Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Τελευταία ευκαιρία για να γίνουμε πολίτες!

ΡΟΔΟΣΟι 13 περιφερειακοί σύμβουλοι που εκλέχθηκαν με την παράταξη "Νότιο Αιγαίο - Αρχιπέλαγος Δημιουργίας" στην περιφερειακή ενότητα Ρόδου απεφάσισαν να μη προσέλθουν την 22η Δεκεμβρίου για ορκωμοσία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μορφή που προσέλαβαν ο Οργανισμός Λειτουργίας της Αιρετής Περιφέρειας και ο Οργανισμός Λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Η ιδέα έπεσε στο τραπέζι σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ, οπότε συντάχθηκε και υπεγράφη κοινή δήλωση. Δεν υπογράφουν οι κ.κ. Γ. Μαχαιρίδης και Φώτης Χατζηδιάκος για λόγους που δε δημοσιοποιήθηκαν. Το ερώτημα τώρα είναι τι θα πράξουν οι υπόλοιποι περιφερειακοί σύμβουλοι που εκλέχθηκαν στα Δωδ/νησα, πως θα αντιδράσουν οι επικεφαλής των παρατάξεων και τι έχουν κατά νουν οι βουλευτές, οι δήμαρχοι του νομού και οι εκπρόσωποι των κορυφαίων τουλάχιστον φορέων και τάξεων. Προσφέρεται τώρα συγκεκριμένα μια μοναδική ευκαιρία για συλλογικές ενέργειες, ώστε να μη φανεί ότι η απόφαση των "13" ελήφθη για το «θεαθήναι τοις ανθρώποις».
Την προσεχή Δευτέρα αναμένεται η υπογραφή των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει, εκτός κι αν οι Δωδ/νήσιοι αποφασίσουν επιτέλους να διεκδικήσουν ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους Ελληνες και να μη συμπεριφέρονται ως «φόρου υποτελείς» ή «υπό κατοχήν».
Φημολογείται ότι ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης για να ξεπεράσει «αβρόχοις ποσίν» τους σκοπέλους απευθύνθηκε προς το ΣτΕ τόσο για την έδρα της Περιφέρειας όσο και για την έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και την κατανομή των διευθύνσεων. Σε τι αποσκοπεί, είναι προφανές.
Δήλωση των περιφερειακών συμβούλων της Π.Ε.Ρόδου της παράταξης ‘Αρχιπέλαγος Δημιουργίας'
Οι ως κάτωθι υπογράφοντες περιφερειακοί σύμβουλοι της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου, εκλεγέντες την 7η Νοεμβρίου 2010 , με την παράταξη ‘Νότιο Αιγαίο Αρχιπέλαγος Δημιουργίας' του Γιάννη ΜΑΧΑΙΡΙΔΗ , αναφορικά με τα διαλαμβανόμενα και εξελισσόμενα επί των μειζόνων θεμάτων:
1. Του Οργανισμού Λειτουργίας της Αιρετής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
2. Του Οργανισμού Λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου
Δηλώνουμε τα ως κάτωθι :
Η θεμελιώδης αφετηρία της φιλοσοφίας της δήλωσής μας δεν είναι ο αλλήθωρος τοπικισμός αλλά η αρχή του ‘Τελικώς Ωφελούμενου' πολίτη, καθώς η συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας και της διοίκησης να λειτουργεί και να ασκείται με βάση τη μέγιστη προς τον πολίτη εγγύτητα.
Στην Περιφέρειά μας, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που είναι προδήλως η ‘δυσκολότερη' πανευρωπαϊκά όσον αφορά στο πλήθος και στη διασπορά των νησιών μας , είναι εξόχως κρίσιμο το ζήτημα της μέγιστης δυνατής εξυπηρέτησης των κατοίκων και των επισκεπτών τόσον της Σικίνου και της Μεγίστης , όσον της Σύρου, της Μυκόνου ή της Ρόδου, με βάση τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας.
Την ίδια ακριβώς ευθύνη και θέρμη που επιδεικνύουμε υπερασπιζόμενοι την εξυπηρέτηση των συμπατριωτών μας Δωδεκανησίων, πολιτών της Τήλου και της Χάλκης, αισθανόμεθα και οφείλουμε για την εξυπηρέτηση των συμπατριωτών μας Κυκλαδιτών της απομακρυσμένης Ανάφης και της μικρής Κιμώλου.
Η ως άνω καταστατική λογική της εγγύτερης εξυπηρέτησης του πολίτη με βάση τη δημογραφική κατάσταση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΝΑ) [Απογραφή του έτους 2001 , Δωδεκάνησος : 190.071 κάτοικοι , Κυκλάδες :112.615 κάτοικοι] ουδόλως αποτυπώνεται στο σχέδιο του Οργανισμού Λειτουργίας της Αιρετής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Ο εν λόγω οργανισμός όπως έχει μέχρι σήμερα, ουδαμού συγκλίνει, συναντάται και υποστηρίζει τη δημογραφική και αναπτυξιακή πραγματικότητα της περιοχής του Νοτίου Αιγαίου, τόσον των Κυκλάδων όσων και της Δωδεκανήσου.
