Σάββατο, 25 Ιουλίου 2015

Τι κάνουμε όταν κλείσει η φωνή

Τα κρυολογήματα και οι ιώσεις που πυκνώνουν τον χειμώνα μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα το βράχνιασμα ή ακόμη και το κλείσιμο της φωνής.
Η φωνή βέβαια δεν κλείνει μόνο το χειμώνα ή μόνο εξαιτίας ενός κρυολογήματος, αλλά και για άλλους λόγους στους οποίους δεν πάει καν το μυαλό, όπως ο τρόπος που μιλάει κάποιος, το κλιματιστικό ή το ένα πρόβλημα στο στομάχι.
Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες οδηγίες που σύμφωνα με το
onmed, θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το κλείσιμο της φωνής.
Aποφύγετε τις φωνές
Αν στριγκλίζετε, φωνάζετε δυνατά ή μιλάτε γρήγορα, διευκολύνετε τη δημιουργία οζιδίων, τα οποία είναι κάλοι στις χορδές. Στην αντιμετώπισή τους συνήθως βοηθά η αφωνία, η σωστή χρήση της φωνής και σπανιότερα χρειάζεται επέμβαση. Aν καταπονείτε υπερβολικά τις φωνητικές σας χορδές, μπορεί να πάθετε και λαρυγγίτιδα, που οδηγεί συνήθως σε προσωρινή αλλοίωση της φωνής. Θα πρέπει επίσης να κάνετε συχνά παύσεις στην ομιλία και να αναπνέετε σωστά όταν μιλάτε για να ξεκουράζετε τις χορδές σας.
Αναπνέετε από τη μύτη
Προσπαθήστε να μην αναπνέετε από το στόμα, γιατί έτσι προκαλείται ξηρότητα στο λάρυγγα και τις χορδές. Για να αποφύγετε αυτό το ενδεχόμενο, μία λύση είναι οι καραμέλες που προκαλούν έκκριση σάλιου.
Πολλά υγρά
Πίνετε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια την ημέρα και κάντε γαργάρες με χαμομήλι.
Εισπνοές
Eπειδή στις φωνητικές χορδές φθάνει μόνο αέρας, είναι προτιμότερο, εκτός από τις γαργάρες, να κάνετε και εισπνοές με ατμό από ευκάλυπτο ή χαμομήλι, που με τη μορφή υδρατμών φθάνουν ευκολότερα στις χορδές.
Αποσυμφορητικά - ορός
Αν έχει βουλώσει η μύτη σας από συνάχι, μπορεί να επηρεαστεί και η φωνή σας. Χρησιμοποιήστε ήπια ρινικά αποσυμφορητικά και φυσιολογικό ορό μίας χρήσης.
Μην μιλάτε ψιθυριστά
Αποφύγετε να μιλάτε ψιθυριστά, γιατί, σε αντίθεση με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι, με τον τρόπο αυτό καταπονείτε περισσότερο τις φωνητικές σας χορδές.
Μην καπνίζετε
Αποφύγετε το κάπνισμα, αν είστε καπνιστές.
Καθαρίστε την ατμόσφαιρα
Οι ρύποι της ατμόσφαιρας και οι σκόνες κατακάθονται πάνω στις φωνητικές χορδές και δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την πρόκληση παθήσεων ή την ανάπτυξη κάποιας μόλυνσης. Αλλοίωση στη φωνή μπορεί επίσης να προκαλέσει η υπερβολική ξηρότητα στην ατμόσφαιρα που δημιουργούν τα κλιματιστικά. Για να αυξήσετε την υγρασία του σπιτιού σας, χρησιμοποιήστε έναν οικιακό υγραντήρα. Για τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας του σπιτιού σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ιονιστή.
Πρόβλημα με το στομάχι
Αν πάσχετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, υπάρχει πιθανότητα κάποια στιγμή να προκληθεί χρόνια λαρυγγίτιδα και να επηρεαστεί η φωνή σας. Αυτό συμβαίνει γιατί τα γαστρικά υγρά φθάνουν συχνά έως το λάρυγγα, με αποτέλεσμα να προκαλούν χημικό «έγκαυμα» στην περιοχή. Θα πρέπει να έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 3 ώρες από το φαγητό πριν κοιμηθείτε. Eπίσης, όταν ξαπλώνετε, φροντίστε ώστε το κεφάλι σας να είναι ελαφρώς ανασηκωμένο σε σχέση με το σώμα σας (χρησιμοποιήστε διπλό μαξιλάρι ή ανυψώστε το πάνω μέρος του κρεβατιού σας).
Όταν η αλλοίωση στη φωνή επιμένει για πάνω από δύο εβδομάδες ή συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως βήχας, πονόλαιμος ή πυρετός, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ο οποίος θα διαπιστώσει με τις κατάλληλες εξετάσεις πού οφείλεται το πρόβλημα. H πρώτη εξέταση που γίνεται είναι η ενδοσκόπηση του λάρυγγα, κατά την οποία θα διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιο ορατό πρόβλημα (λ.χ. κάποιος πολύποδας ή όζοι). Aν δεν διαπιστωθεί κάποια βλάβη, δηλαδή η επιφάνεια των φωνητικών χορδών και του λάρυγγα είναι ομαλή, μπορεί ο γιατρός να συστήσει ακτινογραφία θώρακος, έλεγχο του θυρεοειδούς και πιο σπάνια αξονική τομογραφία.

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.