Τρίτη, 7 Ιουνίου 2016

Τα καλύτερα τούβλα φτιάχνονται από αποτσίγαρα

Κάθε χρόνο σβήνονται και απορρίπτονται περίπου έξι τρισεκατομμύρια αποτσίγαρα τα οποία μεταφράζονται σε απόβλητα συνολικού βάρους 1,2 τρισ. τόνων.
Οι γόπες των τσιγάρων, όπως και τα πλαστικά απορρίμματα ρυπαίνουν το περιβάλλον και τους υδροφόρους ορίζοντες. Μέχρι το 2025 θα αυξηθούν κατά 50% εξαιτίας της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού σε συνδυασμό με την υιοθέτηση του
δυτικού τρόπου ζωής και κατανάλωσης.
Πάντως, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα αποτσίγαρα δεν είναι ένα αθώο σκουπιδάκι, αλλά περιέχουν τοξικά βαρέα μέταλλα, όπως αρσενικό, χρώμιο, νικέλιο και κάδμιο. Επειδή, η βιοδιάσπασή τους διαρκεί πολλά χρόνια, όλα αυτά τα μέταλλα μολύνουν το έδαφος και το νερό.
—Ανακύκλωση αποτσίγαρων
Ένας μηχανικός στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μελβούρνης (RMIT), ο Δρ Αμπάς Μοχαγερανί ανακάλυψε έναν τρόπο για να μετατρέψει τα αποτσίγαρα σε ένα χρήσιμο δομικό υλικό, τούβλα.
«Εδώ και χρόνια ονειρεύομαι να βρω μια βιώσιμη και πρακτική λύση στο πρόβλημα της ρύπανσης από τα αποτσίγαρα» δήλωσε ο επιστήμονας.
Ανακάλυψε, λοιπόν, έναν τρόπο να ενσωματώσει τα αποτσίγαρα ως πρώτες ύλες στη διαδικασία παραγωγής τούβλων πετυχαίνοντας «μ” ένα σμπάρο δυό τρυγόνια»: απομακρύνει επικίνδυνους ρύπους από το περιβάλλον και κατασκεύασε φθηνότερα τούβλα με χαμηλότερο ενεργειακό αποτύπωμα.
Όταν οι γόπες των τσιγάρων αναμειγνύονται με τον άργιλο των πλίνθων, η ενέργεια που απαιτείται για το «ψήσιμο» του υλικού είναι μειωμένη κατά 58% σε σύγκριση με τη συμβατική διαδικασία. Επίσης, προέκυψαν ελαφρύτερα τούβλα με ανώτερες μονωτικές ιδιότητες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης για θέρμανση και ψύξη.
Όταν τα αποτσίγαρα «ψήνονται» μέσα στα τούβλα, τα βαρέα μέταλλα και άλλοι ρυπαντές παγιδεύονται και δεσμεύονται μέσα στο συμπαγές υλικό και δεν διαρρέουν στο περιβάλλον.
Ο Μοχαγερανί εκτιμά ότι εάν το 2,5 τοις εκατό των τούβλων που κατασκευάζονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο ενσωματώσουν αποτσίγαρα σε ποσοστό μόλις 1% επί των συνολικών υλικών που απαιτούνται θα λυνόταν το πρόβλημα.
Επίσης, η παραγωγική διαδικασία θα ήταν φθηνότερη και το περιβάλλον θα γλίτωνε από έναν επικίνδυνο ρύπο.
Κατά καιρούς έχουν προταθεί διάφορες λύσεις για την ανακύκλωση των αποτσίγαρων. Η πιο ενδιαφέρουσα ανήκει στην εταιρεία Terra Cycle που μετατρέπει τις γόπες των τσιγάρων σε λίπασμα και βιομηχανικό πλαστικό.
Επίσης, επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστημίου της Σεούλ στη Νότια Κορέα κατασκευάζουν συσκευές αποθήκευσης ενέργειας από γόπες τσιγάρων.
 http://www.econews.gr

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.