Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Η τροφή που εμποδίζει την πρωταρχική αιτία θανάτου και αυξάνει τη διάρκεια ζωής

Aρθρο της διατροφολόγου Mae Chan
Οι ουσίες που δίνουν στις πιπεριές τσίλι την έντονη γεύση τους, όταν καταναλώνονται ή εφαρμόζονται τοπικά καθώς και οι χημικές ουσίες τους που ονομάζονται καψαϊκινοειδή εξολοθρεύουν τα καρκινικά κύτταρα και παρατείνουν τη διάρκεια ζωής.
Οι πιπεριές τσίλι αποτελούν μέρος της ανθρώπινης διατροφής στην Αμερική τουλάχιστον από το 7.500 π.Χ. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι πιπεριές τσίλι ενσωματώθηκαν στη διατροφή των
Μεξικανών πάνω από 6.000 χρόνια πριν και ήταν ένας από τους πρώτους καρπούς που επικονιάζονται μόνοι τους. Καλλιεργήθηκε στο Μεξικό καθώς και σε τμήματα της Νότιας και της Κεντρικής Αμερικής. Στις μέρες μας, η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός, καταναλωτής και εξαγωγέας πιπεριών τσίλι στον κόσμο.
Οι κόκκινες πιπεριές τσίλι περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C και μικρές ποσότητες καροτίνης (προβιταμίνη Α). Οι κίτρινες και πράσινες πιπεριές (που ουσιαστικά πρόκειται για άγουρους καρπούς) περιέχουν σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό από αυτές τις 2 ουσίες. Επιπλέον, οι πιπεριές είναι καλή πηγή των περισσοτέρων βιταμινών Β και ειδικότερα της βιταμίνης Β6.
Έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Η μεγάλη περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C μπορεί επίσης να αυξήσει σημαντικά την πρόσληψη του μη-αίμης σιδήρου από άλλα συστατικά σε ένα γεύμα, όπως τα φασόλια και τα δημητριακά.
Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η προσθήκη πικάντικων τροφών με τσίλι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση, την χοληστερίνη καθώς και την τάση για τη δημιουργία επικίνδυνων θρόμβων στο αίμα. Ερευνητές στην Κορέα δημοσίευσαν προσφάτως στοιχεία που αποκαλύπτουν τους μηχανισμούς με τους οποίους η καψαϊκίνη μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.
Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Purdue, αν προσθέσετε στην καθημερινή διατροφή σας κόκκινο πιπέρι θα περιορίσετε επίσης την όρεξή σας και ειδικά αν σε γενικές γραμμές δεν καταναλώνετε το δημοφιλές μπαχαρικό. Το συστατικό που δίνει στις πιπεριές χαλαπένιο τη δυνατή γεύση τους μπορεί επίσης να εξοντώσει τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη. Οι επιστήμονες αναφέρουν επίσης ότι οι πιπεριές τσίλι είναι μια τροφή ωφέλιμη για την καρδιά και την προστατεύει από τη Νο. 1 αιτία θανάτου στον ανεπτυγμένο κόσμο.
Η θεραπεία με καψαϊκίνη ποντικών που ήταν επιρρεπείς στην εμφάνιση όγκων έχει πλέον αποδειχτεί ότι μειώνει τους όγκους και επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των ποντικών σε ποσοστό πάνω από 30%. Ο δρ Henry Peterson σχολιάζοντας τη μελέτη δήλωσε τα εξής: «Αυτό μπορεί να ισχύει και για τους ανθρώπους σε κάποιο βαθμό, αλλά είναι απαραίτητες περαιτέρω έρευνες προκειμένου να προσδιοριστεί η γονιδιακή έκφραση».
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The Journal of Clinical Investigation» αναφέρει ότι η δραστική ουσία οδήγησε στη χρόνια ενεργοποίηση του υποδοχέα TRPV1 σε κύτταρα που υπάρχουν στο έντερο ποντικών γενετικά τροποποιημένων ώστε να έχουν ανεπάρκεια σε TRPV1, η οποία με τη σειρά της προκάλεσε την αντίδραση. Οι ερευνητές συμπληρώνουν: «Τα στοιχεία μας έδειξαν επίσης ότι η ενεργοποίηση του υποδοχέα TRPV1 με τη χορήγηση καψαϊκίνης καταστέλλει την εντερική ογκογένεση». Ως αποτέλεσμα συστήνουν τη χορήγηση αγωνιστών του TRPV1, όπως η καψαϊκίνη, σε συνδυασμό με σελεκοξίμπη, ένα COX-2 μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο που θεραπεύει ορισμένες μορφές αρθρίτιδας και πόνου.
Έκφραση στο έντερο
Ο υποδοχέας ή δίαυλος ιόντων TRPV1 αρχικά ανακαλύφθηκε στους αισθητήριους νευρώνες, όπου προστατεύει από τη θερμότητα, την οξύτητα και τις χημικές ουσίες του περιβάλλοντος. Στην τελευταία έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο υποδοχέας βρίσκει έκφραση επίσης στα επιθηλιακά κύτταρα του εντέρου. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο TRPV1 λειτουργεί ως καταστολέας όγκων στο έντερο μέσω ενός «βρόχου ανάδρασης» μαζί με τον υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGFR) μειώνοντας τον κίνδυνο ανεπιθύμητης ανάπτυξης όγκου.
Ο δρ Petrus de Jong, ένας από τους συντάκτες της μελέτης, δήλωσε: «Ένα βασικό επίπεδο δραστηριότητας του EGFR είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της φυσιολογικής ανανέωσης των κυττάρων στο έντερο. Ωστόσο, αν η σηματοδότηση του EGFR γίνει ανεξέλεγκτη, ο κίνδυνος σποραδικής εμφάνισης όγκων αυξάνεται». Ο καθηγητής Eyal Raz, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, αναφέρει: «Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι τα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης όγκων του εντέρου μπορούν να επωφεληθούν από τη χρόνια ενεργοποίηση του υποδοχέα TRPV1. Διαθέτουμε την απόδειξη του θεωρήματος».
enallaktikidrasi.com
 http://www.ksipnistere.com

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.