Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Ενεργειακά τζάμια: Οι διάφανοι σύμμαχοι της Θερμομόνωσης


Τζάμια Triplex

Ενεργειακό γυαλί
Έχει όμοια όψη με ένα κοινό γυαλί αλλά μειώνει την εισερχόμενη υπεριώδη ακτινοβολία σε ποσοστό μέχρι και 75%. Χρησιμοποιώντας ενεργειακό γυαλί επιτυγχάνετε την μείωση κόστους σε ψύξη και θέρμανση, αφού το τζάμι προσφέρει ευκολότερη ψύξη το καλοκαίρι και αποδωτικότερη θερμομόνωση το χειμώνα.
Το ενεργειακό γυαλί είναι ένα διάφανο γυαλί, το οποίο έχει επίστρωση μικροσκοπικών μεταλλικών οξειδίων στη μία του πλευρά. Αυτή η επίστρωση δεν επιτρέπει τη μεταφορά θερμότητας από τον εσωτερικό χώρο στον εξωτερικό χώρο και αντίστροφα.

 Πολλά έχουν ειπωθεί σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια και το πόσο εύκολο (ή δύσκολο) και δαπανηρό (ή όχι) είναι να επιτευχθεί αυτή. Το σίγουρο είναι ότι εάν μιλάμε για μία προϋπάρχουσα κατασκευή, η ευκολότερη, γρηγορότερη, φθηνότερη και αποτελεσματικότερη παρέμβαση είναι η αλλαγή των υαλοπινάκων με σύγχρονους ενεργειακούς υαλοπίνακες τελευταίας γενιάς, οι οποίοι είναι σε θέση να προσφέρουν θερμομόνωση ισάξια με αυτή μιας σύγχρονης τοιχοποιίας.
Μύθος και πραγματικότητα Η απλούστερη εφαρμογή υαλοπινάκων, η οποία κυριάρχησε μέχρι και τη δεκαετία του 1980 ήταν οι μονοί απλοί υαλοπίνακες, οι οποίοι ουσιαστικά δεν προσέφεραν τίποτα περισσότερο, από αυτό που προσέφεραν οι υαλοπίνακες από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν στις ανθρώπινες κατασκευές από τον 10ο πχ αιώνα:
  • προστασία από τα καιρικά φαινόμενα
  • επαφή με το φυσικό περιβάλλον / είσοδο του φυσικού φωτός
  • υποτυπώδη θερμομόνωση (Συντελεστής θερμοπερατότητας U= 5,7 w/m² ºC)
ΤΑ ΕΙΔΗ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΩΝ & ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ Η εξέλιξη της τεχνολογίας έδωσε τους διπλούς απλούς υαλοπίνακες, οι οποίοι βελτίωσαν τη θερμομόνωση κατά 80% περίπου (Συντελεστής Θερμοπερατότητας U= 3,2 w/m² ºC). Παρόλα αυτά, η παγκόσμια ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με τις δυσμενείς παγκόσμιες οικολογικές εξελίξεις, κατέστησαν τους διπλούς απλούς υαλοπινάκες παρωχημένους μέσα σε δύο μόλις δεκαετίες (σε σχέση με τις τρεις χιλιετίες που χρειάστηκαν για τους μονούς απλούς ). Η σύγχρονη ανάγκη βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων οδήγησε την παγκόσμια βιομηχανία παραγωγής υαλοπινάκων στην κατασκευή των σύγχρονων διπλών ενεργειακών υαλοπινάκων ελέγχου ηλιακής ακτινοβολίας (Low-e Solar Control). Οι υαλοπίνακες αυτοί κατόρθωσαν να βελτιώσουν τη θερμομόνωση σε σχέση με τους απλούς διπλούς κατά 200% περίπου (Συντελεστής θερμοπερατότητας U= 1,0 w/m² ºC) και κατά 400% περίπου σε σχέση με τους απλούς μονούς!

