Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Η γυμναστική μπορεί να μετατρέψει το «κακό» λίπος σε «καλό»

Νέα Υόρκη
Δύο νέες μελέτες, μια πειραματική και μια κλινική, αποδεικνύουν ότι η γυμναστική μπορεί να «εκπαιδεύσει» το λίπος να συμπεριφέρεται διαφορετικά από το λίπος που συσσωρεύουμε λόγω καθιστικής συμπεριφοράς, και πως το «καλό» αυτό λίπος μπορεί να προκαλέσει μεταβολικές βελτιώσεις σε άλλους ιστούς του ανθρώπινου σώματος.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην 73η Επιστημονική Συνάντηση της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας, οι μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία, τα πειραματόζωα που αθλούνταν σε τροχό για 11 ημέρες και οι άνδρες που έκαναν στατικό ποδήλατο για 12 εβδομάδες, είδαν τον λευκό υποδόριο λιπώδη ιστό τους να μετατρέπεται σε καφέ, ένδειξη ότι η γυμναστική έκανε το λίπος να συμπεριφέρεται διαφορετικά. Το καφέ λίπος ήταν πιο μεταβολικά ενεργό από το λευκό, το οποίο είναι απόρροια του καθιστικού τρόπου ζωής.
Οι ερευνητές του Διαβητολογικού Κέντρου «Joslin» θέλησαν να μελετήσουν πως το καφέ λίπος επηρεάζει τον τρόπο που ο οργανισμό χρησιμοποιεί τη γλυκόζη και έτσι μεταμόσχευσαν λίπος από τα τρωκτικά που είχαν κάνει γυμναστική σε παχύσαρκα ποντίκια που έκαναν καθιστική ζωή. Διαπίστωσαν ότι τα τελευταία είχαν αυξημένη ανοχή στη γλυκόζη και ευαισθησία στην ινσουλίνη για τουλάχιστον 12 εβδομάδες μετά τη μεταμόσχευση.
«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η γυμναστική δεν έχει όφελος μόνο για τους μυς, αλλά επηρεάζει και το λίπος. Είναι ξεκάθαρο ότι το λίπος όταν‘εκπαιδευτεί’ γίνεται από λευκό καφέ και πιο ενεργό μεταβολικά. Πιστεύουμε λοιπόν ότι υπάρχουν παράγοντες που εκκρίνονται στην αιματική ροή από το υγιές λίπος και επιδρούν σε άλλους ιστούς του σώματος», εξήγησε η Δρ Κριστιν Στανφορντ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Ωστόσο, προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί κατά πόσο το καφέ λίπος έχει την ίδια επίδραση και στον ανθρώπινο οργανισμό, αφού δεν είναι δυνατόν να επιχειρηθεί μια τέτοια μεταμόσχευση λίπους στους ανθρώπους.
«Γνωρίζουμε ότι η γυμναστική μας κάνει καλό. Αλλά αυτό που αποδείξαμε με τις μελέτες μας είναι ότι το λίπος αλλάζει σημαντικά ως απόρροια της σωματικής άσκησης και έχει καλές μεταβολικές επιδράσεις. Και δεν μιλάμε για το λίπος που συσσωρεύεται πέριξ της μέσης που είναι γνωστό ότι συντελεί σε διαβήτη και αντίσταση ινσουλίνης. Αλλά για το υποδόριο λίπος που μπορεί τροποποιηθεί ώστε να βελτιωθεί η σύσταση του σώματος, να μειωθεί η μυϊκή μάζα και να αυξηθεί η ευαισθησία στην ινσουλίνη», εξηγεί η Δ Λορι Γκουντγίαρ, επικεφαλής ερευνήτρια και επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
health.in.gr

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.