Σάββατο, 8 Ιουνίου 2013

Δύο κιλά αέρια του θερμοκηπίου για κάθε κιλό γάλα

 Ουάσινγκτον
Ο όρος «αέρια του θερμοκηπίου» θα έπρεπε να περιλαμβάνει και τα αέρια των αγελάδων, τα οποία περιέργως παίζουν σημαντικό ρόλο στην κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη, για κάθε κιλό γάλακτος που καταναλώνεται στις ΗΠΑ εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα 2,05 κιλά ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα.
Τα αέρια από το πεπτικό σύστημα των βοοειδών αντιστοιχούν

σε ένα μεγάλο μέρος αυτής της ποσότητας αερίων του θερμοκηπίου, ενώ το υπόλοιπο αντιστοιχεί κυρίως στα αέρια που παράγονται κατά την αποσύνθεση της κοπριάς, καθώς και στην ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή ζωοτροφών.
Τόσο το πεπτικό σύστημα των βοοειδών όσο και η αποσύνθεση της κοπριάς απελευθερώνει μεθάνιο, το οποίο είναι πολύ πιο δραστικό από το διοξείδιο του άνθρακα ως προς την ικανότητά του να παγιδεύει θερμότητα στην ατμόσφαιρα.
Λόγω του μεθανίου αλλά και της ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή, επεξεργασία και διανομής των ζωικών προϊόντων, η κτηνοτροφία είναι σήμερα μια από τις σημαντικότερες πηγές αερίων του θερμοκηπίου.
Δεδομένου όμως ότι το πέρδεσθαι είναι δύσκολο να απαγορευτεί στα κτηνοτροφεία, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Άρκανσο προτείνουν μια σειρά από πιο πρακτικές λύσεις: αερισμό της κοπριάς ώστε να μην αποσυντίθεται σε αερόβια κατάσταση· εμπλουτισμός της κοπριάς με βακτήρια που καταναλώνουν το μεθάνιο· εξοικονόμηση καυσίμων κατά τη μεταφορά του γάλακτος με φορτηγά· και βελτίωση των συσκευασιών ώστε να απαιτούν λιγότερες πρώτες ύλες.
Η μελέτη, με τίτλο «Αποτύπωμα Άνθρακα και Νερού στο Γάλα των ΗΠΑ, από τη Φάρμα μέχρι το Τραπέζι» δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο στο International Dairy Journal.

 http://www.nutrimed.gr

 http://kiou-kirbiologia.blogspot.gr

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.