Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Είναι ο Τιτάνας της υγιεινής διατροφής. Δεν φαντάζεστε τα οφέλη του!

Είναι ο Τιτάνας της υγιεινής διατροφής. Δεν φαντάζεστε τα οφέλη του! Θεωρείται σούπερ τροφή με μοναδική διατροφική αξία και εκπληκτικά οφέλη στην υγεία. Μπορεί να επιβραδύνει ακόμη και την άνοια στις μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς οξυγονώνει τον εγκέφαλο.
Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής, υποστήριξε τη χρήση των φύλλων των τεύτλων για τη θεραπεία πληγών. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν το παντζάρι ως θεραπεία για πυρετούς και δυσκοιλιότητα. Τον Μεσαίωνα το παντζάρι χρησιμοποιήθηκε ως θεραπεία για ασθένειες που σχετίζονται με την πέψη
και το αίμα. Σήμερα έρευνες έρχονται να πιστοποιήσουν την ευεργετική επίδρασή του στην υγεία μας ανακηρύσσοντάς το τιτάνα της υγιεινής διατροφής.
Μια ιστορία υγείας
Τα παντζάρια για πολύ καιρό χρησιμοποιούνταν για ιατρικούς σκοπούς, κυρίως για διαταραχές του ήπατος. Η χρωστική ουσία βητακυανίνη που δίνει ένα πλούσιο, μωβ-βυσσινί χρώμα αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα, καθώς πιστεύεται ότι καταστέλλει την ανάπτυξη κάποιων τύπων καρκίνου, όπως αναφέρει το flowmagazine.gr.
Διατροφική αξία
Οι ρίζες τεύτλων είναι πλούσιες σε φολικό οξύ και μαγγάνιο. Τα πράσινα φύλλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α (127% RDA), βιταμίνη C (50% RDA), βιταμίνη Κ (500% RDA), καθώς και ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, χαλκό και μαγνήσιο, θείο, διοξείδιο του πυριτίου και χολίνη.
Τα παντζάρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες ασκώντας ευνοϊκή επίδραση στη λειτουργία του εντέρου και βοηθώντας στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης.
Παραδοσιακά, οι άνθρωποι πίνουν το χυμό για να θεραπεύσουν την αναιμία, το ήπαρ, το δέρμα, τα νεφρά, τη λεμφική κυκλοφορία, την κούραση, τα μάτια, το συκώτι, τα προβλήματα του δέρματος, για αποτοξίνωση και τον καρκίνο. Ο χυμός παράλληλα μπορεί να σκοτώσει τους μύκητες, καθώς παρουσιάζει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Τα οφέλη της σούπερ τροφής
Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών τροφών όπως το παντζάρι μειώνει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας και της θνησιμότητας, τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις και προάγει μια υγιή επιδερμίδα και μαλλιά, αυξημένη ενέργεια και συνολικά χαμηλότερο βάρος.
Καρδιά και πίεση αίματος
Μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hypertension εξέτασε τις επιπτώσεις της κατανάλωσης του χυμού παντζαριών σε υγιείς εθελοντές και διαπίστωσε ότι η αρτηριακή πίεση μειώθηκε σημαντικά. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η μείωση αυτή ήταν πιθανό να οφείλεται σε υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων που περιέχονται στο χυμό τεύτλων και ως εκ τούτου θα μπορούσε να αποδειχθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση καρδιαγγειακών παθήσεων και την αρτηριακή πίεση.
Άνοια
Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Wake Forest έχουν βρει ότι η κατανάλωση χυμού από παντζάρια μπορεί να βελτιώσει την οξυγόνωση του εγκεφάλου και να επιβραδύνει την εξέλιξη της άνοιας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Σύμφωνα με τον Daniel Kim-Shapiro, διευθυντή του Wake Forest's Translational Science Center, η ροή του αίματος σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου με την πάροδο των χρόνων μειώνεται και οδηγεί στη μείωση της γνωστικής λειτουργίας και σε πιθανή άνοια. Η κατανάλωση χυμού παντζαριών ως μέρος μιας δίαιτας νιτρικών ιόντων βελτιώνει τη ροή του αίματος και την οξυγόνωση.
Διαβήτης
Τα παντζάρια περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό γνωστό ως άλφα-λιποϊκό οξύ, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης, αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και προλαμβάνει το στρες που προκαλείται σε ασθενείς με διαβήτη.
Πέψη και κανονικότητα
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες, τα παντζάρια προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα και την προώθηση της κανονικότητας για ένα υγιές πεπτικό σύστημα.
Φλεγμονή
Η χολίνη είναι ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό στο παντζάρι που βοηθά στον ύπνο, την κίνηση των μυών, τη μάθηση και τη μνήμη. Η χολίνη βοηθά επίσης στη διατήρηση της δομής των κυτταρικών μεμβρανών, στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων, στην απορρόφηση του λίπους και στη μείωση χρόνιας φλεγμονής.
Άσκηση και αθλητική απόδοση
Έχει αποδειχθεί ότι τα παντζάρια βελτιώνουν την οξυγόνωση των μυών κατά τη διάρκεια της άσκησης, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αυξημένη διαιτητική πρόσληψη νιτρικών ιόντων ενισχύει την αντοχή κατά τη διάρκεια ασκήσεων αντοχής.
 http://www.kontranews.gr

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.