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι κατά την παραγωγή ενός τετραγωνικού μέτρου διπλού ενεργειακού υαλοπίνακα απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα 20kg διοξείδιο του άνθρακα, ενώ ο ίδιος υαλοπίνακας εξοικονομεί τουλάχιστον 120kg διοξειδίου του άνθρακα ετησίως καθόλη τη διάρκεια της ζωής του (λόγω της εξοικονόμησης ενεργείας στην οποία συμβάλλει).
Εν’ τούτοις, η επικέντρωση στο συντελεστή θερμοπερατότητας και μόνο, είναι το λιγότερο παραπλανητικό για θερμά κλίματα, όπως της Ελλάδος. Σε τέτοια κλίματα, το ζητούμενο είναι η συνεχής θερμομόνωση, τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Αυτό επιτυγχάνεται με τη μείωση του συνόλου της ηλιακής ενέργειας που επιτρέπει ο υαλοπίνακας να εισέλθει στο κτίριο. Αυτό ακριβώς είναι αυτό το οποίο έχει κατορθώσει να επιτύχει η σύγχρονη τεχνολογία των υαλοπινάκων.
Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΑΣ Ένας σωστός ενεργειακός υαλοπίνακας τελευταίας γενιάς, οφείλει να κρατάει τη ζέστη μέσα στο σπίτι το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι, αντιστρέφοντας τη δράση του, να την κρατάει έξω.

Ο συντελεστής που εκφράζει την ιδιότητα αυτή, είναι ο ηλιακός συντελεστής (g factor). Όσο χαμηλότερος είναι ο συντελεστής αυτός, τόσο καλύτερη η απόδοση του υαλοπίνακα το καλοκαίρι.
Όλα αυτά φυσικά χωρίς να εμποδίζουν το φυσικό φώς να εισέλθει στο κτίριο, με αποτέλεσμα την άσκοπη δαπάνη για φωτισμό. Στο σημείο αυτό, πρέπει να τονιστεί ότι το μεγαλύτερο από τα επιτεύγματα της παγκόσμιας βιομηχανίας υαλοπινάκων είναι ότι, σε αντίθεση με το μύθο που θέλει κάθε καινούργια τεχνολογία αιχμής να περνά στον καταναλωτή σε ένα δυσβάσταχτο κόστος, που μόνο λίγοι να μπορούν να απολαύσουν, στην προκειμένη περίπτωση αυτό δεν ισχύει!

Η πραγματικότητα είναι ότι το κόστος απόκτησης (είτε για αντικατάσταση υπαρχόντων, είτε για πρωτογενή τοποθέτηση) μίας σωστής ενεργειακής υάλωσης για ένα τυπικό διαμέρισμα, δεν ξεπερνά τα 1000 - 1500 ευρώ!
Σύμφωνα με μελέτες, η διαφορά του κόστους κτήσης, μεταξύ αυτών των υαλοπινάκων και των απλών διπλών, αποσβένεται σε ένα περίπου έτος.

Αυτό σημαίνει ότι από το δεύτερο έτος και μετά και για όλο το χρόνο ζωής του κτιρίου, οι ενεργειακοί υαλοπίνακες πρακτικά συνεισφέρουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό!
Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι για τους ενεργειακούς υαλοπίνακες τελευταίας γενιάς, πρακτικά δεν υπάρχει όριο ζωής, ενώ δεν απαιτούν απολύτως καμία ειδική συντήρηση πέρα του τυπικού καθαρισμού, όπως και όλοι οι απλοί υαλοπίνακες.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων Βιοτεχνών Υαλοπινάκων προτρέπει τους καταναλωτές να εμπιστεύονται για την προμήθεια τέτοιου είδους υαλοπινάκων μόνο τους πιστοποιημένους εμπόρους υαλοπινάκων, που αποτελούν την εγγύηση για τη σωστή εφαρμογή ενός τόσο τεχνολογικά εξελιγμένου προιόντος.

Εξίσου σημαντικό είναι και το θέμα της ασφάλειας των πολιτών από θραύσεις υαλοπινάκων καθώς και η πυρασφάλεια. Θα πρέπει να γίνει συνείδηση στους καταναλωτές ότι το ισχυρότερο δομικό υλικό της οικοδομής πρέπει να διαχειρίζεται από τους ειδικούς με γνώση και μελέτη σε κάθε περίπτωση.

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.