Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018

Νεφρολιθίαση: Διατροφικές συστάσεις για υγιή νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά ή νεφρολιθίαση είναι μια πολύ συχνή πάθηση του ουροποιητικού συστήματος. 
Εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες και ειδικότερα σε όσους βρίσκονται κοντά στην τέταρτη δεκαετία της ζωής τους.
Οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να αρχίζουν να σχηματίζονται, χωρίς να δώσουν αρχικά συμπτώματα, μέχρι να αρχίσουν να κινούνται στο νεφρό ή να περάσουν στον ουρητήρα.
 Τότε εμφανίζεται ο χαρακτηριστικός οξύς πόνος κάτω από τα πλευρά που απλώνεται προς τη βουβωνική χώρα. 
Όσοι πάσχουν δεν αποκλείεται να διαπιστώσουν πως και η ούρηση τους είναι επώδυνη, με ροζ, κόκκινό, καφέ χρώμα ή ακόμα και αίμα στα ούρα.
Ένας από τους λόγους στους οποίους οφείλεται ο σχηματισμός στέρεων σχηματισμών στον ουρικό σωλήνα είναι και το είδος της διατροφής που ακολουθείτε. 
Οι ειδικοί συστήνουν να είστε προσεκτικοί με τις τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικό οξύ, ειδικά αν αντιμετωπίζετε ήδη παρόμοιο πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα:
  • Αποφεύγετε τρόφιμα πλούσια σε οξαλικά οξέα όπως είναι τα φιστίκια, η σοκολάτα, το τσάι, ο στιγμιαίος καφές, το σπανάκι, οι φράουλες, τα παντζάρια και τα προϊόντα σόγιας.
  • Περιορίστε το αλάτι και τις τροφές πλούσιες σε νάτριο όπως αλλαντικά, σάλτσες, κονσέρβες, έτοιμες σούπες, ελιές, πατατάκια, αλλά και όλα τα τυποποιημένα προϊόντα.
  • Αποφύγετε την συχνή κατανάλωση ζωικού λίπους.
  • Προσέξτε τις υπερβολές με τα τρόφιμα που μπορούν να αποσπάσουν από το σώμα μεγάλες ποσότητες νερού όπως είναι το αλκοόλ, ο καφές κ.α.
  • Να θυμάστε να μην αφήνετε τον οργανισμό σας χωρίς νερό για μεγάλο διάστημα και να ουρείτε συχνά, γεγονός που βοηθά στην αποβολή των ιχνοστοιχείων που προκαλούν τον σχηματισμό λίθων στα νεφρά.
  • Περιορίστε το έτοιμο φαγητό / fast food που δεν μπορείτε να ελέγξετε την ποιότητά του και προτιμήστε το φρέσκο, σπιτικό φαγητό.
Τ ip! Πίνετε πολύ νερό μέσα στην ημέρα, τόσο ώστε τα ούρα σας να έχουν πολύ ανοιχτό κίτρινο χρώμα και να είναι διαυγή.
Οι συστάσεις αυτές δεν αποτελούν καθολική απαγόρευση τροφών αλλά προληπτικό μέτρο για την καλή υγεία των νεφρών σας. Η επικοινωνία με τον ουρολόγο και τον διατροφολόγο σας θα σας λύσει κάθε πιθανή απορία.
http://www.therapies.gr
Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. 
Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 
Η σελίδα δεν φέρει καμία ευθύνη!


Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

 

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.