Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2016

Το μυρωδικό που εμποδίζει την εξέλιξη της καρδιοπάθειας

Οι αρτηρίες του ανθρώπου υφίστανται αλλαγές με την πάροδο της ηλικίας 
Η αύξηση του πάχους των αρτηριών είναι μια φυσιολογική διαδικασία και συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.
Αυτές οι αλλαγές όμως που συμβαίνουν με την πάροδο της ηλικίας στις αρτηρίες δεν εμποδίζουν την κύρια αποστολή τους που είναι η μεταφορά του οξυγόνου και των θρεπτικών ουσιών σε όλα τα σημεία του σώματος.
Στην περίπτωση της αρτηριοσκλήρυνσης υπάρχει αύξηση του πάχους μιας αρτηρίας που οφείλεται στη δημιουργία μιας πλάκας στο εσωτερικό του αγγείου και ονομάζεται αθηρωματική πλάκα.
Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, ένα πολύ κοινό μυρωδικό μπορεί να εμποδίσει σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξη της καρδιοπάθειας, μειώνοντας τις αθηρωματικές πλάκες που προκαλούν στένωση στις αρτηρίες της καρδιάς.
Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας, το οποίο υπάγεται στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, χορήγησαν εκχύλισμα σκόρδου σε 55 ασθενείς, ηλικίας 40 έως 75 ετών, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με μεταβολικό σύνδρομο.
Το σύνδρομο αυτό σημαίνει ότι είχαν τουλάχιστον τρεις από πέντε παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Οι παράγοντες αυτοί είναι η υπέρταση, η χαμηλή «καλή» (HDL) χοληστερόλη, τα υψηλά τριγλυκερίδια, η υψηλή περίμετρο μέσης ή/και ο σακχαρώδης διαβήτης.
bigstock Garlic on the wooden backgroun 992172381
Κατά την έναρξη της μελέτης οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε αξονική στεφανιαιογραφία για να καταγραφεί το εύρος και η υφή των αθηρωματικών αλλοιώσεων των στεφανιαίων αρτηριών.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές τους χώρισαν σε δύο ομάδες, ζητώντας από τους μισούς να καταναλώνουν καθημερινά εκχύλισμα σκόρδου ψυχρής ωρίμανσης και από τους άλλους μισούς να παίρνουν ένα εικονικό φάρμακο. Ένα χρόνο αργότερα, επανέλαβαν σε όλους την στεφανιαιογραφία.
Όπως διαπίστωσαν, όσοι έπαιρναν το εκχύλισμα όχι μόνο παρουσίαζαν επιβράδυνση της συσσώρευσης αθηρωματικής πλάκας κατά 80%, αλλά και μείωση στις υφιστάμενες πλάκες.
Επιπλέον, είχαν μειωθεί οι μαλακές πλάκες (είναι αυτές που συνήθως σπάνε και προκαλείται έμφραγμα).

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το εκχύλισμα σκόρδου μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης και να αντιστρέψει τα πρώιμα στάδια της στεφανιαίας νόσου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάθιου Τζ. Μπάντοφ, καθηγητής Ιατρικής στο UCLA και διευθυντής του Προγράμματος Καρδιολογικής Αξονικής στον Καρδιολογικό Τομέα του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Nutrition».

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.