Η Κάππαρη ανήκει στην οικογένεια των
Καππαριδών (Capparaceae) και είναι πολύ
γνωστή. Η κάπαρη συγκαταλεγόταν στα
ορεκτικά των Αρχαίων Ελλήνων. Τρωγόταν
μόνη της, με ξίδι ή νοστίμιζε φαγητά.
Της αποδόθηκαν και θεραπευτικές
ιδιότητες, ότι γιατρεύει τη σπλήνα, τα
σκουλήκια του εντέρου, τις αιμορροΐδες.
Τα πολλά είδη και οι ποικιλίες της
είναι εξαπλωμένες σε όλο σχεδόν τον
κόσμο, από το Αφγανιστάν και τη Βόρεια
Ινδία μέχρι τη Νοτιοδυτική Μεσόγειο
και την Αμερική.
συγκρατούν υγρασία. Είναι τρυφερός, πολυετής θάμνος, που μπορεί να φτάσει τα το 1μ. ύψος και το 1,5μ. πλάτος. Οι ρίζες της δεν προχωρούν βαθιά στο έδαφος, διακλαδίζονται όμως πολύ.
Η κάπαρη θεωρείται ορεκτικό
και διουρητικό βότανο.
Χρησιμοποιούνται ο φλοιός της ρίζας
της και τα μπουμπούκια της ως αφέψημα,
ακόμα και σε παθήσεις του δέρματος. Για
μαγειρική χρήση, οι καρποί της
μαζεύονται μετά την ανθοφορία, τα
μπουμπούκια όμως πριν ανοίξουν και
ξεπικρίζονται για μια εβδομάδα σε νερό,
που θα πρέπει να αλλάζει συχνά. Μετά,
διατηρούνται σε άλμη ή σε άλμη και ξίδι.
Λιγότερο χρησιμοποιούνται οι καρποί
της και τα τρυφερά βλαστάρια της, που
μαζεύονται πριν βγάλουν αγκάθια και
τρώγονται ωμά σε καλοκαιρινές σαλάτες.
Με τη κάπαρη γίνονται σάλτσες,
αρωματίζεται λάδι, ξίδι ή βούτυρο,
προστίθεται σε τυριά, γαρνιτούρες ή
γίνονται τουρσιά και πίκλες.http://www.mani.org.gr