Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Πατάτες να σου... κελαηδήσει ο ουρανίσκος!

Με τους ρυθμούς που μας έχει στριμώξει η καθημερινότητα, αναγκαστήκαμε να χορεύουμε στο ρυθμό που μας βαράνε. Φεύγεις από το σπίτι αξημέρωτα γυρίζεις καλό απόγευμα και βάλε, πού όρεξη να μαγειρεύεις και από πάνω;
Είτε με τη βοήθεια των sites, είτε μέσα από τις πάμπολλες μαγειρικές εκπομπές στην τηλεόραση, μάθαμε σιγά-σιγά να κάνουμε διάφορα φαγάκια με λίγα υλικά και με πολύ εύκολο τρόπο. 
Μια τέτοια περίπτωση είναι και οι Πατάτες Hasselback (Potatoes Hasselback). Προσπαθώντας
να μεταφράσω το Hasselback, ανακάλυψα ότι πρόκειται για μια Σουηδική συνταγή που για πρώτη φορά μαγειρεύτηκε σε εστιατόριο της Στοκχόλμης με την ονομασία Hasselbacken*, τη δεκαετία του ’40.
Υλικά
4 πατάτες μεσαίου μεγέθους
2-3 κ.σ. λιωμένο βούτυρο (ή ελαιόλαδο ή μίξη αν θες)
1-2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
2-3 πρέζες χοντρό αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Χοντρό τρίμα φρυγανιάς ή ψίχουλα ψωμιού αρωματισμένα



Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200◦ C.
2. 
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε εγκάρσια κατά τα ¾ του ύψους της πατάτας. Τις ξεπλένουμε, τις σκουπίζουμε  και τις αραδιάζουμε σε ένα βουτυρωμένο σκεύος με την μεριά με τις κοψιές προς τα επάνω.
3. 
Ανακατεύουμε το λιωμένο σκόρδο με το βούτυρο. Περιχύνουμε τις πατάτες με το μισό βούτυρο, καρυκεύουμε με το αλάτι και το πιπέρι, φουρνίζουμε και ψήνουμε για 30-35 περίπου λεπτά.
4. 
Ξεφουρνίζουμε, περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο, πασπαλίζουμε με το τρίμα φρυγανιάς και καρυκεύουμε επιπλέον. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά ακόμα μέχρι να πάρει το χρώμα που μας αρέσει.

Tip: Αν θες, αρωματίζεις το τρίμα ή τα ψίχουλα ψωμιού με ελαιόλαδο και ψιλοκομμένα αρωματικά όπως δενδρολίβανο, θυμάρι ή άλλα. Στο ενδιάμεσο ξεφούρνισμα πασπαλίζουμε εάν θέλουμε και με τριμμένο τυρί (παρμεζάνα, κεφαλοτύρι, γραβιέρα ή ό,τι άλλο θέλουμς).
*Το Hasselbacken, πρωτοάνοιξε ως ταβέρνα το 1700 σε λόφο της Στοκχόλμης ο οποίος ήταν κατάφυτος από φουντουκιές (στα Σουηδικά hassel= φουντουκιά και backen=λόφος). 
http://provocateur.gr

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.