρου Υγείας και νοσοκομείο- «ανώνυμη εταιρία»
Τα τελευταία τέσσερα το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας διεκδικούσε τον τίτλο του «στοιχειωμένου» νοσοκομείου, καθώς παρότι είχε ολοκληρωθεί η ανέγερση και ο εξοπλισμός του, δεν προχωρούσε η στελέχωσή του. Οι ανάγκες των κατοίκων του νησιού αλλά και των τουριστών τους θερινούς μήνες καλύπτονταν με το Κέντρο Υγείας και με διακομιδές των περιστατικών στην Κρήτη, τη Σύρο και την Αττική.
Με τον νόμο για το «παράλληλο πρόγραμμα» το νοσοκομείο Σαντορίνης εντάχθηκε στην ΑΕΜΥ ΑΕ. Με τον ίδιο νόμο καταργήθηκε το Κέντρο Υγείας του νησιού, δηλαδή μία δημόσια μονάδα υγείας – και το προσωπικό μεταφέρεται στο Νοσοκομείο-Ανώνυμη Εταιρεία. ΟΙ πόροι για τη λειτουργία του νοσοκομείου θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό ως εισφορά προς την ΑΕΜΥ. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ο ετήσιος προϋπολογισμός θα είναι 5 εκατ. ευρώ.
 
Διευκρινίσεις ζητούν οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας Θήρας
Το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Σαντορίνης καταλογίζει έλλειμμα ενημέρωσης από πλευράς του υπουργείου Υγείας σε ό,τι αφορά την εργασιακή τους σχέση μετά το κλείσιμο του ΚΥ και τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο του νησιού.
Συγκεκριμένα το Σωματείο Εργαζομένων Τομέα Υγείας Νομού Κυκλάδων αναφέρει σχετικά: 

«Στο Κ.Υ. Σαντορίνης στάλθηκε έντυπο από την 2η Υ.Π.Ε. στις 14-03-16, θέτοντας όριο για την απάντηση αυτή μέχρι τις 19-03-16. 
 Σε συνάντηση του Υπουργού Υγείας με τον πρόεδρο της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν , ο ίδιος ο υπουργός βεβαίωνε ότι το έγγραφο αυτό δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη, αλλά θα σταλεί διευκρινιστική εγκύκλιος στους υπαλλήλους του κέντρου υγείας για ενημέρωσή τους. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Οι υπάλληλοι εξακολουθούν να παραμένουν σε άγνοια και σύγχυση, αφού δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς».
Στο πλαίσιο αυτό και για να μην βρεθεί κανείς εργαζόμενος προ τετελεσμένων γεγονότων, το Σωματείο ζητάει εμφατικά να δοθεί δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα:
«1.Η προθεσμία των δύο μηνών που παρέχεται στους εργαζόμενους ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου όπως αυτός ορίζει;
2. Σε περίπτωση μη αποδοχής των υπαλλήλων μεταφοράς τους στο νοσοκομείο, έχουν το δικαίωμα επιλογής άλλης θέσης εργασίας;
3. Έχει υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Υπουργείου Υγείας, 2ης Υ.Π.Ε. και Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε.;
4. Τι προβλέπεται για τη μεταφορά του αρχείου του Κέντρου Υγείας Θήρας, την καταγραφή του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και των αναλώσιμων υλικών;
5. Τι προβλέπεται για τους αγροτικούς και Επικουρικούς ιατρούς που υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας;
6. Τι προβλέπεται για τους συνυπηρετούντες υπαλλήλους;
7.Ποιο είναι το μισθολογικό καθεστώς που θα εφαρμόσει η Α.Ε.Μ.Υ. αφού η πληρωμή των εφημεριών, υπερωριών του προσωπικού θα βαρύνει τον προϋπολογισμό της;
8. Ο Γενικός Διευθυντής του Γ.Ν. Θήρας θα είναι πρόσωπο που θα εξυπηρετεί τους σκοπούς του νοσοκομείου, προστατεύοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων και των ασθενών ή θα εξυπηρετεί τους σκοπούς της Α.Ε.Μ.Υ.;
9.Οι προσλήψεις ιδιωτικού δικαίου που θα πραγματοποιηθούν από την Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε. , θα είναι αξιοκρατικές ή θα καταδυναστεύσουν τους κρατικούς υπαλλήλους αφού προκηρύσσονται θέσεις διευθυντών διαφόρων τμημάτων;
10.Πότε θα εκδοθεί η διευκρινιστική εγκύκλιος που θα ξεκαθαρίζει τις συνθήκες εργασίας, την υπηρεσιακή και μισθολογική ένταξη και εξέλιξη καθώς και τα εργασιακά δικαιώματα των υπό μεταφορά υπαλλήλων;».
Τα ερωτήματα του εργαζομένων δεν απαντήθηκαν ούτε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη και τον γενικό γραμματέα Υγείας, κ. Γιάννη Μπασκόζο, οι οποίοι επισκέφθηκαν το Νοσοκομείο Σαντορίνης στις 20 Μαρτίου. Εκτός των δηλώσεών τους ότι «η λειτουργία του νοσοκομείου είναι προσωπικό στοίχημα για μας», ουδέν σαφές και συγκεκριμένο μπορούσαν να δηλώσουν προς τους εκπροσώπους των εργαζομένων. 

http://www.protothema.gr

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.