Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, οι πυγολαμπίδες περιέχουν μια χημική ουσία στην κοιλιά τους, που ονομάζεται λουσιφερίνη και όταν αυτή ενωθεί με το οξυγόνο και με ένα ένζυμο που ονομάζεται λουσιφεράση, η επακόλουθη χημική αντίδραση κάνει την κοιλιά τους φωτεινή.
Το συγκεκριμένο είδος «φωτός» ονομάζεται «βιοφωτισμός» και
χαρακτηρίζει ένα χημικό φως το οποίο παράγεται από την χημική αντίδραση μέσα σε ένα ζωντανό οργανισμό.
Για πιο λόγο λάμπουν όμως οι πυγολαμπίδες; Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σε πρώτη φάση είναι ένας τρόπος να προσελκύσουν το άλλο φύλο.
Ωστόσο είναι λίγο πιο περίπλοκο από αυτό: Υπάρχουν περισσότερα από 2.000 καταγεγραμμένα είδη πυγολαμπίδας κι έτσι προκειμένου να ξεχωρίζουν μεταξύ τους εκπέμπουν διαφορετικό φωτισμό. Η αρσενική πυγολαμπίδα θα φωτίσει την κοιλιά της σε ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος, και όταν η θηλυκή πυγολαμπίδα βλέπει ένα αρσενικό του είδους της «απαντάει» ανάβοντας και την δική της κοιλιά.
Ο άλλος λόγος για τον οποίο λάμπουν πυγολαμπίδες ωστόσο είναι λιγότερο ρομαντικός: για να προσελκύουν την λεία τους. Καθότι επιδίδονται συχνά σε κανιβαλισμό, μερικά θηλυκά λάμπουν για να δελεάσουν το αρσενικό και στη συνέχεια να το φανε!
Τέλος ο τελικός λόγος που πυγολαμπίδες λάμπουν είναι για να αποτρέψουν τα αρπακτικά ζώα. Καθότι είναι γεμάτες με πιθανώς επιβλαβείς χημικές ουσίες, ανάβοντας την κοιλιά τους ουσιαστικά τις επιδεικνύουν, κόβοντας την όρεξη σε κάθε επίδοξο θηρευτή.