Για να ασκηθεί με συνέπεια και λυσιτέλεια η εξυπηρέτηση του πολίτη στη νοτιοαιγαιακή πολυνησία, απαιτείται ο οργανισμός της ΠΝΑ να είναι ισόρροπος και αποτελεσματικός, λαμβάνοντας υπ' όψιν τη γεωγραφική διασπορά και θέση των νησιών, τη δημογραφία και την αναπτυξιακή ένταση σ' αυτά.
Κοντολογίς οι τρεις (3) από τις έξη (6) Γενικές Διευθύνσεις που προβλέπονται από το σχέδιο του οργανισμού λειτουργίας της ΠΝΑ να έχουν έδρα τη Ρόδο των 120.000 κατοίκων και οι άλλες τρείς (3) τη Σύρο.
Όλες, μα όλες ανεξαιρέτως οι διευθύνσεις, τα τμήματα και τα γραφεία όλων των Γενικών Διευθύνσεων με έδρα τη Ρόδο ή τη Σύρο, θα αναπτυχθούν αντιστοίχως και στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα.
Στόχος είναι σ' όλα νησιά της ΠΝΑ, να αναπτυχθούν γραφεία και τμήματα των υπηρεσιών της και στα μεγαλύτερα απ' αυτά, διευθύνσεις.
Αυτά για τον Οργανισμό Λειτουργίας της Αιρετής Περιφέρειας.
Σε ό,τι αφορά στον Οργανισμό Λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου δηλώνουμε τα ως κάτωθι:
Αρχικώς θεωρούμε τον ορισμό του Πειραιά ως έδρα του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (ΑΔΑ) ως συνταγματική ακροβασία καθότι σύμφωνα με το άρθρο 101 του συντάγματος: ‘'Η διοίκηση του Κράτους οργανώνεται σύμφωνα με το αποκεντρωτικό σύστημα.'' και δεν θεωρούμε ότι συνιστά αποκέντρωση ο ορισμός του Πειραιά ως έδρα της ΑΔΑ, του οποίου το λιμάνι απέχει εννέα (9) χιλιόμετρα από τη Βουλή.
Ακολούθως είναι βεβαίως γνωστές στην κοινωνία μας οι προσπάθειες των κοινοβουλευτικών μας εκπροσώπων και του αιρετού περιφερειάρχη στις συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών (ΥΠ.ΕΣ), για τον εξορθολογισμό του οργανισμού λειτουργίας της ΑΔΑ και την ισόρροπη και λογική ανάπτυξη των διευθύνσεων, τμημάτων και γραφείων ανά νησιωτική ενότητα Βόρειο Αιγαίο (9 κατοικημένα νησιά), Κυκλάδες (25 κατοικημένα νησιά), Δωδεκάνησος (18 κατοικημένα νησιά).
Ακόμα και αν ‘αποδεχθούμε;' τον ορισμό του Πειραιά ως έδρα του Γενικού Γραμματέα της ΑΔΑ, για λόγους συγκοινωνιακής διευκόλυνσης των υπολοίπων τεσσάρων σήμερα νομών του Αιγαίου, απομένουν οι δεσμευτικές (όπως ακριβώς διαβεβαίωσαν τους εκπροσώπους μας) ανακοινώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών για την ανάπτυξη όλων των διευθύνσεων, τμημάτων και γραφείων και των τριών (3) γενικών διευθύνσεων και στη νησιωτική ενότητα των 18 κατοικημένων νησιών και των 190.071 κατοίκων.
Εδώ να σημειώσουμε τις ευθύνες όλων μας στον μη χαρακτηρισμό της Ρόδου ως εθνικού αναπτυξιακού πόλου , στον πρόσφατο Εθνικό χωροταξικό Σχεδιασμό , θα έχει ως αποτέλεσμα την άνιση ανάπτυξη μεταξύ χερσαίας και νησιωτικής χώρας.
Ο ανατολικός συνοριακός άξονας ανάπτυξης που διατρέχει την περιοχή Ρόδος - Σάμος - Χίος - Λέσβος - Αλεξανδρούπολη και στόχο έχει και την ενίσχυση της εθνικής θωράκισης, δεν θεσμοθετήθηκε.
Τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις - τροποποιήσεις του οργανισμού σύμφωνα πάντα με τα συμφωνηθέντα μεταξύ της των εκπροσώπων μας και της ηγεσίας του ΥΠ.ΕΣ, αναμέναμε να τις ακούσουμε δια χειλέων του υπουργού Εσωτερικών, την Τρίτη 14 τρέχοντος μηνός και μάλιστα θα τις ανακοίνωνε στα ΜΜΕ του νομού Δωδεκανήσου.
