Κόβουμε τη μια άκρη από ένα κεφάλι σκόρδο.
Βάζουμε τις σκελίδες σε ένα ταψί.
Προσθέτουμε 1 κ.γ. ελαιόλαδο και μια πρέζα θαλασσινό αλάτι.
Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει, αλλά να μη ροδίσει.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
Μόλις κρυώσει, αφαιρούμε τη φλούδα από τις σκελίδες.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και 1 κ.γ. ελαιόλαδο σε μέτρια
φωτιά. Βάζουμε τις υπόλοιπες σκελίδες στην κατσαρόλα μαζί με το
κρεμμύδι, μια πρέζα αλάτι, μαύρο πιπέρι και το τσίλι.
Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά , χαμηλώνουμε τη φωτιά και καλύπτουμε.
Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συχνά, για 30 περίπου λεπτά.
Βγάζουμε το καπάκι, δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Προσθέτουμε το κρασί και 3 φλ ζωμό, τις πατάτες, το ψημένο σκόρδο και
τα μυρωδικά, μαζί με μια γενναία πρέζα θαλασσινό αλάτι χοντρό.
Βράζουμε τη σούπα και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, για 15 λεπτά.
Αφαιρούμε τα μυρωδικά και σε ένα μπλέντερ κάνουμε πουρέ τη σούπα.
Eπιστρέφουμε τη σούπα στην κατσαρόλα μαζί με άλλο 1 φλ ζωμό, αν χρειάζεται.
Δοκιμάζουμε για αλάτι, προσθέτουμε λίγο ακόμα κρασί αν χρειάζεται,
μπόλικο μαύρο πιπέρι και σερβίρουμε με ένα κλωνάρι θυμάρι και λιωμένο
μαϊντανό.