Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Compost - κομποστοποίηση στο σπίτι


Η κομποστοποίηση  είναι η διαδικασία της αποσύνθεσης των οργανικών υλών. Αυτή η διαδικασία γίνεται στην φύση από μόνη της. Όταν τα φύλλα και τα κλαριά πέφτουνε στο πάτωμα, τα σκουλίκια και οι μύκητες θα τα αποσυνθέσουν και έτσι το έδαφος θα τραφεί για να βοηθήση στην περεταίρω ανάπτυξη των φυτών, τα οποία θα ξαναρίξουν φύλλα με την σειρά τους. Έτσι κλείνει οκύκλος των φυτών.  Το κομποστ είναι ένα από τα καλύτερα καλυπτικά για το έδαφος κι ένα από τα καλύτερα βελτιωτικά εδάφους. 


Γιατί να κάνω κομποστοποίηση στο σπίτι μου?


Κάνοντας κομποστοποίηση στο σπίτι μας πετυχαίνουμε δύο πολύ σημαντικά πράγματα : 1ον) μειώνουμε κατά πολυ τα οικιακά μας απορρήματα (και έτσι τα απορρίματα των χωματερών), καθώς σχεδόν τα μισά αποτελούνται από οργανικές ουσίες και αποφάγια και  2ον)βοηθάμε στον φυσικό κύκλο της ζωής των φυτών και χρησιμοποιούμε το χώμα του κομποστοποιητή μας για να λυπάνουμε τις οικιακές μας καλλιέργεις, τις γλάστρες και τον κήπο μας. Είναι κρίμα να βλέπουμε στους κάδους σκουπιδιών σακούλες γεμάτες φύλλα και αγριόχορτα. Αυτά δεν είναι σκουπίδια, είναι ανακυκλώσιμη οργανική ύλη.


Πού θα βρώ κάδο κομποστοποίησης?


Το να φτιάξει κανείς έναν κομποστοποιητή στο σπίτι του είναι μια πολύ απλή διαδικασία, προυποθέτει βέβαια να έχει κήπο. Κάποιοι δήμοι και κοινότητες παρέχουνε πλαστικούς κάδους κομποστοποίησης. Οι κάδοι ουσιαστικά τοποθετούνται για να μειώνουν την μυρωδιά και για αισθητικούς λόγους. Μπορούμε να φτιάξουμε μία πολύ απλή κατασκευή με 2-3 παλετες ή απλά έναν λάκο στο χώμα. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι ο κάδος πρέπει να αερίζεται. Στο εξωτερικό υπάρχουνε δημοτικοί κομποστοποιητές, όπου μαζεύονται όλα τα οργανικά απορρίματα του κάθε δήμου σε μεγάλους λόφους και ύστερα πηγαίνει ο καθένας και παίρνει έτοιμο το χώμα.        

Τί ρίχνω μέσα στον κάδο?
Θεωρητικά όλες οι οργανικές ουσίες είναι κατάλληλες για έναν κομποστοσωρό. Ο σωρός μας χρειάζεται την κατάλληλη αναλογία από υλικά πλούσια σε άνθρακα (π.χ. ξερά φύλλα, άχυρα και κομμάτια ξύλου) και υλικά πλούσια σε άζωτο (όπως κομμένο χορτάρι και φυτικά υπολείμματα από την κουζίνα).   Ανακατεύοντας διάφορα είδη υλικών ή αλλάζοντας τις αναλογίες μπορεί να αλλάξει η ταχύτητα της αποσύνθεσης. Συγκεκριμμένα μπορούμε να ρίχνουμε μέσα : φύλλα, υπολείμματα από κουρεμένο γκαζόν, υπολείμματα κουζίνας ( εκτός απο ωμό κρέας, φαγητά με κρέας, γαλακτοκομικά, λιπαρές τροφές και λάδια ) , στάχτη από ξήλα ( όχι σε μεγάλες ποσότητες επειδή είναι πολύ αλκαλική), φύκια, αγριόχορτα και υπολείμματα κήπου.



έτοιμο κομποστ :



Εδώ μπορείται να κατεβάσετε έναν αρκετά αναλυτικό οδηγό κομποστοποίησης :  

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.