Επειδή τα ως άνω μέχρι στιγμής δεδομένα και εξελίξεις δεν συμβάλουν στη δημιουργία περιβάλλοντος ουσιαστικής και ευοίωνης ανάπτυξης στο Αιγαίο επ' ωφελεία του τόπου, των πολιτών και έως ότου η ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ καταλήξει και ανακοινώσει οργανισμούς για την ΠΝΑ και την ΑΔΑ που θα εδράζονται στη δημογραφική και αναπτυξιακή πραγματικότητα της κάθε νησιωτικής περιοχής στο Αιγαιακό Αρχιπέλαγος, κοιτίδα διαχρονικού πολιτισμού και ανάπτυξης, το ελάχιστο που μπορούμε από πλευράς μας να πράξουμε είναι να μην ορκιστούμε ως περιφερειακοί σύμβουλοι και να μην αναλάβουμε τα καθήκοντά μας μέχρι νεωτέρας.
Καλούμε όλους ανεξαιρέτως τους συναδέλφους όλων των περιφερειακών παρατάξεων του Νοτίου Αιγαίου, να συστοιχηθούν με τις αρχές και τη λογική της παρούσας δήλωσης, που μόνο σκοπό έχει την αγαστή συνεργασία όλων μας επ' ωφελεία των πολιτών του Νοτίου Αιγαίου, καθότι στόχος μας δεν είναι η υπερίσχυση και η επιβολή τοπικών συμπλεγματικών συμπεριφορών, αλλά η υπερίσχυση της λογικής και της δικαιοσύνης.-
Οι ως κάτωθι υπογράφοντες :
1. Δημήτρης ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ
2. Μιχάλης ΔΡΑΚΙΟΥ
3. Ανδριάνα ΜΠΑΦΙΤΗ
4. Σωτήρης ΠΑΜΠΑΚΑΣ
5. Δέσποινα ΔΙΑΚΟΣΤΑΥΡΙΑΝΟΥ - ΣΩΖΟΥ
6. Φίλιππος ΛΙΣΓΟΣ
7. Λίτσα ΦΤΑΚΛΑΚΗ
8. Δέσποινα ΜΟΥΤΑΦΗ
9. Τζένη ΦΑΚΚΑ - ΒΑΣΙΛΑΡΑΚΗ
10. Αντώνης ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ
11. Γιώργος ΠΟΚΚΙΑΣ
12. Τάσος ΔΙΑΚΟΣ
13. Λίνα ΠΑΠΑΤΣΗ
Ο Γ. ΤΡΙΑΝΤΟΣ
Με αφορμή την απόφαση των "13" ο γιατρός κ. Γ. Τριάντος προέβη σε γραπτή δήλωση στην οποίαν μεταξύ άλλων, αναφέρει και τα εξής:
Η χτεσινή απόφαση των 13 εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων της πλειοψηφίας, να μην παραστούν στην ορκωμοσία της 22ας Δεκεμβρίου στη Σύρο, αποτελεί τη συνέχεια της πρώτης προειδοποίησης, προ ημερών.
Μιά απόφαση, τουλάχιστον συνεπής με την πρώτη εξαγγελία της και η οποία δείχνει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και των καιρών αλλά και του κοινού αισθήματος. Υπάρχουν όμως μερικά ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν, ώστε να έχουμε την πλήρη εικόνα αυτής της απόφασης αλλά ταυτόχρονα και την πλήρη σημειολογία και βαρύτητά της.
1) Η άρνηση αυτή θα συνοδεύεται και με ταυτόχρονη άρνηση τόσο του Περιφερειάρχη όσο και του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη;
2) Αν, αντί για αποδεδειγμένη τροποποίηση και δίκαιη αντιμετώπιση του αιτήματος τόσο των περιφερειακών συμβούλων όσο και του συνόλου του δωδεκανησιακού λαού, υπάρξουν και πάλι υποσχέσεις και λόγια, ποιά θα είναι η στάση;
3) Ποιά είναι η άποψη και η θέση του αρχηγού της μείζονος μειοψηφίας, στο θέμα αυτό; Θα αρνηθεί και αυτός να ορκισθεί μαζί με τους εκλεγέντες συμβούλους του;
4) Οι δύο εκ Κυκλάδων εκλεγέντες, σύμβουλοι της ελάσσονος μειοψηφίας, και καταλαμβάνοντες έδρες από τα Δωδεκάνησα, ποιά γνώμη και άποψη έχουν για τα τεκταινόμενα στην Περιφέρεια και πως σκοπεύουν να αντιδράσουν για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας.
Είναι ερωτήματα, αγαπητοί φίλοι, που εύλογα γεννιούνται από μιά και μόνο ανάγνωση της επικαιρότητας και των αντιδράσεων. Είναι όμως και ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο. Θα πρέπει να είναι πεντακάθαρη η άποψη όλων ώστε να μην μπορεί κανένας να αδικήσει κανένα αλλά και ούτε να υμνήσει άδικα καποιον ή όλους.
http://www.dimokratiki.gr/

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.